3 Ocak 2021

0202 ruT noS


Koca bir yıl virüsün gözdağı altında geçti. Dünyayı resmen egemenliğine aldı. Değil turlamak/pazarları gezmek, evden bile çıkamaz olduk. Yasaklar ve 65+ durumları hepimizi tembelleştirdi... Bir kayıp yıl. Umarım yeni yılla birlikte virüsün hakkından bilim gelir ve alıştığımız yaşama döneriz. Ne var ki virüs bazı şeyler de kazandırmadı değil. Sosyal mesafe diye bir şeyi öğretti. Özellikle bizim insanımıza. Artık herkes önündekinden 2 adım geride duruyor, sırasını bekliyor. Yani neydi o eski durum. ATM’den para çekersin adam ensende, seninle birlikte bakıyor ekrana. Hani bıraksan o yapacak işlemi. Otobüste yanak yanağı dikilirdin. Öp desen öpecek. Artık herkes elini yıkıyor. Hem de öyle böyle değil, 20 saniye boyunca. Tabii gezip dolaşmanın, insanlarla birlikte olabilmenin ne denli önemli olduğunu da gösterdi. Ama bunların yanı sıra bisikleti tekrar hatırlattı, senenin yıldızı yaptı, ulaşım aracı olarak devreye soktu. Yollar, park yerleri, kiralama sistemleri... her şey onun için düşünüldü, tasarlandı, çözümler üretildi... Bazıları kuralına uygun olmasa da-oldu.

 

Osman’la Bostancı’da buluşup Marmaray’la Gebze’ye, oradan pedalla, köy içlerinden İstanbul’a döndük. Bende 73 km görünüyordu ekranda. Hava son 3 gündür muhteşem. Hani biraz zorlasan şortla binebilirsin, üstünü sağlam tutarak. Bu rota da son zamanın gözdesi oldu. Gebze kısmı ve dönüşte yan yol hariç, köyler çok keyifli: Pelitli, Mollafenari, Cuma, Kadıllı, Göçbeyli. Yolun tamamı asfalt. Kırıcı tırmanışları yok.

 

İlk molayı Pelitli’de, yanımızdaki çay ve sandviçlerle yaptık. Çayevleri kapalı, o nedenle cami karşısında bulunan bankların birinde oturduk. İkinci molamız Göçbeyli’de. Kadın bir girişimciye destek olsun diye bahçesinde çay ve gözleme ile. Yol boyunca olsun, molalarda olsun, bolca sohbet edebildik. Osman’ın bisiklet dışında fotoğrafçılık ve müzik gibi farklı uğraşıları da var. Otuzbeşlik müzik grubunun bas gitarı ve geri vokali. İşte size ‘Otuzbeşlik Koş Yardıma’ albümünden bir parça: Taş Gibi.

 



"Ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan... Değişime en çok adapte olabilendir hayatta kalan!" sözü kime ait?

 

Darwin'in doğal seçilim teorisinin temeli olan ''En çok uyum sağlayanın hayatta kalması'' prensibi aslında ilk olarak 1864 yılında İngiliz filozof Herbert Spencer'ın yayınladığı ‘Biyoloji İlkeleri’ isimli kitapta kullanılmıştı. Darwin bu söylemi ‘Türlerin Kökeni’nin 5. baskısında şu ifadeleri belirterek kullanmıştı:  "Ben bu, her küçük değişimi -eğer ki yararlıysa- koruyan prensibe, Doğal Seçilim adını veriyorum."


Evrim, her ne kadar sadece bununla ilgili olmasa bile, söz, anlam bakımından isabetli olduğu söylenebilir. Bunda çok büyük bir sorun yok; ancak fenası, bu söz kimi zaman "en güçlünün hayatta kalması" olarak yorumlanmaktadır. İşte sorun burada başlamaktadır.

 

Evrimsel biyolojide fiziksel güç, tek başına tamamen anlamsızdır ve genel evrimsel süreci tanımlamakta kullanılamaz. Fakat bundan yola çıkan bazı kişiler, evrimsel biyolojinin bu çarpık yorumunu siyasi ideolojilerine alet ederek Sosyal Darwinizm olarak bilinen bir ideolojiyi savunmuşlardır. Kötüye kullanılan her bilim dalında olduğu gibi, evrimsel biyoloji de, bu kötüye kullanımdan payını almış ve bilim karşıtları tarafından bu hatalı yorum, yaygın bir anti-evrim propaganda aracına dönüştürülmüştür... denilmekte Evrimağacı sayfasında.

Evrimağacı, Onedio


Bu rotayı daha önce anlattığımdan, bugün ayrıntısına girmiyorum. Eskilere buradan bakabilirsiniz: Keşif Turları; Gebze-1, Keşif Turları; Gebze-3















0202 ruT noS: Dudullu-Bostancı-(tren) Gebze-Pelitli-Mollafenari-Cuma-Kadıllı-Göçbeyli-Kurtköy-Sultanbeyli-Dudullu

 

Tur tarihi: 31 Aralık 2020

Kat edilen mesafe: 72,53 km
Ortalama hız: 19,3 km/sa
Bisiklete biniş süresi 3 sa 46 dk, dışarıda geçen süre 6 sa. 30 dk 
En yüksek sıcaklık 23 ˚C, en düşük 12 ˚C, ortalama 16,5 ˚C
İrtifa kazancı (çıkış) 1090 m, kaybı (iniş) 1095 m
En düşük irtifa 3 m, en yüksek 268 m

 

Garmin yol bilgileri 0202 ruT noS        

 

Relive yol bilgileri 0202 ruT noS     

















  
















Foto katkıları için Osman’a teşekkürler.

 

 









İlginizi çekebilir Korona günlerinde bisikletle kaçamak; Aydos, Günübirlik Mudanya-Sudüşen-Yalova... Zafere Doğru, Keşif Turları; Reşadiye