9 Ekim 2023

Reşadiye; 5’dik 6 olduk - 6’ydık 5 olduk


Uzundur grupla pedallamamıştık. Araya giren yaz, tura çıkanlar falan olunca herkes münferit takıldı. Sonbaharın ilk buluşmasında, hava da yazdan kalma olunca Reşadiye dedik. Geçen sene Temmuz ayında pedalladığımız rotayı tekrarladık. O nedenle yeniden anlatmak yerine, rota hakkında ayrıntılı bilgiyi buradan okuyabilirsiniz > bisikletle Reşadiye. Ama şunu tekrar söylemek isterim ki, İstanbul’daki en keyifli bisiklet rotalarından birisidir. Pedallamadıysanız mutlaka deneyin. Bir ufak değişiklik yaptık sadece bugün; Çekmeköy’den metroya binerek şehir içindeki sürüşü az da olsa hafiflettik! Gerçi Reşadiye’den daha yakın sanırdım metro istasyonunu ama gene de sıkıntımızı az da olsa çözdü.


Bugün, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, uluslararası adıyla TUR, Alanya’dan start almış oldu. 58’incisi olarak az da sayılmaz değil mi?  Kısaca tarihçesine bakacak olursak: 1963'te “Marmara Turu” adıyla başlayan organizasyon, 1966'da uluslararası nitelik kazanıp, 1968'de “Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu” adını alır. Turun adının ve niteliğinin değişmesinde federasyon başkanı Talat Tunçalp'ın yaptığı düzenlemeler etkili olmuş olup  2006'dan itibaren UCI tarafından 2.2 yarışma kategorisinde değerlendirilip 2008'de 2.1 kategoriye yükselir. Daha sonra 2010 yılı itibarıyla Hors Category (2.HC)'ye yükselmiş olup 2017 yılında UCI Dünya Turu kapsamına alınmış ve 2020 yılında UCI ProSeries'e düşürülmüştür. 

 

Etaplar:

 

1. Etap: 8 Ekim 2023 Alanya–Antalya (135 km)                         

2. Etap: 9 Ekim 2023 Kemer–Kalkan (166,5 km)                       

3. Etap: 10 Ekim 2023 Fethiye–Babadağ (104,1 km)                 

4. Etap: 11 Ekim 2023 Fethiye–Marmaris (165,3 km)                 

5. Etap: 12 Ekim 2023 Marmaris–Yalıkavak (180,6 km)             

6. Etap: 13 Ekim 2023 Bodrum–Selçuk (193,3 km)                    

7. Etap: 14 Ekim 2023 Selçuk–Manisa-İzmir (159,8 km)           

8. Etap: 15 Ekim 2023 İstanbul–Sultanahmet (130,5 km)           

Vikipedi


Günümüzün özetini kısaca geçecek olursam: buluşma noktamız Beylerbeyi, saat 9.15’de. Vardığımızda İhsan, İnci ve Nurhan gelmişlerdi bile. Ama bir güzel sürpriz ise Ali’nin de gelmesi oldu. Uzundur bir araya gel(e)memiştik. Ancak Ali sadece merhaba demek için gelmiş, tekrar eve dönmesi gerekiyormuş. Yani hem sevindik hem üzüldük. Ama gelecek sefer mutlaka aramızda pedallamanı istiyoruz. Mazeret kabul etmeyiz : ))


Beykoz’da yollar kazılmış, araç maraç geçemiyor. Bu da işimize yaradı, boş yollardan rahatlıkla Akbaba’ya geldik. Burası ilk mola noktamız. Kahvaltı mahvaltı, çaylar olmuş 5 lira derken Mehmet’ten bir mesaj: Günaydın program değişmediyse sürpriz yumurta olarak bir buçuk saat geriden geliyorum. SüperVe bize Dereseki rampasında yetişiyor. Olduk 6’lı.

 

Bastık pedallara, Paşamandıra’daki ekmekçiden boş geçmeyip muhteşem yapraklı ekmeklerle çantaları doldurduk. Her şey zamlanınca bunlar da 40 liraya çıkmış. Mazot fiyatıyla paralel gidiyor : )) Diyorum da; iyi ki başımızdaki ekonomist, yoksa ne hale gelirdik?!

 

Riva deresi boyunca muhteşem bir coğrafya ile gelinen yolun ilk rampası neyse de 2’ncisi son bölümünde %18’i gösterir. Bu da adamı pes ettirir/ettirebilir. Nurhan’ı bekle bekle bekle... Eee, ne mi olmuş? Otobüse binip gitmiş. Biz de benzincide bekliyoruz gelecek diye : (( Eksilen durumlar ile 5’li olarak Reşadiye’de dinlenmedeyiz. Burada da çaylar 5 lira. Yani, belki hatırlarsınız, bir zamanlar 35 krş’a çay içerdik İstinye’de. Haminnemin zamanında değil!


Çekmeköy’e kadar tereddüt içinde gelip (yol bu mu, Çekme’nin köyü nerede?), burada peron katına inerken, biz geride onlar önde derken, binen binmiş kalan sağlar bizimdir durumları içinde herkes yoluna gitmiş... Kim kime dum duma vaziyetleri içinde biz de İmam Hatip’ten (durak ismi) eve pedallıyoruz...


Sanat, güzeli göstermeyi amaçlamıştır. Güzel, evren ile insanın uyumu sayılmıştır. Çirkin ise aşağı düzeyde görülmüştür. Çirkin, güzelin olmadığı yerde olmuştur. Çirkin, güzelin zıttıdır. Ona karşıdır. Çirkin şeytani olan ile ilgilidir. Çirkinin estetik olarak düşünülmesi modern sanata özgü olmuştur. Çirkin olan, biçimsiz, grotesk, gerçeküstü, kaba olmuştur. Estetik açıdan çirkinin duygusunun ilgiye değer görülmesi güzelin düşüşüyle ilgilidir. Güzel, modern kültürde, idealist estetiğin konusu olarak kalmıştır. Güzel, klasisizmdir. Güzel, tarih üstüdür. Modern sanat ise çirkine önem vermiştir. Çünkü güzelin anlamı değişmiş, geçmişten kalan anlamı önemsizleşmiştir.  * (Engin Ümer, Ordu Üniversitesi GSF Resim Bölümü).

 

Bu İngiliz’i çok seviyorum: Matthew Halsall (bir arkadaşım şapkalı olarak tanımakta : )). Scrimshire isimli bir grubun Forgotten Songs, Vol. Two simli albümünde rastlıyorum kendisine tekrar. Bayıldım, parça muhteşem; Saltwater. Video olarak yok ama buradan dinleyebilirsiniz... 



Matthew Halsall; ülkemize de gelmiş olan İngiltere caz dünyasının yeni nesil en başarılı trompetçilerinden, usta bir müzisyen olmasının yanında besteci ve düzenlemeci kimliği ile de öne çıkan, dingin ruhlu güzel müziği ile uluslararası caz dünyasında büyük ses getiren bir müzisyen. Kimilerince tekniği ve tınısı Alice Coltrane ve Pharoah Sanders’e de benzetilen sanatçı, modal cazın yanı sıra güncel dans müziği ile ilgilenmekte ve elektronik seslerle de eser üretmekte... olarak tanıtılmış. İzleyin dinleyin.




























Reşadiye; 5’dik 6 olduk-6’ydık 5 olduk: Dudullu-Beylerbeyi-Beykoz-Akbaba-Paşamandıra-Cumhuriyet-Reşadiye-Çekmeköy-(metro) İmam Hatip-Dudullu

 

Tur tarihi: 8 Ekim 2023
Alınan yol: 81,41 km
Ortalama hız: 18 km/s
Bisiklete biniş süresi 4 sa. 31 dk, dışarıda geçen süre 8 sa. 15 dk 
En yüksek sıcaklık 29 ˚C, en düşük 17 ˚C, ortalama 22,3 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 1158 m, kaybı (iniş) 1152,3 m
En düşük yükselti 0 m, en yüksek 236,4 m

 

Garmin yol bilgileri Reşadiye; 5’dik 6 olduk-6’ydık 5 olduk

 

Relive yol bilgileri Reşadiye; 5’dik 6 olduk-6’ydık 5 olduk




















Foto katkıları için İnci’ye teşekkürler.




İlginizi çekebilir Keşif Turları; Bolluca–İhsaniye, Sancaklar Camii’ne bisikletle, Yalova Keşif Turları: Güneyköy II