13 Haziran 2021

12 Haz


Haz, kökeni Arapça dilinden gelen bu sözcüğün anlamı; hoşa giden duygulanma, hoşlanma, zevk olarak açıklanmaktaFelsefede ise, bir şeyden duyusal ya da tinsel sevinç duyma olarak kullanılırPsikolojide ise haz, sürdürülmesi istenen ılımlı ve doygunluk veren coşkunun dile gelimidirYani haz alırız, haz duyarız, bazı olayların hazzını çıkarırız. Tabi hazzetmediğimiz insanları unutmamak gerekir. Onlar için “hoşlanmadım, sevmedim, kızdım” yerine hazzetmeyi kullanmaz mıyız?

 

Evde otur(tul)maktan, sokağa çıka(rıl)mamaktan, toplu taşımaya bin(diril)memekten üzerime nasıl bir tembellik çöktü, tahmin edersiniz. Eminim herkes aynı durumdan şikayetçidir. Ortalık biraz normalleşse de tura çıksam, üzerimden bu duyguyu atsam diye dört gözle bekliyorum (nereden çıkmışsa bu 4göz lafı, bulamadım). Bekleme süresi zarfında -halen pazar kapalı olduğundan- cumartesi günü Firuzan’la Aydos tarafına pedalladık. Gitmeyeli her yerde değişiklikler olmuş. Kapalı yollar açılmış, açık olanlar kapanmış. İstanbul bitmeyen bir şantiye, sürekli kazılıyor. Haliyle de damperlilerden kurtulamıyoruz. O devin yanınızdan geçerken verdiği duyguyu düşünsenize. Korkunun hazzı! Olabilir mi? Korkarak haz alınır mı? Sinemada, özellikle de korku sinemasında, doğrudan korku hissi üretmeye yönelik imajlar bulunabilmekle birlikte, korku hissi tek bir imaj, sahne ya da sekans içerisinde yer almayabilir de. Türlü sinematografik tekniklerle tek başına ‘negatif’ hisler uyandırmayacak imajlar ya da işitsel sinematik unsurlar da korku verici hale gelebilir. Her ne şekilde üretilmiş olursa olsun, bir filmdeki korku dolu anlar seyirci tarafından estetik bir haz talebi ile seyredilir… diyor Fırat Osmanoğulları SineFilozofi Dergisi’ndeki makalesinde. Peki bir soru daha: “Hedonizm nedir?” Yunan düşünürlerinden Aristippos ve Epikür tarafından geliştirilen felsefi akımdır. Hedonizm, en üstün iyiliğin haz olduğunu ileri süren öğretidir. “Hedone” kavramı eski Yunancada haz ve zevk anlamına gelmektedir. Bu bağlamda da hedonizm, hazcılık olarak Türkçeleştirilmektedir… şeklinde açıklanmış ve Aristippos bedensel zevkin önemini, Epikür ise duygusal hazzın da önemli olduğunu vurgulamış.

DergiPark, Felsefe


Nereden nereye geldik? Bisiklete geri dönelim. Ama bisiklet de bir haz değil mi? Çeşitli yönleriyle verdiği haz anlatılır: binmenin, dolaşmanın, selenin…

 

Sabah erken çıktık evden. 8 buçuk olmamıştı ki pedalları döndürmeye başladık. Cumartesi, gene de trafik fazlasıyla var. YEDPA Tic. Mrk.’ne kadar tırmanılır. Sonrasında trafik hafifler, çevre rahatlar, egzoz kokusu da azalır. Ferhatpaşa deniliyor buralara. III. Murat dönemimde sadrazamlık yapmış olan Serdar Ferhat Paşa’dan ismini almış. 


Ferhat Paşa, 16. yy sonlarında gelen liyâkatli vezirlerden biri olup kendisine her verilen vazifede başarı göstermiştir. Osmanlı târihçileri onun doğru ve açık sözlü bir vezir olduğunda birleşmektedirler. İstanbul'da aleyhinde çevrilen entrikalar sonucu idam edilmiştir. Sultan III. Mehmed Han sonradan onun hakkında söylenenlerin iftira olduğunu anlayınca çok üzülmüştür.

Vikipedi


Kayışdağı’nın eteklerinden geçerek Yakacık’a doğru ilerliyoruz. Maltepe Cezaevi’nin önündeki yola yapılan kavşak az çok tamamlanmış, yol açılmış. Ama biz gene eski yolu kullanmak istedik, Yakacık’ın içine giren. Ne var ki saptığımız, kapatılmış yolun sonunda büyükçe bir kazıyla karşılaşmamız geri dönmemize neden oluyor ve cezaevinin önünden geçip FB Can Bartu tesisleri ve devamında Yakacık geliyor.

 

Kahvaltımızı 300 yaşındaki dev Çınar ağaçları altında yapıyoruz. Çaylar 1,5. Bu pahalılıkta normal. Nerede artık 30 krş’a çay kaldı ki? Normalleşmenin  etkileri görülüyor. Dolmaya başlamış ortalık. Maskeler de çene altına inmiş.

 

Aydos’a sıkı bir rampadan başlarsın tırmanmaya. Hele de Yakacık içinden start alırsan %16’yı bile görürsün. Sonrasında hafifçe inmenin zevkiyle, etrafı izleyerek, uzaklardan gelen silah seslerini merak ederek sürer yolun. Araç trafiği de dar yolda adamı az da olsa tedirgin eder. Tek avantajın inişte olman. Bir keresinde tersten yapmıştık da, öyle böyle değil durum. Ağır gittiğinden arkanda birikenlerin verdiği tedirginlik, senin de bir an önce buradan kurtulmak için gösterdiğin çabayla karışık Sadri Alışık (*) durumları olur. 


(*) Yeşilçam’ın ödüllü oyuncusu, bizi Turist Ömer tiplemesiyle güldüren, tam adı ile Mehmet Sadrettin Alışık 1995’de 69 yaşında aramızdan ayrılmıştı.

 

Artık Sultanbeyli’ye doğru, çoğu inerek gidecek yolumuz. Sonrasında da yan yoldan devamla İMES içinden sürecek. Ayrıntılı olarak daha önceki turlarımızda anlatmıştık bu yolu, bkz. Aydos


Buradan İngiliz müzik grubu Massive Attack’ın “tüm zamanların en iyi şarkıları” listesinde yer alan Unfinished Sympathy parçasına geçelim. 1991 tarihli bu parça, yönetmen Baillie Walsh‘un çığır açan videosu, dönemin sunduğu teknolojik olanaklara ve bugün, otuz yıl sonra ulaşılan yeniliklere karşın sade bir anlatımla elde edilen kalıcı başarı, sinematografik bir dili en kestirme yoldan özetlemesi ve temel bir tekniğin stilize biçimde doğru yerde kusursuz kullanımı bakımından verilebilecek en isabetli örneklerden biri… denilmişVe devamında: kesintisiz bir kamera çalışmasında tek plandan oluşan takip sahnesi aracılığıyla sağlanan süreklilik sonucu elde edilen mobilize resimler ile iç içe geçen birbirine karşıt ve tamamlanmamış duygu durumları şarkının sözlerinde birinci tekil şahıs olarak tanıtılan kişinin dünyasıyla bire bir örtüşmektedir. İzleyin…



Massive Attack’ı Gezi Direnişi’ne verdiği destek ve İsrail’in Gazze’deki katliamına gösterdiği tepki ile de tanıyoruz.

 

Metro Market’ten yapılan alış veriş öncesi yanı başındaki Aslı Börek’te limonatanın serinliği ile biraz nefesleniyor, ardından eve dönüyoruz.














 

12 Haz: Dudullu-Ferhatpaşa-Yakacık-Aydos-Sultanbeyli-Dudullu

 

Tur tarihi: 12 Haziran 2021

Alınan yol: 42 km
Ortalama hız: 17,6 km/sa

En yüksek hız: 52 km/sa
Bisiklete biniş süresi 2 sa 23 dk, dışarıda geçen süre 4 sa 29 dk
En yüksek sıcaklık 33 ˚C, en düşük 21 ˚C, ortalama 26,4 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 723 m, kaybı (iniş) 723 m
En düşük yükselti 98 m, en yüksek 330 m


Garmin yol bilgileri 12 Haz

 

Relive yol bilgileri 12 Haz



Yol bitti...


Yakacık


Aydos



























Bölgeye yapılmış geziler Aydos, hadi pikniğe gidiyos..., Korona günlerinde bisikletle kaçamak; Aydos







İlginizi çekebilir bisikletle Anadolufeneri, Yalova’nın tepe köylerine bisikletle..., Senenin İlk Turu; Zerzevatçı