2 Ocak 2023

Aydos 2023; Nasıl başlarsan öyle...


Nasıl başlarsan öyle devam edersin. Elbette bir Çin atasözü değil bu. Ama biz yılın ilk gününde bisiklete binerek bu söze uymak istedik ve sabah 9 buçuğa doğru pedalları Aydos’a doğru çevirmeye başladık. İkimiz olduğumuzdan telaşa kapılmadan, bir yere/birilerine yetişme zorunluğu olmadan. Bu rotayı çok seviyorum. Baş başa olduğumuzda sık sık gidiyoruz. Kayışdağı eteklerinden sürüp Yakacık’a, orada bir kahvaltı sonrası Aydos’a çıkıp, Sultanbeyli’ye inip, TEM yan yoluna paralel, İMES içinden geçerken METRO’ya uğrayıp, Aslı Börek’te karın doyurup eve dönen 40 km.lik bir daire.

 

Sabah soğuk ve puslu/kapalı başlayan gün (bir ara 6-7 °C idi) sonrasında güneşin çıkmasıyla ısındığı gibi muhteşem bir tat aldı. Hem pazar olması, hem de yılbaşı nedeniyle ortalıkta fazla insan da yoktu. Meskûn mahaller hariç. Her zaman önünden geçtiğimiz oto hurdalığında gene fotomuzu çektik. Her gelişimizde yeni araçlar ekleniyor. Bu sefer hapishane aracı ve İETT otobüsü de vardı. Ancak içerlek olduklarından, giremediğimiz için gene tellere yakın bir araç, eski bir çekiciyi arka fon olarak kullandık. Komşu işletmenin Kangal’ı ise bizi selamlamayı ihmal etmedi. Ben de buradayım, bilesiniz diyordu, kendi dilinde.

 

Yakacık, asırlık Çınarların altı muhteşem keyifli bir yer. Sağda solda 3-4 kahve bulunur. Her zaman oturduğumuzu bu sefer değiştirdik. Yanındaki, bir hanımın işlettiğini yeğledik. Bundan böyle ona gideceğiz. Hem güler yüzlü, hem de kadınların her alanda desteklenmesi gerektiğine inandığımızdan. Bu erkek egemen dünyada ortaya çıkmak, hele de kırsal kesimde öyle kolay değil. Yanımızdaki sandviçleri ısmarlanan çayla (2,5) güzelce midemize indirip yola tekrar koyulduk. 

 

Aydos Ormanı Savunmacıları: Millet Bahçesi adı altında rant alanı açılıyor. Aydos Ormanı’nda ‘Güzelleştireceğiz’ diyerek doğal ortamı katlediyorlar. 


Her nasılsa kalmış ve gözümüz gibi korumamız gereken bu orman parçalarından uzak durmak, onların korunmasına hassasiyet göstermek, orada yaşayan kuşa böceğe, ağaca, çiçeğe ve o ormanlarda hakkı olan gelecek kuşaklara saygı göstermek bu kadar mı zor? Projenin adı üzerinde, bir bahçe projesi. Orman bahçe olamaz! Bahçe olursa orman kalmaz!

 

İçinde bir de gölet bulunan bu küçük orman parçasında, halkın eğlenme-dinlenme gereksinmelerini karşılamak için zaten ayrılmış üç farklı alan bulunuyor. Kartal ilçesi sınırlarındaki Aydos B Tipi Mesire Yeri, Sultanbeyli ilçesi sınırlarındaki Aydos Kalesi B Tipi Mesire Yeri ve yine Kartal ilçesi sınırlarındaki Aydos Şehir Ormanı (D Tipi Mesire Yeri). Yani bu küçük ama değerli orman parçası kent tarafından kuşatılmış olduğu gibi. Kenti planlayanlar yeşil alan gereksinmesini gözetmeyi akıl edemedikleri veya bu gereksinmeyi rant uğruna görmezden geldikleri için, Aydos, kentlilerin yeşil alan taleplerini karşılama yükünü de olanca ağırlığıyla omuzlarında taşımakta.

 

Aydos Ormanı’nın içinde yok yok; otoparklar, çok katlı restoranlar, yollar, kıyı düzenlemeleri, piknik alanları ve hatta dört katlı bir cami bile var. Bütün bunların bu alana nasıl yapıldığı, örneğin çok katlı restoran ve cami yapılarının planlı ve izinli olup olmadığı, izinliyse bunlara nasıl izin verildiği, dayanağının yönetmelikte hangi hükümler olduğu ayrıca araştırmaya muhtaç bir konu.

 

Bu küçük ve değerli ormana bindirilen bunca yük kimilerinin gözünü doyurmamış olmalı ki, millet bahçesi projesi ile karşı karşıyayız.

 

Aydos’u çıkıp, Pendik belediyesinin genişletilmiş yolundan geçip, sola Sultanbeyli’ye, bu sefer indili-çıktılı yola girmeden, merkeze doğru devam ettik. Yol üzerinde bir 2.El Mağazadan alınan çanta ile. Ve elde edilen tarif doğrultusunda TEM yan yoluna ulaştık. 

 

Sultanbeyli merkeze inerek böylece yeni bir yol keşfetmiş bulunuyoruz. Bundan böyle o indili-çıktılı yola gerek kalmadan, direkt düz yoldan yan yola geçebiliriz. Bu durumda Aydos’a çıktıktan sonra artık, bir yerde küçük bir tepe dışında Sultanbeyli’ye kadar inilen ve sonrasında düz giden bir yol olmuş oluyor.

 

Bu sefere mahsus bir sıkıntıyı da vukuatsız atlatabildik. Yan yoldan giderken arkadan gelen çekicinin korna çalarak bizi kenara itmeye çalışması karşısında “ne var lan” lafıma çok sinirlenen sürücünün durup araçtan inerek üzerime yürümesi. Yaşanan gerginlik karşısında Firuzan’ın polisi çağırması, ancak sonunda sürücünün yatışıp, polise gerek kalmayacak noktaya gelmesi, niyetinin bizi tedirgin etmek değil, yolun tehlikesine dikkat çekmek olduğunu ifade etmesi, yaş-baş durumları, adaş çıkmamız, Amasyalı olması vs. vs. gibi nedenler dayak yemeden geçebilmemizi sağladı.

 

Güzel bir tempoyla İMES’e geldik. Aslı Börek kapalı, METRO açıktı. Alış verişimizi de yapıp, bu arada ilk defa kırmızı muz da görmüş-tatmış oldum, eve döndük.

 

Kırmızı muz, normal muzdan daha küçük boyutlarda, kabuğu koyu kırmızı ya da mor renklerde olan bir muz türüdür. Bu renkli meyve Doğu Afrika, Asya, Güney Amerika ve Birleşik Arap Emirlikleri üreticileri tarafından ithal edilmektedir. En gözdesi Orta Amerika'da üretilerek dünya çapında satılır. Olgunlaştıkça rengi daha da koyulaşır. Marmelat, cips, çikolata, puding, bisküvi gibi ürünlerde kullanılan kırmızı muzun aynı zamanda unu da yapılır? Tadı sarı muza yakın olan kırmızı muzda hafif ahududu, çilek ve mango aromaları da vardır. Kırmızı rengini beta karotenden alan kırmızı muz tatlı çilek tadına yakındır. Sarı muza göre daha yumuşak, kremsi yapıda ve daha tatlıdır. Kırmızı muz, içerdiği vitamin ve minerallerle sarı muza benzerdir. Potasyum, beta karoten, demir, B6 ve C vitamini içerir. Sarı muza göre daha fazla beta karoten ve C vitamini içerir... denilmiş.

 

  

















 

Aydos 2023; Nasıl başlarsan öyle...: Dudullu-YEDPA-Kayışdağı-Yakacık-Aydos-Sultanbeyli-İMES-Dudullu

 

Tur tarihi: 1 Ocak 2023

Alınan yol: 39,45 km
Ortalama hız: 17,2 km/s

En yüksek hız: 48,7 km/s
Bisiklete biniş süresi 2 s 17 dk, dışarıda geçen süre 4 s 58 dk

En yüksek sıcaklık 22 ˚C, en düşük 6 ˚C, ortalama 11,3 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 613 m, kaybı (iniş) 634,1 m
En düşük yükselti 91,2 m, en yüksek 313 m

 

Garmin yol bilgiler Aydos 2023; Nasıl başlarsan öyle...

Relive yol bilgiler Aydos 2023; Nasıl başlarsan öyle...