23 Ocak 2023

Son Dakika Tuzla II


İkidir Ballıkayalar’a keşif turu yapmak, bir vakit gittiğimiz yolu tekrarlamak istiyorum, ama hep bir sebeple erteledim; hava kapalı güneş yok, yorgunum şimdi oralara kadar gitme... gibisinden nedenlerle. Bu pazar İhsan’ın mesajı üzerine ona katılıp Tuzla fikri hoşuma gidince sabah 10 gibi Bostancı’dan yola çıktık, ikili olarak. Biraz 3L şeklinde sahilden, kıyıdaki bisiklet yolundan, bolca sohbet ederek ilerledik. Güzel de oldu bu şekliyle. Fazla da insan yürümüyor sahilde, rahatça pedallıyoruz. Pendik Beltur’da içilen çay sonrası devam.

 

Havanın daha sıcak olacağını tahmin etmiştim. Hatta içime yelek giymemeyi bile düşünmüş, kısa parmak eldivenlerle çıkmıştım. İyi ki yelek içimde, iyi ki uzun parmak eldiven yanımda.


Tarihte Bugün okumayı çok severim, bilmediklerimi öğrenir, bildiklerimi hatırlarım. 22 Ocak 1946; Mahabad Cumhuriyeti kuruldu. II. Dünya Savaşı sırasında, Temmuz 1941'de Büyük Britanya ve Sovyetler Birliği İran'ın işgali konusunda anlaştı. İngilizler güneyden, Sovyetler ise kuzeyden saldırarak İran'ı ikiye bölerek işgal etti. Sovyetler işgal ettiği bölgelerde, Azerbaycan eyaletlerinde iki cumhuriyet kurduracaktı. Kasım 1945'te Sovyetler'in teşvik ve desteğiyle İran'da önce Azerbaycan Milli Hükûmeti kuruldu. 22 Ocak 1946'da Mahabad'da Çarçıra Meydanı'nda Mahabad Cumhuriyeti'nin kuruluşu ilan edildi. Bu cumhuriyette, 13 bakanın bulunduğu bir yönetim kurulu oluşturuldu. Devlet başkanı Kadı Muhammedi idi. Bu cumhuriyet Senendec, Uşnu ve Miyandoab şehirlerini kapsadığı gibi başkenti Mahabad'dı. Ancak Sovyetler 9 Mayıs'ta İran topraklarından çekilince 17 Aralık'ta İran ordusu Mahabad'ı işgal ederek Mahabad Cumhuriyeti'ni yıktı. 31 Mart 1947'de Cumhurbaşkanı Kadı Muhammed ve Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Han Seyfi Kadı, cumhuriyetin kurulduğu yer olan Çarçıra Meydanı'nda asılarak idam edildi. Cumhuriyete katılmış olan Barzani Aşireti Nisan 1947'de Kuzey Irak'taki Barzan'a döndü. Irak hükûmeti Şeyh Ahmed Barzani'yi yakalayarak hapsetti ve işbirlikçi suçlamasıyla Irak ordusundan dört subayı idam etti. Molla Mustafa Barzani ise Barzan bölgesinden kaçarak Aras Nehrine ulaştıktan sonra Sovyetler Birliği'ne iltica ederek Bakü'ye gitti.

Vikipedi


Merak ediyordum, Tuzla’da tersanelerin arkasında açılmış, göl kenarındaki yeni Beltur’u. Belediye bir çevre düzenlemesi yapmış, yürüme ve bisiklet yolları da koymuş, keyifli bir alan oluşturmuş. Ancak kaçırılır mı bu fırsat, hemen harekete geçilmiş: Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çevresini park ve piknik alanı olarak düzenlediği Kamil Abduş Gölü havzasını imara açtı. Bakanlık, 2. Derece Doğal Sit alanı olarak tescilli Göl’ün kuzey kesimini, konut ve ticaret alanına açan imar planını onayladı.

Cumhuriyet



İhsan önde ben peşinde, Tuzla’nın gezilecek bölümlerini pedallıyoruz. Ardından daha önce de oturduğumuz yerde (*), gene menemen ve koko ile karnımızı doyurup dönüşe geçtik. Hava da biraz ısınmaya, güneş da ara sıra yüzünü göstermeye başladı. Maltepe’de İhsan düz devam ederken ben Başıbüyük diye ayrılıp evin yolunu tutuyorum. Yol düz olsa da gene de 85 km. Düz yolun tek sıkıntısı sürekli pedal çevirme zorunluluğu. Halbuki tırmanıp ardından inilen yollar daha keyifli benim için.


(*) Neye niyet neye kısmet; Tuzla

 

Gezimizi, 18 Ocak’ta aramızdan ayrılan David Crosby anısına bir parçayla sonlandıralım: Wooden Ships



David Van Cortlandt Crosby 14 Ağustos 1941'de Kaliforniya'da doğdu. Crosby, Santa Barbara City College'da kısa bir süre tiyatro eğitimi aldı. Crosby, yapımcı Jim Dickson'ın yardımıyla 1963'te ilk solo seansını kaydetti. Crosby, Byrds'a 1964'te katıldı. 1968'de Stephen Stills ve Graham Nash ile Crosby, Stills & Nash'i kurdu. CSN, 1969'un En İyi Yeni Sanatçısı dalında Grammy Ödülü'nü kazandı. 1971'de Crosby, Nash, Young, Joni Mitchell ve Jefferson Airplane, Grateful Dead ve Santana üyelerinin katkılarıyla ilk solo albümü If I Could Only Remember My Name'i çıkardı. Bir ikili olarak, Crosby & Nash (C&N), dört stüdyo albümü ve iki canlı albüm çıkardı. Crosby, 1980'lerin sonlarından 1990'ların başına kadar ara sıra Phil Collins ile çalıştı. 1996'da Crosby, Pevar & Raymond'u kurdu. Kariyeri boyunca, iki kez Rock and Roll Onur Listesi'ne alındı.





















Son Dakika Tuzla II: Dudullu-Bostancı-Pendik-Tuzla-Maltepe-Başıbüyük-Dudullu

 

Tur tarihi: 22 Ocak 2023

Alınan yol: 85,64 km
Ortalama hız: 18,8 km/s

En yüksek hız: 52,8 km/s
Bisiklete biniş süresi 4 s 32 dk, dışarıda geçen süre 6 s 08 dk

En yüksek sıcaklık 22 ˚C, en düşük 11 ˚C, ortalama 14,1 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 862,4 m, kaybı (iniş) 863,7 m
En düşük yükselti 0 m, en yüksek 170,8 m

 

Garmin yol bilgileri Son Dakika Tuzla II

 

Relive yol bilgileri Son Dakika Tuzla II