6 Temmuz 2019

Bilmeniz Gereken 10 Bisiklet El İşareti

Kendinizi ve çevrenizdekileri korumak için bu 10 temel bisiklet el işaretlerini öğrenin.

Dur

Durdurmak için kullandığınız el işareti büyük olasılıkla duruma bağlı olacaktır. Sadece bir veya iki bisikletçi ile sürüyorsanız, arkada kapalı yumruk şeklinde bir el yeterli olabilir. Büyük bir grup sürüşünde ise elinizi başınızın üstüne çıkarmak daha uygun bir seçenek olabilir, böylece arkadaki bisikletçiler de görür.

Ani bir duruş gerektiğinde, iki elinizin de fren kollarının üzerinde olacağını unutmayın. Bu durumda, omzunuz üzerinden geriye doğru “dur” demek bir diğer en iyi seçenektir.

Yavaşla

Diğer bisikletçilerle sürerken, hızınız düşmeye başladığında arkanızdakileri uyarmak her zaman yerinde bir karardır. Bu, sizi yakın izleyenlerin kazara tekerinize çarpmalarını önler.

Yavaşlamaya başlamayı planladığınızı belirtmek için, kolunuzu avuç içi aşağı doğru uzatın ve elinizi yukarı-aşağı doğru hareket ettirin. İşareti verirken mümkünse “yavaşlıyorum” demek her zaman yerinde bir davranıştır.

Sola dön

Bitişik bir trafik şeridine geçiyorsanız veya bir trafik sinyalinde veya dur işaretinde sola dönüş yapsanız da, yoldaki hareket yönünüzü değiştirmek istediğinizi başkalarına belirtmeniz gerekir.

Sola dönüş sinyalini vermek için, sol kolunuzu bedeninizin omuz yüksekliğine ve yola paralel olarak uzatın.

Sağa dön

Sola dönüş için sinyal verdiğiniz gibi, yön değiştirmeyi ve sağa gitmeyi düşündüğünüzde sağa dönüş işareti verilmelidir.

Bir grupta, sağ kolunuzu bedeninizden omuz yüksekliğine uzatarak dönüş yönünü işaret etmek genellikle kabul edilebilir. Yalnız biniyorken, alternatif bir sinyal kullanarak, sol kolunuzu vücudunuzdan 90 derecelik bir açıyla uzatarak işaretinizi sürücülere daha görünür hale getirin.

Çukur

Görünmeyen bir çukurun kaza yapma olasılığı yüksektir. Bir gruptayken, bir çukuru veya engeli, o taraftaki kolunuzu uzatarak ve onu işaret ederek dikkat edilmesi gerektiğini diğerlerine belirtin.

Olabilirse arkanızdakileri sesli olarak uyarın.

Döküntü

Temponuzu kaybetmenize neden olabilecek yoldaki kir, çakıl, kum veya diğer döküntüler arkanızdan gelen tüm bisikletçilere bildirilmelidir.

Bu işarette iki seçenek olsa da, kolunuzu her zaman döküntülerin tarafına uzatmalısınız. Kolunuz uzatılmış durumdayken, ya parmaklarınızı oynatabilir ya da elinizi iki yana, avuç içi aşağı doğru sallayabilirsiniz.

Tehlike var 

İşareti vermek biraz zor olsa da, park etmiş bir arabayı veya açık bir araba kapısını bisikletçilere duyurmanız gerekir. Yaklaşan bir tehlikeye işaret etmek için bir kolunuzu (tehlikeyle aynı tarafta bulunan kolu kullanın) arkanıza koyun ve gidilmesini istediğiniz yönü işaret edin.

Örneğin, yolun önünü kesen, yolun sağ tarafında park etmiş bir araba varsa, sağ elinizi arkanıza koyun ve sola doğru işaret edin.

Ray, mazgal

İşaretlerinizi fazla karmaşıklaştırmak istemiyorsanız, tramvay/tren rayları veya mazgal kapakları tıpkı bir çukur işareti verdiğiniz gibi gösterilebilir.

Ancak belirli bir işarete sahip olmamanın olumsuz yanı, tramvay/tren raylarının veya mazgalın sürüş yönünüzle aynı ilerlemesi durumunda, uyarmaya çalıştığınız fark edilmezse, tekerleğin kanal içine girmesi kaçınılmazdır. 

Tren raylarını veya mazgalı işaret etmek için kolunuzu uzatın, gösterin ve parmağınızı yatay olarak ileri geri hareket ettirin.

Öne geç

Bu işaret en çok grup sürüşü ya da yarış sırasında tempo sırasında kullanılır. Kendinizi grubun önünde bulduğunuzda veya çekişinizi tamamladığınızda, yada ön pozisyonu sürdürmeye devam etmemek için, çok yorulduğunuzda, dirseğin hareketi, arkanızdaki sürücüyü, sizi rahatlatmak için öne geçip çekme sırasını alması konusunda uyaracaktır. 

El salla

Yol stresli olabilir. Düşüncesiz bir sürücünün yarattığı tehlikeli bir duruma sinirlenme hakkınız olduğu gibi, size yol hakkı verildiğinde başkalarına teşekkür etmeyi de unutmamak gerekir.

Diğer sürücülere ve bisikletçilere el sallamak, daha az düşmanca bir ortam yaratmaya ve bisiklet sporunu olumlu yönde geliştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, yolu başkalarıyla paylaşırken eğlenmeyi ve arkadaş olmayı kendinize hatırlatmanın iyi de bir yoludur.


Katkıları için Gültekin’e teşekkürler.