14 Şubat 2022

bisikletle Büyükçekmece II


Zamanında köprüler yokken, deniz ile göl arasında bulunan kanallar aynı zamanda bataklık özelliği gösteriyor ve bu batakların üzerine kalın kazıklar ve bu kazıklar arasına halatlar çekilirmiş. Salcılar, karşıdan karşıya insanları taşırken bu halatları çekerlermiş. Bu çekme işinden ismi “çekmece” olarak kalmıştır. Yanı başındaki köyler de aynı isimleri almıştır... diyelim ve gezimize başlayalım :))

 

Soğuk bir Şubat sabahı Bostancı Marmaray istasyonuna inip 8.25 treniyle Halkalı yönüne gidiyoruz. Yolda İhsan da dahil oluyor ve 9.30’da Mustafa Kemal istasyonunda inip arkadan gelen İnci ve Nurhan’ı beklemekteyiz. Hava bugün çok soğuk, güneşsiz, kapalı bir gün. 15 dakika sonra 5’li olarak Küçükçekmece gölü kıyısından Büyükçekmece gölüne doğru pedal basıyoruz.

 

Defalarca bu yolu pedalladık. En son geçen yaz ağustos ayında > bisikletle Büyükçekmece Gölü. Avcılar dolgu alanı bu sabah çok sessiz. Havanın soğukluğu insanları evinde tutmuş anlaşılan derken üzerlerinde numaralarla koşan kalabalık bir gruba rastlıyoruz. Bir yarış var besbelli. Nedir bu? 14 Şubat'a özel "Çiftler Koşusu". 


14 Şubat'ta kutlanan Sevgililer Günü (veya kökeni itibariyle Aziz Valentin Günü), her yaştan çiftin, Aziz Valentine adına birbirlerine kart, çiçek, şeker veya daha lüks hediyeler verdiği bir gün. Fakat bu modern kutlamanın kökeninin bir kurmacadan ibaret olduğu söylenir: Aziz Valentine, sanıldığının aksine, bir "aşk koruyucusu" değil, Hristiyanlığı yayarken 3. yüzyılda öldürülen rahiplerden biri. Biri, çünkü bu tarihe denk düşen en az iki başka Aziz Valentine daha var. Kutlamanın kökü, Roma döneminde Lupercalia adı verilen ve üç gün süren bir festivale gidiyor. Daha sonraki yüz yıllarda kilise pagan kutlamalarını bitirmek istediğinden, şenlikleri Aziz Valentine adına yapılan anmalara dönüştürür ve Papa Gelasius tarafından 496 yılında 14 Şubat'ta ilan edilir. İngiliz edebiyatının iki devi, Chaucer ve Shakespeare, bu günün Birleşik Krallık’ta, sonra da Avrupa ve dünya genelinde bu denli popülerleşmesinden sorumludurlar. Bugün bu özel gün, dünya çapında büyük bir gelir alanı durumunda.

Vikipedi


İlk mola her zamanki -Hacı Osman Ağa camisinin karşısındaki- kahvede. Çaylar artık her yerde 2,5 oldu. Daha pahalı olanı da var elbette ama ucuzu yok. Bizim mideler aç olduğundan yanımızdaki sandviçleri burada götürüyoruz.

 

Yolumuz Ambarlı üzerinden sıkı bir rampa sonrası Beylikdüzü’ne çıkıp Gürpınar yönüne devam etmekte; halen süren yol çalışmaları ve inşaatlar, bitmiş olup müşterisini bekleyen binalar arasından. Geldiğimiz Galibi Vakfı önünde çekilen bir foto ve müze ziyareti sonrası, güneşli günlerinde dopdolu olan Gürpınar sahili, şimdilik bitmemiş bir inşaat sahası görünümde.

 

Gürpınar’ın 1961 yılına kadar adı Anarşa. Ve bu ad Cem Yılmaz'ın 2004 yılında yazdığı ve oynadığı G.O.R.A. filminde geçer. Annesinin babası bir Lozan mübadili Gürpınarlı olan Cem Yılmaz, filmde Erdal Tosun'un canlandırdığı Rendroy karakterinin memleketi olan gezegene "Anarşa" adını vermiştir ve Tosun bir sahnede "Anarşalılar asla yalan söylemez." demektedir. Ayrıca Yılmaz filmdeki Ceku, Amir Toça, Enverina ve Mulu gibi bazı adlarla çeşitli akrabalarına atıfta bulunmaktadır. Ceku, Yılmaz'ın anneannesinin adı olan Hatice'nin yöredeki kısa söyleniş şeklidir. Mulu ve Enverina, Yılmaz'ın annesinin halası ve amcasının; Toça ise annesinin komşularından birinin lakâbıdır.

Vikipedi


Acıkan mideler burada, Gürpınar’da doyuruluyor. Katık denilen lokantada: muhlama (40-), çay (5-), kaşarlı simit (8-). Deniliyor ki bu fiyatlar henüz hiçbir şey! Görün bakın daha neler neler gelecek, maydanozlu köfteler...

 

Büyükçekmece belediyesi karşısındaki dev 3teker önünde çekilen bir grup fotosu sonrası yönümüzün değiştiği gibi arkadan esen rüzgar da önümüze geçiyor. Şiddetli rüzgara direnerek Alkent2000’e zar zor ulaşıyoruz. Yol bundan sonra rüzgarla mücadele şeklinde sürüyor ve Halkalı istasyonuna varmamız 4 buçuğa doğru oluyor. 1 saatlik tren yolculuğu sonrası evin yolunu tutarken son 2 kilometresinde başlayan ince yağmurla gezimiz son buluyor.

 

Hedonizm nedir? Felsefede, hazcılık veya hedonizm, hazzın mutlak anlamda iyi olduğunu, insan eylemlerinin nihai anlamda haz sağlayacak bir biçimde planlanması gerektiğini, sürekli haz verene yönelmenin en uygun davranış biçimi olduğunu savunan felsefi görüş. Kirene Okulu'nda, Sokrates'in öğrencisi Aristippos (MÖ 435-355) tarafından kurulmuş, daha sonra Epikuros tarafından devam ettirilmiştir... şeklinde açıklanmış.

Vikipedi


Hedonizm, tartışmaya çok açık bir öğretidir. Kimi insanlar bunun ahlaki olmadığını savunur, kimileri de bu öğretiye sıkı sıkıya sarılır. Bu tabii ki her insanın kendi ahlaki normlarına bağlı. Fakat şüphe götürmez bir gerçek vardır ki zevk ve acı hayatımızın vazgeçilmez parçalarından. Bunları ne ölçüde yaşayacağımız da tamamen bize bağlı. Acıdan olabildiğince kaçınmak isteriz, fakat acıyı minimize ederken zevklerimizi gerekenden fazla yüceltmediğimizden de emin olmalıyız. Çünkü doğada olduğu gibi, dengeyi bozarsak, mutlaka bir karşı etki görüyoruz. 

  













 

bisikletle Büyükçekmece II: Dudullu-Bostancı-(tren) Mustafa Kemal-Avcılar- Gürpınar-Büyükçekmece-Alkent2000-Esenyurt-Halkalı-(tren) Bostancı-Dudullu

 

Tur tarihi: 13 Şubat 2022

Alınan yol: 78,69 km
Ortalama hız: 16,5 km/sa

En yüksek hız: 56,3 km/sa
Bisiklete biniş süresi 4 sa 46 dk, dışarıda geçen süre 10 sa 12 dk
En yüksek sıcaklık 19 ˚C, en düşük 5 ˚C, ortalama 7,3 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 931 m, kaybı (iniş) 892 m
En düşük yükselti 0 m, en yüksek 199,4 m

 

Garmin yol bilgiler bisikletle Büyükçekmece II

 

Relive yol bilgiler bisikletle Büyükçekmece II