7 Temmuz 2021

Kısıtlamasız ilk tur; Kemerburgaz


Korona rüzgarının esmeye devam ettiği, Delta varyantının ortaya çıktığı bir dönemde başlayan kısıtlamasız ilk pazarda biz de Dinozorlar olarak pedal bastık, Kemerburgaz’a.


Normallerin üzerinde seyreden bir hava var. Yağmur da bekleniyor bugün için ama bazı yerde seller götürüyor, bazı yerlerde damla düşmüyor. Sabah erken çıkalım diye organize olduk. Kadıköy iskelede Mustafa E. ve bize 2’nci defa katılan Çiğdem ile buluşup Beşiktaş’a geçtik. Orada Ömer E., Varujan ve İhsan da dahil olup Çayırbaşı’nda bizi bekleyen Kaya ile buluşmak üzere 7li olarak yola çıktık. Bizim gibi pek çok bisikletçi de “Kısıtlamasız ilk Pazar” için yollardalar. Güzel bir rastlantı sonucu Bebek’te Ömer A.’yi görüyor ve 8li olarak yolumuza devam ediyoruz. Yeniköy’de Kaya’nın da katılmasıyla 9lu olarak -uzundur bu kadar kalabalık olmamıştık- sürdürüyoruz pedallamayı.


Malumunuz, yakın tarihimizde bir “çuval” olayı yaşamıştık. 11 TSK mensubunun ABD tarafından bir baskın sonucu derdest edilmeleri, başlarına çuval geçirilmek suretiyle götürülüp 60 saat süresince alıkonularak sorguya çekilmeleridir. Tam 18 yıl önce bugündü. Dönemin başbakanının lafı da –muhalefetin itirazı karşısında- tarih sayfalarına geçmişti: “Ne notası veriyorsun, müzik notası mı?”

 

Çayırbaşı’nda Ömer A. ayrılıyor ve bizler kahvaltı molamızı vermek üzere iç kesime doğru yol alıyoruz. Her zaman gittiğimiz çaycı kapanmış, bir yenisine yerleşip uzundur görüşülmemiş olduğundan, herkesin de anlatacağı çok şeyi bulunduğundan, tatlı bir sohbet içinde yarım saatten fazla kalıyoruz. Artık çay fiyatları 2 lira. İktidarın başarılı ekonomi politikası neticesinde ülkemizdeki benzin fiyatının Avrupa’dan daha ucuz olmasına övünüyoruz. Almanya’da 1,5 avro, bizde 0,76 avro = 7,80 lira. Nasıl da kıskanıyorlar bizi değil mi? Hele aşı konusunda. Onlar para alıyor biz almıyoruz.

 

Kahvaltı sonra Varujan da ormana girmek üzere ayrılıyor ve kalan sağlar Kemerburgaz yolunu tutmaktalar. Ortalık çok kalabalık. Herkes pikniğe gelmiş. Arabalar -giriş ücreti ödememek için- yol kenarına park edilmiş, insanlar tellerin üzerinden, kapıların altından sızarak, çayırlara yayılmış.

 

Kemerburgaz’da İpek Kıraathanesi -her zaman mola verdiğimiz yer- bisiklet dostu. Sahibi Ayhan Bey de bisiklet sürüyor. İçilen limonatalar, ayranlar, çaylar ve tulumba tatlısı eşliğinde bisiklet üzerine sohbetimiz devam ediyor.

 

Hedefimizde İhsaniye var, Göktürk sonrası. Ama Mustafa E.’ye 2’nci defa kramp girmesi ve yaklaşmakta olan karabulutlar dönme kararı vermemize neden oluyor. Kramplı arkadaşımızı otobüse yerleştiriyor ve Cendere üzerinden Kağıthane’ye doğru pedal basıyoruz. 18. yy’da laleleriyle ünlü Kağıthane’nin girişini tanımak mümkün değil. Gökdelenler, siteler... çoğu daha boş, müşterileri beklemekteler. Vadi İstanbul diye dev bir yapı bloğu. İlk defa duyduğum Atlas Üniversitesi... Benzincide nefeslenmek için kısa bir mola veriyor, Starbucks’da boğazımızın kuruluğunu gideriyoruz.

 

Bizans döneminde adı Barbisos olan Kağıthane Deresi boyunca yerleşmiş Sadabat Mesire Parkı vatandaşları ağırlamış. Anlaşılan mangal yapmak da yasaklanmış. Ancak uyanıklar park duvarının dışına ocaklarını kurup pişirdikleri malzemeyi demir parmaklıkların arasından parkta bekleyenlere servis etmekteler. Duvar boyunca dizili sürüyle adam yelpaze sallamakta.

 

Kağıthane tünelinden hızla geçerek Dolmabahçe kalabalığına giriyor, Beşiktaş’a kadar slalom çekiyor, 16.15 vapuruyla Kadıköy’e geçmemizle herkes evin yolunu tutuyor.


Aklıma Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde beden eğitimi öğretmenleri öncülüğünde hentbola başlayan ve verdiği röportajla Türkiye'nin gündemine oturan 13 yaşındaki Merve Akpınar geliyor. Ne demişti yürekli kızımız? "Bayram hoca beni seçti, çok teşekkür ediyorum. İlk başladığımda 'Sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın' diyerek beni dışladılar. Sonra ben de 'Hayır, ben neden oynamayayım?' dedim. O zaman kendime bir söz verdim. 'Köyümdeki kız çocuklarının kaderini değiştireceğim' diye. Hem kendim çalışacağım, hem kendi mesleğimi yapacağım, hem de spora devam edeceğim ki onların o ön yargılarını yıkayım. Ondan hep spora devam ettim, hiç bırakmayı da düşünmüyorum." Evet, işte bulunduğumuz umutsuzluğun içinde bize bir umut veren, ışık yakan gençlerimiz. Yolunuz açık olsun...

 

 



 








Kısıtlamasız ilk tur; Kemerburgaz: Dudullu-Kadıköy-(gemi) Beşiktaş-Çayırbaşı-Kemergurgaz-Göktürk-Cendere-Kağıthane-Dolmabahçe-Beşiktaş-(gemi) Kadıköy-Dudullu

 

Tur tarihi: 4 Temmuz 2021

Alınan yol: 91,86 km
Ortalama hız: 18,1 km/sa

En yüksek hız: 48,9 km/sa
Bisiklete biniş süresi 5 sa 03 dk, dışarıda geçen süre 10 sa 54 dk
En yüksek sıcaklık 34 ˚C, en düşük 21 ˚C, ortalama 26,1 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 1117 m, kaybı (iniş) 1117 m
En düşük yükselti 0 m, en yüksek 163 m


Garmin yol bilgileri Kısıtlamasız ilk tur; Kemerburgaz

 

Relive yol bilgileri Kısıtlamasız ilk tur; Kemerburgaz








































Foto katkıları için Ömer E.’e teşekkürler.

 

 

 

Bölgeye yapılmış geziler Kemerburgaz, “Karanlığa Kalmadan”Kemerburgaz; Eşekli Yalan, Kemerburgaz/11,90












İlginizi çekebilir Alibeyköy’ün Kaktüsleri, Büyükçekmece Beşlisi, OtluPeynir, Bir İstanbul Gezisi