4 Nisan 2022

Türkiye’nin İlk İklim Davası

Manisa'da kurutulan Marmara Gölü’nün balıkçıları gölün kurumasından sorumlu tuttukları devlete dava açtılar. Dava, Türkiye’nin ilk iklim davası olma özelliğini taşıyor.


Manisa Gölmarmara’da bulunan Marmara Gölü, son 10 yılda sularını neredeyse tamamen kaybetti. Gölde balıkçılık biterken, çevredeki tarımsal üretim de önemli ölçüde azaldı. Göl kurusa da devlet kurumları balıkçı kooperatifinden kira bedeli talep etmeyi sürdürdü. Bunun üzerine Marmara Gölü Balıkçıları, gölün kurumasından kamu idarelerinin sorumlu olduğunun tespiti için Manisa İdare Mahkemesi’nde Türkiye’nin ilk iklim davasını açtı. Kooperatif, Türkiye’nin BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris İklim Anlaşması taahhütlerine aykırı politikalarını durumdan sorumlu tutuyor. 

Evrensel













2021 yılının eylülünde “Misya’dan Karya’ya” turumda yolum Kırkağaç’tan Gölmarmara’ya ve Salihli’ye doğru sürmüş, gölün içler acısı durumunu gözlemlemiştim. Su kalmadığından köylüler tarla olarak kullanmaya başlamışlar. Bizde göllerle ilgili su politikası son derece yanlış seyrediyor. Ülkenin pek çok gölü kuruma tehdidi altında, pek çoğu da kuruyup yok oldu zaten. İnsanın beyinsiz olması lazım bu denli yanlışlık yapması için. Bir kere de bir şey olsa da, desek ki doğru yapmışınız. Neresini tutsan elinde kalıyor. Zavallı ülkem!

 

[bisikletle]Türkiye: Misya’dan Karya’ya (Gölmarmara-Salihli)






İlginizi çekebilir Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti Tamamen Kurudu, Türkiye'nin 12’nci büyük gölü Eber, son bir ayda 1,5 kilometre daha çekildi