Doğu (Orient) güneşin doğuşunu-yükselişini anlatan Latince "oriri" fiilinin geçmiş zaman çekimi "oriens"den; Batı (Occident) ise güneşin batışını-düşüşünü anlatan "occidere" fiilinden türemiş yön kavramlarıdır. Doğu ve batıyı yön anlamı bakımından anlatan birebir karşıtlık zaman içinde kavramların uygar, kültürel, politik ve tarihi yönlerini de kapsar hale gelmiştir.
Politik bir kavram olarak Batı'nın ortaya çıkışı esasen MS 285 yılında Roma İmparatorluğu'nun Doğu Roma ve Batı Roma olarak ikiye bölünmesinin eseridir. Bu bölünme ile Batı (Occident) Latin alfabesi ile yazan Roma'yı, Doğu (Orient) ise Yunan alfabesi kullanan Konstantinopolis'te örgütlenen Roma'yı betimler. Bu bölünmenin bir diğer sonucu olarak Batı artık Katolik dünyası, Doğu ise Ortodoks dünyası olur. Batı Roma İmparatorluğu ve Ortodoksluk geriledikçe Doğu İslam dünyasını tanımlamaya başlar.
Bir başka görüşe göre ise Batı kavramı 15'inci yüzyıldan sonra oluşur. Bunu sağlayansa İslam ile Hristiyan devletleri arasındaki rekabetin bu dönemde dünyanın önemli politik kavramı haline gelmesidir.
Dünya adlı gezegeni paylaşan insan türünü birbirinden ayrı gruplara hapsetmeye ve birbirinden ayrıştırmaya yarayan türlü kavramsallaştırmalar içinde, tarihsel açıdan en büyük ve etkili grupların başında yer alan "Doğulu" ve "Batılı" kavramları tarih boyunca iki tarafın diğeri ile ilgili algısını da yönlendirmiştir...
İlginizi çekebilir Jørgen Leth: Bisiklet Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni, bisikletle Müzik, 1891’de Bisikletleriyle Dünyayı Dolaşan İki Gezginin Çektiği Muhteşem Türkiye Fotoğrafları