1 Kasım 2021

bisikletle Çiftalan

 

Çiftalan, İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz yönünde bir köyü, Eyüpsultan ilçesinin Kemerburgaz nahiyesine bağlı. Bir zamanlar çıkarılan kömür bittiğinden geriye açılan çukurların kaldığı, zamanla suyla dolup küçük göletlerin oluştuğu bu bölge bugün kampçıların, piknikçilerin, offroadçuların ve de filmcilerin gözde mekanı. Biz de turumuzu bu bölgeye, Çiftalan’a girmeden denize doğru ayrılıp Kısırkaya Barınağı önünden geçerek Gümüşdere-Zekeriyaköy şeklinde yaptık. 


Sabah 8.45 vapuruyla Kadıköy’den Beşiktaş’a geçerken İhsan’ı da görmek güzel bir sürpriz oluyor. Hele de Recep’in uzun zamandır aramızda olmaması ve bugün katılması ayrı bir keyif. Pandemi vb. durumlar zaten grubu hem dağıttı hem de evlere çekti, insanlar tembelleşti!

 

Hızla Beşiktaş’tan Büyükdere’ye doğru pedallıyoruz. Ama ortalıkta bir kalabalık var. Yollar kapatılmış, tek tük koşanlar vs. Öğreniyoruz ki Bebek 10K Koşusu varmış bugün, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları dahilinde Beşiktaş Belediyesi düzenlemiş. Herhalde etkinlik bitti ki fazla koşana rastlamıyoruz ama yol halen kapalı olduğundan bize caddenin ortasından gidebilme fırsatı veriyor (dönüşte tam tersi olacak, değil ortası hiç bir yerinden gidemedik!)

Galileo'nun Ay'ın
 evrelerini gösteren
 çizimleri

Tarihte Bugün, hep merak eder okurum. Bugünkülerin arasında ilgimi çeken, Dünyanın Güneşin çevresinde döndüğünü söyleyen Gelileo’nun haklılığının ancak 31 Ekim 1992’de Vatikan tarafından teslim edilmesi. Bugün bizim hiç şüphe duymadığımız bu durum 1616’larda Galileo tarafından açıklanmıştı. Ancak Engizisyon mahkemesi onu hem yazdıklarından caymaya zorlanmış, hem de hayatının geri kalanını ev hapsinde geçirmeye mahkum etmişti.

Vikipedia


10’u az geçe Büyükdere buluşma noktasında Kaya da dahil olunca 5’li olarak Kemerburgaz yolunu tutuyoruz. Hava güneşli ama uzaklarda kara bulutlar görünüyor. Yağmayacağı tahmin edilmişti ama belli mi olur yukardakinin kararı?

 

Açlık hafiften kendini gösteriyor. Kemerburgaz’da yenilen su böreği ve içilen çaylar (ve de Kaya’nın ısmarladığı odun ateşinde lokma-tulumba) sonrası Çiftalan yönüne devam pataklamaya (bu laf da Kaya’nın WA’da pedallama yazmak isterken WA’nın pataklama şeklinde düzeltmesi sonucu çıktı ve yerleşti).

 

Çiftalan girişindeki ayrımdan sapmadan önce telefonda Mehmet’in de Kemerburgaz’a ulaştığı haberi karşısında Gümüşdere’yi buluşma noktası olarak belirliyor (biz buradan o oradan gelerek) ve bozuk bir yoldan inerek kıyıya ulaşıyoruz. Burası güzel, dalgalar coşkulu, kıyıda insanlar, kimi 4x4 aracıyla gelmiş, kimi havada, powered paragliding denilen, arkasında motoru olan aletle uçmakta... Karabulutlar da geçince güneşli bir gün herkesi mutlu ediyor.

 

Kısırkaya’ya güzelce tırmandık ve Gümüşdere’ye güzelce indik. Kahvenin açık alan parkına yerleşirken de Mehmet çıkageldi ve böylecene 6’ladık ve sohbet sohbet sohbet... Bitmeyen bisiklet konuları.


Dönüşe geçmeden Brezilya müziğinin önemli bir kolundan söz etmek istiyorum; Bossa Nova. Portekizce “yeni moda” anlamına gelir. Aslında samba ile caz karışımı bir müzik türü diyebiliriz. 1960’lı yıllarda Brezilya’da başlayan bu rüzgar önce ABD ve sonra tüm dünyayı sarar. Bossa Nova tarzı şarkılarda kullanılan sözler yorumlar ve müzik ritimleri Brezilya toplumunun psikolojisine bağlı olarak iki evreye bölünmüştür. 1964 yılında Brezilya’daki askeri darbeden önce bestelenen şarkılar daha yumuşak, duygusal ve kibardır. Fakat 1964 darbesinden sonraki şarkılarda kullanılan sözler daha agresif, sert ve özgürlük için başkaldırı, protest tarzına bürünmüştür. Bossa Nova şarkılarında kullanılan enstrümanlar klasik gitar, caz gitarı, kontrbas, bas gitarı, piyano, bongo, tumba ve davuldur.

 

İşte bu müziğin keyifli temsilcisi NOVA’dan “Flor de Lis” (Zambak)…



Dönüşü Uskumru-Zekeriya-Sarıyer-Beşiktaş olarak sürdürüp 17.45 gemisine yetişebildik. Sarıyer’e inmeden Kaya ayrıldı, Kadıköy’de İhsan, Fenerbahçe’de Mehmet. Biz ise eve vardığımızda 120 km’yi gösteriyordu sayaç. Bayağı bir yoldu, halen ayaklarıma sanki gülle bağlamışlar gibi yürüyebiliyorum...























bisikletle Çiftalan: Dudullu-Kadıköy-(gemi) Beşiktaş-Büyükdere-Kemerburgaz-Çiftalan-Kısırkaya-Gümüşdere-Zekeriyaköy-Sarıyer-Beşiktaş-(gemi) Kadıköy-Dudullu

 

Tur tarihi: 31 Ekim 2021

Alınan yol: 116,24 km
Ortalama hız: 17,5 km/sa

En yüksek hız: 48,6 km/sa
Bisiklete biniş süresi 6 sa 39 dk, dışarıda geçen süre 11 sa 33 dk
En yüksek sıcaklık 20 ˚C, en düşük 11 ˚C, ortalama 14,9 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 1809 m, kaybı (iniş) 1811 m
En düşük yükselti 0 m, en yüksek 226 m

 

Garmin yol bilgileri bisikletle Çiftalan

 

Relive yol bilgileri bisikletle Çiftalan