8 Kasım 2022

Ge-Ze-Ge-Ze-Geb-Ze XL


Orası mı burası mı şurası mı derken Gebze oluverdi. Maksi mi mini mi derken maksi oluverdi, hatta plus bile denildi. Sonunda Ge-Ze-Ge-Ze-Geb-Ze XL de karar kıldık, yani Extra Large oldu.   

 

Geze Geze Gebze ismini çok sevmiştim. Fi tarihinde aklıma gelmiş, hecelere bölüp kullanmıştım (*). Bugün tekrar kullanmak istedim, XL ekleyerek.

 

(*) Bkz. Ge-Ze-Ge-Ze-Geb-Ze


Gebze adı köken olarak, bölgedeki eski insan yerleşmelerinin ismine bağlanmaktadır. Araştırmacıların birçoğu Libyssa ve Dakibyza isimlerinin Gebze isminin kökenini teşkil ettiğini öne sürmektedir. Antikçağ'da Libyssa adı kullanılıyorken, Roma ve Bizans dönemlerinde Dakibyza adı kullanıma girmiştir. Bazı araştırmacılar ise Gebseh, Gebisseh, Gjabseh adlarına dikkat çekmektedir. Gekbuze, Ghviza, Gavize, Dschebse, Dschebize, Gebize de kaynaklarda geçen diğer adlandırmalara örnektir. Okunuş açısından bu adlandırmaların tümünün Gebze sözcüğünü çağrıştırması, kelimenin kökeninin çok eski dönemlere uzandığını kanıtlamaktadır.

 

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde 1640 yılında gelmiş olduğu anlaşılan Gebze ile ilgili olarak bu adlandırmanın "Gel bize"den kaynaklandığını yazmıştır. İbrahim Hakkı Konyalı ise, eski Osmanlı arşiv kaynaklarında Geybüyze, Geybüveyze, Geyibüveyze, Geyiboyze, Geykivize şeklinde yazıldığını belirtmektedir.

GebzeBelediyesi


Gebze Tren İstasyonu çok eskilere gider, 1873 açılışı. Tabii o zamanlar kara trenle seyahat ediliyor, kömürle işleyen yani. Sonra 1954’de yeniden inşa edilip elektrifikasyon altyapısı yenilip 1969'da tekrar hizmete girer ama YHT durumları nedeniyle demiryolu 2012’de devre dışı kalır, bilirsiniz. 2 yıl sonra sadece YHT kısmı, 2019’da da Marmaray kısmı tekrar açılarak kullanıma geçilir. Bugünlerde, eski dönemden kalan, istasyon yakınında sergilenen bir lokomotif var. Buluşma noktası olarak orasını belirledik. İlk gelenler İhsan ve Çiğdem, ardından biz ve Mehmet, en son da Allan oluyor.

 

Çiğdem gelir miydi, şaka mı yapıyordu plus dediğinde pek emin değildim. Ama ciddiymiş. Mehmet ses vermeden sürpriz yaptı. Allan, Amerikalı arkadaşımız (oldu artık) maraton nedeniyle treni kaçırınca gecikerek ulaştı. İhsan her zaman ilk gelenlerden-dir.

 

Ve çıktık yola. Rotayı daha önce Firuzan’la pedallayıp keşfini yaptığımızdan öncülük etmek bize düşüyor. Hatta bu keşif yazılarına buradan (**) bir göz atmanızı öneririm. Daha ayrıntılı anlatmıştım.

 

(**) Bkz. bisikletle Gebze’de 6 Köy, bisikletle Keşif Gezisi; Gebze’de 4 Köy, Keşif Turları; Gebze-1


Havada rüzgar yok, ara sıra puslu ama soğuk değil. Halen sonbahar yağmurları başlamadı. Bizim için keyifli, bisiklete binebiliyoruz. Gebze kalabalığı geçildikten sonra yol çok neşelenir, peş peşe gelen köylerden geçilir. Pelitli, ardından Mollafenari, Cumaköy ve Kadıllı... 

 

İlk molamızı Pelitli’de veriyoruz. Ara sıra kendini gösteren güneş içimizi güzel ısıtıyor. İçilen çaylar (2,5), yenilen simit ve yarım saat sonra tekrar sele üzerindeyiz. Yolda sert rampalar olmadığından kolay ve art arda sıralanmış köyleri geçersin. Çevre de çok güzel olduğundan yolculuk çabuk gelişir. XL yapalım diye, yani yolu uzatmak için Ovacık yönüne doğru gidip sonra Göçbeyli diye bir yay çiziyoruz. 

 

Bölgede seracılık hat safhada. Her yer naylonlarla kaplı. İstanbul’un sebzesi meyvesi buradan gelir. Pazarda alış veriş yaptığım esnaflardan hep dinler duyarım, Cumaköy-Göçbeyli ismini. Buralardan geldiğini söylerler, sattıkları sebzelerin meyvelerin.

 

Hep merak ederim, kullandığımız semboller nereden gelmekte. Özellikle internet ile yaşamımıza girmiş olan @ işareti. Şöyle anlatılmış: İlk olarak 16. yüzyılda İspanya'da bir ağırlık ölçü birimi olan arroba'nın kısaltması olarak kullanıma girip Arapça "çeyrek" (الربع ar-rub' olarak okunur) ifadesinden türetilmiş. O dönemden kalma ticari yazışma ve tüccar kayıtlarında görülmekte-imiş. Günümüzde ise -1971 yılında BBN Technologies programcısı Raymond Tomlinson’un bu işareti bilgisayar ağ adresleri arasında kullanıcı isimlerini terminalden ayırmak için (örn: root@box) kullanmaya başlamasıyla- yer bildirimi olarak görev görmekte. Ama @ işaretinin kökenlerinin altıncı yüzyıla kadar gittiği de iddia ediliyor. El yazmalarını kopyalarken kısa yollar arayan keşişler, Latincede "doğru" anlamına gelen "ad" kelimesinin yerine kullanmışlar. Böylelikle İsa’nın ölümünden sonrası için kullanılan A.D. ile de karıştırılmıyor-muş. Öyle veya böyle @ işareti, insanların nasıl bağlantı kurduğuna dair bir devrimin sembolik temel taşı oldu.

Vikipedi


Göçbeyli sonrası gelen rampa da çıkılıp Formula1 pisti yanından geçip Viaport’a geldik. Burada Firu’nun tanıdığı, Bodrum Mantı lokantasına yerleşip acıkan mideleri rahatlatmaktayız. Ama biraz fazla rahatlatıp, hem yemeklerden hem fiyatlardan şişmiş olarak 45 dakika sonra tekrar yoldayız.

 

TEM yoluna paralel yan yoldan dönüp İMES içinden geçerek, kazılan, kapatılmış yol engellerini aşıp MODOKO yakınlarında 3’e ayrılıyoruz. Allan, Çiğdem ve Mehmet Bostancı’ya, İhsan Koşuyolu’na, biz de HG sitesine doğru. Evet, ilk defa biz en erken eve ulaşabileceğiz. Ne de rahatmış : ))

 

Günü kapatırken, Gotye olarak tanınan, Belçikalı-Avustralyalı müzisyen, şarkı sözü yazarı ve besteci Wouter "Wally" De Backer’dan bir parça: Hearts A Mess. Ama eminim onu daha çok, 2011’de dünya çapında 30'dan fazla ülkede ilk 10’a girmeyi başardığı "Somebody That I Used to Know" parçasıyla tanırsınız.






















Ge-Ze-Ge-Ze-Geb-Ze XL: Dudullu-Bostancı-(tren) Gebze-Pelitli-Mollafenari-Cuma-Kadıllı-Göçbeyli-Viaport-Sultanbeyli-Dudullu


Tur tarihi: 6 Kasım 2022

Alınan yol: 74,71 km
Ortalama hız: 17,6 km/s

En yüksek hız: 56,1 km/s
Bisiklete biniş süresi 4 sa 14 dk, dışarıda geçen süre 8 sa 36 dk

En yüksek sıcaklık 30 ˚C, en düşük 14 ˚C, ortalama 22 ˚C
Yükselti kazancı (çıkış) 1110,4 m, kaybı (iniş) 1112,7 m
En düşük yükselti 3,9 m, en yüksek 273 m

 

Garmin yol bilgileri Ge-Ze-Ge-Ze-Geb-Ze XL

 

Relive yol bilgileri Ge-Ze-Ge-Ze-Geb-Ze XL