6 Aralık 2021

A・L・Z・U・T

 


Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nin en önemlilerinden birisidir. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların, milletvekili seçme ve seçilme hakları 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı... Atatürk, kadınlara -çok sayıda Avrupa ülkesinden daha önce- bu demokratik hakkın verilmesini sağladı. Biz de bu anlamlı günde keyifle ve fazla zorlanmadan Tuzla yaptık arkadaşlarla.

 

Sabah 9’da Bostancı Caffé Nero’da buluşup ilk mola yerimiz Pendik’e doğru çıktık yola. Güzel bir sürpriz olarak Haluk bugün aramızda. Pandemi öyle bir korkuttu ki onu, sokağa bile çıkamaz oldu. Umarım şeytanın bacağı kırılmıştır. Çiğdem, İnci ve Nurhan ile birlikte 6’lıyız bugün.

 

Hava serince ama gün içinde ısınması lazım Meteo’ya göre. Pendik’e kadar bisiklet yolu var, sahilden sürmekteyiz. Bol bol sohbet ederek, Maltepe dolgu alanı içinden geçerek, sabah yürüyüşüne çıkanların arasından sıyrılarak, kediyi köpeği kollayarak...

 

Kadınlara seçme-seçilme hakkının verilmesinden sonra, 1935 seçimlerinde genç cumhuriyet %4,6 oranı ile dünya sıralamasında 21. sıradayken günümüzde, 2018 seçimleri sonrası mecliste %17 oranı ile 117. sıraya kadar geriledi. Listenin zirvesinde kim var diye merak ediyorsanız: Ruanda, Küba ve Bolivya. 

 

Gerici AKP iktidarı Türkiye’yi kadın hakları açısından 1930’lardan daha geriye götürdü. Kısa adı “İstanbul Sözleşmesi” olan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” mart ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedildi.

 

Pendik Beltur ilk mola noktamız. 2 buçukluk çay olmuş 5 lira. Yuh çeksek ne işe yarar? Öyle başarılı bir ekonomi yürüttü ki akepe, herkes bizi kıskandı. 6 sıfır attılar, biri geri geldi bile!

 

Pendik’te Haluk’un ayrılması, Mehmet’in dahil olması ile sayımız değişmiyor, 6’lı olarak devam ediyoruz Tuzla’ya. Güneş yüzünü göstermeye başladı, neşemiz artmakta.


Bazen dönüp dolaşıp aynı şeyleri dinliyorum. Yello; özellikle 2009 tarihli “Yello Touch: The Virtual Concert” videoları halen beni heyecanlandırıyor. Hem görselliği hem de kurgusu ile. Eve kapandığımız şu pandemi dönemine cuk oturdu bu sanal konser.

 

Yello’yu bilmeyenler için: Dieter Meier ve Boris Blank'dan oluşan İsviçreli elektronik müzik grubu. 1979’dan beri, yani oldukça eskiler. Bu videoda Till Brönner trompetiyle eşlik ediyor gruba: Till Tomorrow



Tuzla Filizler Köftecisi; 2’nci mola ve öğle yemeğimiz. Herkes iştahına göre ısmarlıyor. Biz, çorba, patates kızartması ve piyaz ile doyuruyoruz acıkan karnımızı. Ama sohbete doyamıyoruz. Ancak zaman hızla ilerliyor ve bizim de akşam üstü yetişmemiz gereken, babanın yaş günü buluşması var. 

 

Hep birlikte dönüş yolundayız. Pendik gruptan ayrılma noktamız. Hızla trafik içinden pedallıyor, Maltepe’den Başıbüyük yönüne tırmanıyor, Yeditepe üzerinden eve ulaşmamız 3 buçuk. Hazırlanıp doğum gününe çıkışımız 4.

















ALZUT : Dudullu-Bostancı-Pendik-Tuzla-Maltepe-Başıbüyük-Yeditepe-Dudullu

 

Tur tarihi: 5 Aralık 2021

Alınan yol: 77,5 km
Ortalama hız: 17,7 km/sa

En yüksek hız: 48,5 km/sa
Bisiklete biniş süresi 4 sa 22 dk, dışarıda geçen süre 6 sa 56 dk
En yüksek sıcaklık 24 ˚C, en düşük 10 ˚C, ortalama 15,1 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 757,7 m, kaybı (iniş) 769 m
En düşük yükselti 0 m, en yüksek 167,5 m

 

Garmin yol bilgileri ALZUT

 

Relive yol bilgileri ALZUT