24 Ekim 2021

Sosyalist Belediye Başkanı Hidalgo Paris'i 'bisikletin başkenti' yapmak istiyor

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ikinci kez belediye seçimlerini kazandıktan sonra, "Paris'in dünyanın bisiklet başkenti olmasını istiyorum" demişti, bu konuda gelen bazı tepkilere rağmen, ciddi bir politika izlemeye başladı.

 

Anne Hidalgo, küresel ısınma ile mücadele kapsamında, başkentteki fosil yakıtlı araç sayısı minimum seviyeye indirmek ve bisikleti teşvik etmek için yoğun bir çaba sarf ediyor. Sosyalist Parti adına gelecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıklayan Hidalgo'nun çevreci politikası başkentte çoğunluk tarafından kabul görüyor. Fakat, bisikleti teşvik eden politika, kısa yolculuklar yapan büyük şehir sakinleri arasında geniş bir destek bulurken, ulaşımın daha zor olduğu ülkenin diğer bölgelerinde çok karşılık bulmuyor.

 

“Amacımız şehrimizi yüzde 100 bisiklet dostu yapmak”

 

Kentsel dönüşümden sorumlu belediye başkan yardımcısı ve Yeşiller Partisi üyesi David Belliard, AFP'ye verdiği demeçte, "Amacımız şehrimizi yüzde 100 bisiklet dostu yapmak" dedi.

 

Paris Belediyesi, 2026'ya kadar kent içi ve banliyölerdeki ana bisiklet yollarının sayısını artırmak ve hazır olan yolları daha güvenli hale getirmek için 180 milyon avroluk bir bütçe hazırladı. Ayrıca 2026 yılına kadar Paris'in bisikletlere ayrılmış 100 bin yeni park yerine sahip olacağını ve bunların 40 binin özellikle tren ve metro istasyonlarının yakının olacağı açıklandı. Kentin bazı yoğun noktaları da otomobil trafiğinden tamamen arındırılmış, bisikletçiler ve yayaların hizmetine sunulacak.


Paris ayrıca şehir içi araç trafiğini daha da azaltarak şehirler arası araç geçişini sonlandırmayı ve şehir merkezinin belirlenmiş bölgelerinde araç trafiğini yarıya indirmeyi hedefliyor.

 

Paris bisikletçiler için ideal bir şehir mi?

 

Hidalgo, son yıllarda sıfır emisyonlu mobileteyi destekleyen çevreci politikaları ile öne çıkıyor. Hatta, sosyalist belediyenin kentsel otoyollarda bisiklet ve yayalar için bölümler ayırması, şehrin birçok caddesini arabalara yasaklaması ve şehir içi hızı saatte 30 km ile sınırlandırması birçok sürücünün tepkisini çekti.

 

Belliard'a göre, başkentte insanları bisikletten uzaklaştıran en büyük etkenlerden biri önüne geçilemeye hırsızlık vakalarının artması. Bu konuda da Paris Belediyesi yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor.

 

Paris şu anda bisikletçiler için uygun şehirler sıralamasında diğer tüm mega şehirlerin önünde, ancak yine de Avrupa bisiklet modelleri olan Kopenhag ve Amsterdam'ın çok gerisinde.

Euronews






Katkıları için Gülsevil’e teşekkürler.

 

 





İlginizi çekebilir Ford Kapı Açma Teknolojisi Geliştirdi; Bisiklet, Motosiklet ve Scooterlar Artık Daha Güvende, İstanbul'dan Hatay'a giden triatlon sporcusu dehşeti yaşadı, Liv 2020–Kadın markası yeni Thrive E+ Pro ve Thrive E+ EX Pro e-Bisiklet modellerini tanıtıyor