Hayvanları çok seviyorsak onlar için yapmamız gereken şeyleri de çoğaltmalı, dünyayı daha yaşanır bir hale getirmeliyiz. Sokak hayvanlarının hayatta kalabilmek için ne kadar zor şartlarla mücadele ettiği aşikâr. Kimi zaman yemek bulmak, kimi zaman tehlikelerden korunmak derken, hayatta kaldıkları her bir akşam başarı skalalarını yükseltirler adeta. Durumlar böyleyken her birimizin hasta ya da yaralı bir hayvanla karşılaşma olasılığı oldukça yüksek. Onları sahiplenemesek de bu durum iyi bir şeyler yapmamıza engel değil sonuçta. Yollarda onlardan biriyle karşılaştığınızda lütfen ilgisiz davranmayın ve bu 6 basit adımı uygulayın. Dünyayı iyilik kurtarsın!
1. Önce Dikkat
Yaralı bir hayvan zaten yeterince korku dolu ve stresli olacaktır. Bu nedenle ona yaklaşırken her zamankinden daha fazla dikkat etmeli, onun daha fazla korkmasına neden olabilecek ani hareketlerden kaçınmaya özen göstermelisiniz.
2. Alo 153 Hattından Yardım İsteyin
Eğer ki İstanbul’da yaşıyorsanız İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaralı sokak hayvanlarına yardım etmek ve tıbbi bakım sağlamak amacıyla kurduğu profesyonel ekibe Alo 153 hattından ulaşabilirsiniz.
3. İhbar Yeterli Değil
Eğer ki belediyeden yardım istediyseniz ihbar edip yaralı hayvanı yalnız bırakmamalısınız. Ekipler gelene kadar hayvanı beklemeli, sonrasında da daha iyi bir bakım için süreci kontrol etmeli, durum hakkında bilgi edinmeye devam etmelisiniz.
4. Tampon Uygulayın
Eğer ki karşılaştığınız hayvan çok fazla kan kaybediyorsa zaman kaybetmeden ona tampon ya da turnike gibi ilk yardım yöntemlerini uygulamalısınız.
5. Tüylerini Kontrol Edin
Sokakta hasta olmasından şüphelendiğiniz hayvanın tüylerini kontrol edin. Tüylerin arasında bit veya parazit varsa kolaylıkla görebilirsiniz. Eğer tüyler ıslak ya da pis ise onu temizleyin ve mutlaka kuru ve sıcak kalmasını sağlayın. Bir havlu ya da bez yardımıyla tüylerini silip kurulamaya çalışabilirsiniz. Eğer ki tüylere çamur vb. bir madde bulaşmışsa temizlemek için kullandığınız bezi biraz nemlendirerek hayvanı oldukça rahatlatabilirsiniz.
6. Kırık Olmasından Şüpheleniyorsanız
Kırık gibi durumlardan şüpheleniyorsanız böyle bir durumda kesinlikle kendiniz tedavi uygulamaya çalışmamalısınız. Tedavi uygulayacağım derken durumun daha kötüye gitmesine neden olmayı istemezsiniz elbette değil mi? Bunun için hayvanı mutlaka veterinere götürmeli, durumu tespit etmelisiniz.
İlginizi çekebilir Türkiye’nin İlk İklim Davası, Dünya İçin Hareket Et, Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti Tamamen Kurudu