5 Şubat 2024

bisikletle Yakacık ve ötesi...


Havalar mavalar derken bir aydır bisiklete binmiyor(d)um. Otur otur göbek yap durumları. Bu pazar artık binece’m dedim ve sabah 9 buçuk gibi koyuldum yola. Tek olduğumda ve uzağa gitmek istemediğimde Aydos-Yakacık tarafları en sevdiğim rotaların başında geliyor. Sık pedalladığımdan sık sık da anlattım. Rotaya ilişkin bilgileri eski turlarda okuyabilirsiniz. Ama bu sefer hiç gitmediğim yerleri gördüm. Tek olunca da insan kolay karar verip yön değiştirebiliyor-esneyebiliyor.


Yakacık’ta verdiğim molada yanımdaki iki sandviçi büyük çayla (15-) mideye indiriyorum. Hava soğuk olduğundan fazla kimseler yok ortalıkta. Ben de uzatmıyor, aldığım tarifle 15 dk sonra Ayazma’ya doğru hareketleniyor, parke taşlı kısa bir yokuşu çıkıp, halen çok güzel kalmış Yakacık’ın tepelerindeyim. Eskiden kalan bahçe içindeki evler, bir rehabilitasyon merkezi, arada yeni bir bina, haliyle dikine çıkmış, kesilmekten kendini kurtarmış kocaman ağaçlar, ıssız yollar, geceden kalan ıslaklığın izleri... Ve geldim Ayazma denilen yere. (Tarihçesini buradan okuyabilirsiniz > Nasıl başlarsa öyle gider) Bir otel solda, sağ tarafta gazino-çay bahçeleri şeklinde, İstanbul’un Terası-Balkonu denilmiş yerler. Bir hayli turistik ve yeme-içme-eğlenmeye yönelik işletmeler. Otel bilemiyorum böyle bir yerde hangi amaca hizmet ediyordur, ama çalıştığına göre gereği var demek lazım : )) Buranın saati için erken olsa ki pek müşteri göremiyorum. İşletme sahipleri ama hazırlıklarını tamamlamakla meşguller. Herhalde öğlen gibi bekleniyor olmalı.


Neyse, İstanbul’un balkonu boyunca ilerliyorum. Velibaba-Kartal Cezaevi tarafına giden yoldayım. Uzaklarda adalar hafif pus içinde gözüküyor. Ama altlar, sahile doğru, beton tarlasına dönmüş. Tek bir yeşil alan kalmamış. Bina bina bina, bir de gökdelenler... Geldiğim kavşakta soldan Pendik'e gidildiği gösterilmiş, bense sağdan, Vatansever Caddesi diye dik bir yokuştan bıraktım kendimi yer çekimine. Hızla inmekteyim. Burası üstten geldiğim yola paralel neredeyse. Yani geri dönüyorum yön olarak. 2 buçuk kilometre kadar sonra sola saparak girdiğim yol beni böyle, 2 km gibi, E-5 Yan Yol’a getirdi. Şimdi ne’dcez? Buraya hiç gelmek istemezdim. Yan yoldan nasıl kaça’cam? Sağdaki işletmenin önünde beni canla başla havlayarak karşılamakta olan köpek, çit arkasında olmasa acaba bu kadar hevesli olabilir miydi? Bu ne ilgi, bu ne alâka? Kapısında duran beye yol soruyorum. O da bana tarif veriyor: “Sahile inmek istersen ileriden Garanti Bankasından sola sap.” Yok ben oraya inmeden nasıl giderim? “O zaman Garantiden düz devam et, Cevizli diye.”


Geldiğim-geçtiğim yerleri ilk defa görüyorum. Cevizli-Soğanlı-Uğur Mumcu... Adlarını duyar ama yerlerini bilmezdim. Bir başka İstanbul da burada var. Mahalli seçimler nedeniyle tüm adaylar, partiler afişlerini sağa sola asmışlar, her ağaçta bir başkası görülüyor. Bakalım nasıl sonuçlanacak? Reyiz, Yılmaz Özdil’in deyimiyle ‘Asrın Lideri’, tarih yaklaştıkça hangi kartları daha açacak? Bir yandan emeklilere yüzde beş beş, ufak ufak aylıkları artırırken, diğer yandan şeriat-tarikat diyerek dinci kesime el sallıyor. Geçenlerde gelen bir fıkranın son cümlesi aklıma geldi de: “Siyasetçiler ve bebek bezleri sık sık değiştirilmeli, aynı sebeple!”

 

Bir yığın site kenarından geçmekteyim. Öyle ki geldiğim bir yerde, sağımda su kanalı, arkasında gece kondular, hurdacılar gibi bir yığın kırık dökük yerler. Gittiğim yol daracık, yol değil sanki ara bağlantı. Ama solumdaki yüksek binalar şaşılası bir durumda. Cepheleri, camlar öyle kaplanmış ki, sanki altın külçe gibi duruyor, dikili böyle 4-5 blok. Yani ne desem, hani “kel başa şimşir tarak” buraya uyar mı? İnsanlar birbirlerini görmezlikten mi geliyorlar sokağa çıktıklarında?

 

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) tarafından yapılan açıklamada, "Hukuk birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik ilkesi, aynı zamanda kadın haklarının güvencesidir" ifadelerine yer verildi.


Kartal-Maltepe şeklinde devam ediyorum, hiç sahile inmeden. Bir iki noktada adres sorarak geldiğim çarşıyı artık biliyorum. Son geçişimizde hummalı bir kazı faaliyeti vardı. Bitmiş, bir tünel olmuş. “İBB, Maltepe Cumhuriyet Meydanı Tüneli'ni hizmete açtı. Bölgedeki trafik sorununu bitiren yeni tünel, İstanbul'un en büyük alt geçitlerinden biri olma özelliğini de taşıyor.” Çevre düzenlemesi daha bitmemiş olsa da, görünene göre bölge yayalaştırılacak. Hadi bakalım, bittiğinde görürüz. Hazır laf İBB’den açılmışken; geçen gün Feshane’de muhteşem bir sergi gezdim: Dinamik Göz; Optik ve Kinetik Sanatın Ötesi. Bu konuda İBB’yi ve İmamoğlu’nu kutlamak gerek. Gerçekten bu özel seçkiyi -Tate Modern Koleksiyonu- bize izletmesi müthiş bir olay. Gitmediyseniz 19 Mayıs’a kadar açık. Kaçırmayın!


Maltepe sonrası bildik bir yol. Süreyya Paşa Hastanesi’ne çıkıp Başıbüyük üzerinden evin yolunu tutuyorum, yol üstündeki bir pazara uğrayarak. Şöyle 50 km.ye yakın bir daireyi dönmüş oldum. Keyfim yerine geldi : ))

 

Çağdaş dünyanın yaşamımıza soktuğu yeni kaygılar var. Artık sadece ruh sağlığımızı ya da kilomuzu düşünmek yetmiyor, beyin sağlığımızı da düşünmemiz gerektiği söyleniyor. Mesajlaşma beynimizdeki dikkat merkezlerini yıpratıyor mu? Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya araçları bizi normal insan ilişkilerinden uzaklaştırıyor mu? WhatsApp kullanımının da kokain gibi bağımlılık yapıcı kimyasallar salgıladığı doğru mu?

 

Bu tür kaygıların artmasıyla birlikte uygulama dükkanları (AppStore) eğitici oyunlarla doldu. Bunların hepsi de bize beynin algı gücünün bir kas gibi eğitilebileceğini vaat ediyor. Peki doğru mu bu iddialar? Sudoku bulmacaları insan türünün, dikkat eksikliği çeken, sosyal olarak fonksiyonunu yitirmiş, mesaj bağımlısı yarı insan-yarı akıllı telefona dönüşmesini önleyecek tek şey mi?




 


















bisikletle Yakacık ve ötesi...: Dudullu-Yakacık-Kartal-Cevizli–Maltepe-Başıbüyük-Dudullu

 

Tur tarihi: 4 Şubat 2024

Alınan yol: 46,16 km
Ortalama hız: 16,7 km/s

En yüksek hız: 55,3 km/s
Bisiklete biniş süresi 2 s 48 dk, dışarıda geçen süre 3 s 23 dk

En yüksek sıcaklık 18 ˚C, en düşük 7 ˚C, ortalama 9,1 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 787,8 m, kaybı (iniş) 800,5 m
En düşük yükselti 9,3 m, en yüksek 240 m

 

Garmin yol bilgileri bisikletle Yakacık ve ötesi...

 

Relive yol bilgileri bisikletle Yakacık ve ötesi...