25 Temmuz 2020

İstanbul’da bisikletle bir yaka gezisi

Zeynep Çakır 

Marmara Bölgesiʼnin metropol şehri İstanbul Beykozda bulunan Anadolu Feneri tarihi yapısıyla dikkat çekiyor. Hafta sonları tatilcilerin uğrak yeri olan bu fener, bisiklet tutkunları için de cazip bir güzergahta bulunuyor. 

Mustafa Dorsay bisiklet pedallarına Dudulludan asılarak gelen bir tutkun... Esasında fotoğrafçı olan Dorsay 69 yaşında olmasına rağmen İstanbulu bisiklet üstünde karış karış geziyor. İstanbul gezilerini seyahatname olarak kullandığı “bisikletle” sitesinde paylaşan ve daha çok arkadaşlarıyla pedal çeviren fotoğrafçı gezgin, yaz ve pandemi sebebiyle kendisine eşlik eden kişinin eşi Firuzan Dorsay olduğunu da belirtmeden geçmiyor. Dorsay seçtiği rotayı ise şöyle tarif ediyor: “Dudulludan başlayıp, Küçük Çamlıca kenarından Beylerbeyi, kıyıdan Beykoz ve Akbabadan tırmanıp Poyrazın sırtlarından Fener. Dönüş ise Kaynarca üzerinden Zerzevatçı, Çavuşbaşı, Hekimbaşı, Ümraniye ve Dudullu...” Toplamda 7 saat dışarda kalarak 77,43 kilometre yol kat eden çift bu aktiviteden büyük keyif alıyor. 

“İstanbul Bisiklet Yolları Bakımından Fakir Bir Kent”

Bisiklet kullanımının pandemiyle beraber artmasıyla birlikte yavaş yavaş trafik kazaları da baş göstermeye başladı. Uzun süredir bisiklet süren Dorsay yaşadığı sorunları ve çözümlerini açıkladı: “İstanbul bisiklet yolları bakımından fakir bir kent. Mevcut bisiklet yolu olarak gösterilenler ise Bisiklet Yolu Yönetmeliğine uymayan yollar. O nedenle trafik içinde sürmek zorundasınız. Bu da haliyle araçlarla yakın temasta olmanızı gerektiriyor. Bizim sürücülerin çoğu da kurallara uymak istemediklerinden tatsızlıklar yaşanıyor. Hatta ölümcül kazalar dahi oluyor.” 

İstanbul Da “Bisiklet Dostu Kent” Olabilir

Kendisinin de bazı kazalar yaşadığını ifade eden Mustafa Dorsay sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim başımdan da eski günlerde bazı kazalar geçti. Bugün biraz daha deneyimliyim, olabilecekleri ön görüp dikkat etmeye çalışıyorum. Ama olmuyor değil. Dibinizden geçen araçlar, beklemeden önünüze çıkanlar, açılan kapılar, peşinizde olup devamlı korna çalanlar... Bununla kalsa iyi, bir de İstanbul yollarının durumu var. Yama yama, kazılmış doğru kapatılmamış yollar ve yanlış mazgal kanalları tamiri... Ama tüm bunlara rağmen bisiklet bir tutku... Çözüm, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelikte. Kuralına uygun yapılırsa İstanbul da bir “Bisiklet Dostu Kent” olabilir.” 

Yazar: Pınar Baltacı 24 Temmuz 2020