Şubat’ın son haftası, 27’si, sene 1933, Alman parlamento binası Reichstag'da çıkan olaylı yangın. Tamamıyla Naziler tarafından çıkarıldığına inanılan ancak Hollandalı komünist Marinus van der Lubbe’nin üzerine yıkılan, gelecek kabusların başlangıcı. Nazi liderliği ve Alman Ulusalcı koalisyon ortakları, komünistlerin Almanya'nın "ulusal yenilenmesine" köstek olmak amacıyla şiddetli bir ayaklanma planladığına şansölye von Hindenburg'u ikna etmek için yangını kullanırlar. Bu durumun önüne geçmek için acilen yasa çıkarılması gerektiği savunulur ve "Halkı ve Devleti Korumak İçin" çıkarılan ve genellikle Reichstag Yangın Kararnamesi olarak bilinen yasa, bazı anayasal güvenceleri kaldırarak Nazi diktatörlüğünün önünü açar.
Bazı olaylar vardır, sonucu nedeninden çok daha büyük olaylara yol açar. Tarihte yer alan bu olaylarda kıvılcımlar ateş olur, ateşler devasa bir yangına dönüşür, yangın ise kül eder belli bir dönemi. İşte 27 Şubat 1933 günü Reichstag’da çıkan yangın tam olarak böyle bir olaydır. Bizim de yakın tarihimizde benzeri olay(lar) yok mu? 7 Haziran - 1 Kasım 2015 arası Türkiye’yi sarsan beş ay!
Soğuk bir günde çıktık evden. Hedefimiz Aydos. Uzundur buralara pedallamadık, bakalım ne gibi değişiklikler olmuş? Ümraniye’den Ataşehir tarafına geçip YEDPA yokuşunu çıkıp Kayışdağı eteklerinden devam ediyoruz. 438 metre ile İstanbul’un en yüksek üçüncü noktası burada olduğu söyleniyor (İstanbul’un en yüksek noktası 537 m ile Aydos Tepesi). Yol üzerindeki hurdalıkta gözümüze ilişen bir araç önünde çektiğimiz foto, tellerin arkasından havlayan köpeklerin önünden geliyoruz Maltepe cezaevi yakınlarına. Önünde süren inşaat bitmiş, kocaman bir kavşak çıkmış ortaya. Bazı şeyleri görünce insan gözüne inanamıyor. Neydi ne olmuş durumları. Devamında gelen, gene bitmiş bir yol düzenlemesi. Çevre çok değişmiş gelmeyeli.
Görmesek, kulağımıza gelmese de Ukrayna’da yaşanan dramı-çığlığı hissediyor-duyuyoruz. Burada tarafların haklılığı-haksızlığı konu değil. Konu masum insanların ölmesi, sivil olsun asker olsun. Ukrayna halkı üzerinden yürütülen emperyal amaçlar. Yurtta Sulh, Cihanda Sulh. Atatürk 1923 yılında -henüz Kurtuluş Savaşı yeni kazanılmışken- Adana’da “Ulusun geleceği tehlikeye düşmedikçe savaş bir cinayettir” demişti. Yaşamı vatan için savaş alanlarında geçmiş büyük bir komutan, vatan savunması dışındaki savaşları bir cinayet olarak görüyordu.
Yakacık’ta verilen bir kahvaltı molası. Yanımızdaki simit ve peynirleri büfeden gelen çaylarla (2-) indiriyoruz mideye. Bulutların arasından yüzünü gösteren güneş de içimizi ısıtıyor. Ancak geçen haftaya oranla bugün çok soğuk.
Buradan sonra Aydos var. Zincirkıran Yokuşu; %17 ile uzun olmasa da dik. Son gelişimizde bir arkadaşımız öyle bir yüklenmişti ki çıkabilmek için, zincirini kırdı, kopardı yani. O nedenle yokuş bu adı aldı.
Yollar ıslak, sular akıyor. Kayışdağı tarafında da vardı, buralarda da. Boru patlamış desem her yerde mi dersiniz. Geçen araçlardan su sıçrıyor, hele de çukura girerlerse üzerimize bile geliyor.
Aydos geride kaldı, sırf inişle Pendik’e geldik. Kalabalık ortalık. Yolun sağ tarafı da fena bozulmuş. Pek bir sevimsiz olmuş buraları. Yol üzerinde gördüğümüz Bahçe Market’e uğruyor, ev için bir saksı alıyor, sonra gelen Mado’da birer salep (32-) ile dinleniyoruz.
Salep; dağlık ve çayırlık alanlarda, 1000-1500 metre yüksekliklerde yabani olarak yetişen ve endemik bir tür olan Anadolu orkidesinin yumrularından toplanarak elde ediliyor. Kurutulmuş yumrular toz haline getirilince 1 kilogram salep elde edebilmek için ortalama 2600 orkideye ihtiyaç vardır. Türkiye’de yılda tahmini toplam 30 milyon civarında orkide yumrusu toplanır. Bu miktar oldukça fazla olup salep elde edilen orkidelerin türünü tehlikeye sokmaktadır... denilmekte!
Maltepe’den Başıbüyük’e çıkan yolumuz Yeditepe Üniversitesi yakınlarından geçip başlangıç noktasına varıyor.
bisikletle Aydos/Zincirkıran: Dudullu-Ferhatpaşa-B.Bakkalköy-Yakacık-Aydos-Pendik-Maltepe-Başıbüyük-Dudullu
Tur tarihi: 27 Şubat 2022
Alınan yol: 48,65 km
Ortalama hız: 17,2 km/sa
En yüksek hız: 45 km/sa
Bisiklete biniş süresi 2 sa 49 dk, dışarıda geçen süre 4 sa 40 dk
En yüksek sıcaklık 19 ˚C, en düşük 5 ˚C, ortalama 9,2 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 755,1 m, kaybı (iniş) 781,8 m
En düşük yükselti 0 m, en yüksek 312,9 m
Garmin yol bilgiler bisikletle Aydos/Zincirkıran
Relive yol bilgiler bisikletle Aydos/Zincirkıran
Bölgeye yapılmış geziler Aydos, Aydos, hadi pikniğe gidiyos..., Bize Aydos Size Paydos, Korona günlerinde bisikletle kaçamak; Aydos
İlginizi çekebilir Değirmendere; Güzel İstanbul, Ballıca, “Ağır Ol Molla Desinler”, Bal Tutan Parmağını Yalar