4 Mart 2019

BelgradOrmanı; Dünya Seks İşçileri Günü

Diyeceksiniz ki nereden çıktı bu “Dünya Seks İşçileri Günü“? Efendim; 2001 yılının 3 Mart’ında Hindistan’da toplanan yaklaşık 25.000 seks işçisi, bu günü ‘Dünya Seks İşçileri Hakları Günü’ olarak ilan etmiş; Güney Afrika’daki ve Amerika kıtasındaki seks işçilerinin de desteğiyle 3 Mart birçok ülkede kutlanan bir güne dönüşmüştür. Biz de bu günü kutlamak üzere ormana gittik. Havalar da bu günlerde yağışsız olunca harika bir tur yaptık.

Saat 8.50 vapuruyla ben, İhsan, Haluk ve Osman Karaköy’e geçtik, arkadaşlarla buluşmak üzere. Ömer, Sarkis, Gültekin ve Özgür de eklenince sabahın serinliğinde 8‘li olarak Eyüp’e doğru bastık pedallara. 

Eyüp tarafı tramvay hat inşaatı nedeniyle biraz karışmış. Kıyıya döşüyorlar rayları. Bu da Haliç kıyısının kapanması olacak (!) Nasıl bir akıldır zor anlaşılır. Bilgi Üniversitesi yakınlarında bizi bekleyen Varujan’ı da alıp 9’lu olarak Hasdal’a doğru tırmanıyoruz.

Hasdal-Kemerburgaz yolu beton yoldur. Ama feci damperli trafiği vardır. Bitmeyen inşaatlar. Tek şansımız güvenlik şeridi iyi kötü geniş sayılır. Ancak damperlilerin giriş-çıkış yaptığı şantiye çevresi kasalardan akan sulardan ıslanmış, çamur olmuş. Kenardan gitsen batacan, mecburen ortadan gidiyorsun.

Bekleşip toparlanıp sonra tekrar pedallayarak Kemerburgaz’a ulaştık. Alınan su börekleri, çaylar ve İhsan’ın ikramı lokmalar, bitmeyen bisiklet hikayeleri arasında 10’uncu adam Kamil de dahil oluyor.

Ormana Göktürk kapısından giriyoruz. Buradan güzel bir rampayla, şöyle %5-8 arası değişen bir eğimle tırmanır ve Geyik Üretme Sahası’na ulaşırsın. Çekilen bir aile fotografı sonrası çıktığının mükafatını almak üzere salarsın velespiti yokuş aşağı.

Tarihin en eski mesleği derler seks işçiliği için. Bir başka ifadeyle “fuhuş”. Günümüzde birçok ülke hukuksal yollarla seks endüstrisini yasaklıyor ve yapılan aktivitelerin “suç” olduğunu iddia ediyor. Aynı alkolde, uyuşturucuda ya da diğer endüstrilerde olduğu gibi, yasaklanan ve tabu olarak tanımlanan seks satışı da piyasadaki açıktan dolayı karaborsacıların eline düşmüş durumda. Seks işçilerinin yer altına sürülmesi ve kötü yaşam şartlarında çalışmaları, durumu daha da kötü bir hale getirerek şiddeti, hastalığı ve köleliği arttırıyor. 

Türkiye, dünyada çok az sayıda kalmış bir genelev sistemini temsil ediyor. 
56 genelevde yaklaşık 3 bin kadının çalıştığı, 12 bin tescil edilmeyen “seks işçisi” bulunduğu ve 85 bin kişinin de yasa dışı yollardan çalıştığı ifade ediliyor.

Dünya ölçeğinde seks işçilerinin oluşturdukları ilk örgütlenme biçimleri, 1973’de ABD’de ve 1982’de Uruguay’da ortaya çıkmış. Bununla birlikte seks işçilerinin örgütlülüğünün artarak yaygınlık kazanması, 1990’lı yıllarda gerçekleşmiş. Seks işçileri ilk kez 1985 yılında, ikinci kez ise 1986 yılında ‘Dünya Fahişeler Kongresi’ çerçevesinde Brüksel’de Avrupa Parlamentosu binasında toplanmışlar. 1994 yılında otuzdan fazla ülkeden katılımcının yer aldığı ‘Sağlık ve Seks Endüstrisi Sempozyumu’ yapılmış. 2000 yılında ise Bangkok’ta 10 Asya ülkesi ve ABD’nin katıldığı bir ‘Seks İşçileri Konferansı’ toplanmış, aynı yıl Tayvan’da 12 Asya ülkesinin katıldığı bir konferans toplanmış. 2001 yılında bu kez Avustralya, Almanya ve Hollanda’dan seks işçileri Hong Kong’da buluşmuştur. Bunun dışında Latin Amerika ülkelerinde bazı bölgesel toplantılar düzenlenmiştir.

Türkiye’de seks işçilerinin örgütlenme girişimleri, Ankara Mamak’ta çalışan seks işçilerinin DİSK üyesi olan GENEL-İŞ sendikasına üye olmak istemeleriyle başlamış, fakat seks işçileri GENEL-İŞ tarafından reddedilmişler. Diğer bir örgütlenme girişimi ise, Yeni Emek-İş Sendikası başkanı Muzaffer Ünlü’nün İstanbul Karaköy Genelevi’nde çalışan bir seks işçisiyle tanışması üzerinden seks işçilerini örgütlemeye çalışması biçiminde gerçekleşmiş ve belli kazanımlar (emeklilik, kıdem tazminatı) elde edilmişse de çeşitli nedenlerle bu girişimin devamı gelmemiş. 

Son olarak, 3 Mart etkinlikleri çerçevesinde 1 Mart 2008’de Ankara TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf)’da Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin çağrısıyla Kaos GL, Lambda İstanbul, Kadın Kapısı, Uluslararası Af Örgütü, Emekçi Hareket Partisi, Anti-Kapitalist ve Sosyalist Parti Girişimi’nden temsilcilerin katılımıyla bir forum düzenlenmiş. Forum sonucunda seks işçilerinin sendikalaşma çalışmalarının başlatılması kararı alınmış, bu amaçla seks işçilerinin ayrımcılığa karşı direnişinin sembolü olan kırmızı şemsiyeye ithafen kısa adı Kırmızı Şemsiye İnisiyatifi olan Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri Ağı oluşturulmuştur.

Orman kalabalık, bir yanda piknikçiler, diğer yanda 4x4’cüler. Aralarından sıyrılıp çıkış kapısına giden rampadan tırmanıyoruz. Ne de çok araç çıkmakta bizimle birlikte. Sanırsın E5 üzerindesin. Geç geç bitmiyor.

Artık önümüzde tırmanış falan kalmadı. Arboretum önünde damat-gelin fotoları çektirmek için gelenlerin arasından geçerek kemerlerin altından Çayırbaşı’na iniyoruz. Çaycıda verilen bir molada Ömer de bisikletinin bakımını Bisikletçi Hakan’da yaptırıyor. Bizim çaycı da zam kervanına katılmış ve çayı 1,5 yapmış.

Burası bir kırılma noktası oluyor. Ömer kaldı, Gültekin, İhsan ve Özgür basıp önden gittiler. Geri kalanlar da parça parça yola çıktılar ve dağıla dağıla evlerine ayrıldılar.

Ben ise eve vardığımda saat 5 olmuştu. Bu durumda 9 saatimi dışarıda geçirmiş, 95 km de yol yapmış oluyorum. İyi bir kutlama oldu :))











BelgradOrmanı; Dünya Seks İşçileri Günü: Dudullu-Kadıköy-(gemiyle) Karaköy-Eminönü-Eyüp-Hasdal-Kemerburgaz-Belgrad Ormanı-Bahçeköy-Çayırbaşı-Beşiktaş-(gemiyle) Kadıköy-Dudullu
Tur tarihi: 3 Mart 2019
Kat edilen mesafe: 90,04 km.
Ortalama hız: 17,6 km/sa.
Bisiklete biniş süresi 5 sa. 6 dk., dışarıda geçen süre 8 sa. 50 dk. 
En yüksek sıcaklık 13 ˚C, en düşük 5 ˚C, ortalama 9 ˚C
İrtifa kazancı (çıkış) 1166 m, kaybı (iniş) 1149 m.
En düşük irtifa 0 m., en yüksek 181 m.



        


























Foto katkıları için Varujan’a teşekkürler.






İlginizi çekebilir Çiftalan Onbirlisi, Kara-Burun 2