20 Ekim 2020

Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti Tamamen Kurudu

 

28 gün süren KAI (Kars-Ardahan-Iğdır) turumuzun 10’uncu günündeyiz, tarihler 22 Temmuz 2010’u gösteriyor. Yolumuz Akyaka’dan Arpaçay’a. Sabahın serinliği içinde Kars Platosu’nda pedal basıyoruz. Hava bulutlu, uzaklarda belli ki yağmur yağıyor. Yol boyunca rastladığımız inek sürüleri, kazlar bizi selamlıyor. Kenarları mor çiçeklerle süslü bir yoldayız. Bu güzelliğin içinde birden karşımıza bir doğa harikası çıkıyor; Kuyucuk Gölü. Duruyor ve yanımızdaki dürbünle etrafı gözlüyoruz. Her yerde tanımadığımız kuşlar. Bazıları suyun üstündeler. Okuduğumuz kaynak; yabani kaz, ördek, karabatak, leylek ve çeşitli yaban kuşlarının yaşadığını söylüyor. O nedenle bölge Ramsar alanı ilan edilmiş (Türkiye’nin 13., Doğu Anadolu’nun ilk ve tek) ve koruma altında. Kafkas Üniversitesi ve Kuzey Doğa Derneği her yıl nisan ve mayıs aylarında gözlem ve halkalama için burada çalışıyor. Bölgede, Iğdır dahil, 300’ün üzerinde kuş türü bulunuyor... Ne var ki dün okuduğum haberde, gölü tamamen kurutmayı başardığımızı öğreniyorum LLL. Bu gibi işlerde ne de hünerliyiz! Gölleri dereleri kurutur, dağları tepeleri yok eder, ormanları çayırları yakar, ovalara platolara inşaatlar, kıyılara termik santraller yapar, gelecek kuşaklara bir enkaz bırakırız LLL.

 

Kars’ın Arpaçay ilçesindeki Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti, tamamen kurudu. Kuraklıkla birlikte gölde yaşayan kuş türleri de bölgeyi terk etti. Bataklığa dönen Kuyucak Gölü'nde artık büyükbaş hayvanlar otluyor.


Yapay adaya sahip, Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ile ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti olan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti tamamen kurudu. 230’un üzerinde kuş türünün tespit edildiği göl, her yıl Ekim ayının sonu Kasım ayının ilk haftasında yaklaşık 40 bin göçmen kuşu ağırlıyordu. 1997 yılında 13 metre derinlikte olan göl, yanlış su kullanımı nedeniyle 2014 yılında kuruma noktasına geldi.


Göle, çevreye yapılan gölet ve barajlarda biriken sular verilemedi, kalıcı bir çözüm bulunamadı. Göl beslenemediği için sıcak geçen yazla birlikte kalan su da buharlaştı. Göl, bataklığa döndü. Su bulamadıkları için bölgeyi terk eden kuşlardan ise geriye ayak izleri kaldı. Kuşların üzerinde bile uçmadığı göl, artık büyükbaş hayvanlara kaldı. Büyükbaş hayvanlar göl kenarındaki alanlarda otlamaya başladı.


Türkiye’nin, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13'üncü alanı olan Kuyucuk Gölü, Kars kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Arpaçay sınırlarında yer alıyor. Yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikte bulunuyor. Adını da bitişiğindeki köyden alan Kuyucuk Gölü, angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 232 farklı kuş türünü barındırıyordu.

Sözcü



Bölgeye yapılmış tur [bisikletle]Türkiye: Kars-Akyaka-Arpaçay

 









 

İlginizi çekebilir Nükleer'e Hayır!, Bikes vs Cars/Arabalara karşı Bisikletler, Benim Bisikletim Benim Şehrim-Film