13 Nisan 2022

Bisikletim Sigortası


Fransız WorldTour ekibi Groupama-FDJ’ye isim sponsorluğuyla aşina olduğumuz Groupama Sigorta bu sefer her seviyeden bisikletçinin bisikletlerinin güvenliği için geliyor. Bisikletim Sigortası’na dair merak ettiklerimizi  soruyoruz.


Cyclist Türkiye: Bisikletim Sigortası’nın detaylarına inmeden, nasıl bir ihtiyaçtan doğdu? Geçmişte de örnekleri olan bir uygulama mıydı yoksa son dönemde artan ilginin bir sonucu mu?

 

Bisikletim Sigortası: Aslında bisiklet sektörünün paydaşlarıyla görüşmeler yaptığımızda, bisiklet sigortasının üzerinde uzun zamandır konuşulan bir ihtiyaç olduğunu gördük. Yurtdışında birçok ülkede bisiklet sigortası yapılabiliyor ancak Türkiye’de bir örneği yoktu. Bunun birçok sebebi var. Sektörde data bulunamaması, sigorta şirketlerinin bu konuda pratiğinin olmaması... Bisiklet sektöründen edindiğimiz bilgileri sigorta 

sektörüne aktararak, Groupama’nın da inovatif yaklaşımı sayesinde yeni bir sigorta ürünü geliştirmiş olduk.

 

Cyc: Bisikletim Sigortası’nın hayata geçirilme sürecinden bahseder misiniz? 

 

BS: İzmir’de faaliyet gösteren bir sigorta acentesiyiz. Yaklaşık üç sene önce Sundu Bisiklet’e yaptığımız bir ziyarette, Hüsnü Sundu bize sektörde böyle bir ihtiyaç olduğundan bahsetti. O günkü ziyarette, teminatlar neler olmalı, neleri kapsamalı bunları detaylıca konuştuktan sonra farklı sigorta şirketleri ile görüştük. Groupama Sigorta Fransız kökenli ve Türkiye dahil dokuz ülkede faaliyet gösteren asırlık bir sigorta şirketi. Fransa’da da bisiklet sigortası yaptıkları için ürüne çok sıcak baktılar. Teknik departmanla yaptığımız toplantılar sonrasında ürün son halini aldı. Daha sonra Groupama Sigorta ürünün Hazine’den onayları için yasal süreçleri başlattı. Yasal süreçler tamamlandıktan sonra Eylül ayı ile Bisikletim Sigortası poliçelerini tanzim etmeye başladık.


Cyc: Bisiklet sigortası tam olarak nedir, neleri kapsar, kimler faydalanabilir?

 

BS: Bisikletim Sigortası, bir bisiklet bayisinden yeni bir bisiklet satın aldığınızda genel olarak yangın, hırsızlık ve çarpışma risklerine karşı bisikletinizi teminat altına alabileceğiniz bir Groupama Sigorta ürünüdür. Faturanız kesildikten sonra 15 gün içinde Salt Sigorta ile iletişime geçerek poliçenizi satın alabilirsiniz.

 

Cyc: Yangını biraz daha açar mısınız?

 

BS: Çıkabilecek herhangi bir yangında bisikletin alevden, dumandan, buhardan, hararetten direkt olarak etkilenerek hasar görmesi halinde zararınızın karşılanması olarak açıklayabiliriz. Çoğu kişi bisikletini evde muhafaza ediyor. Bisikletim sigortası ile evde yangın çıkması ve bisikletin hasar görmesi durumunda teminat altındasınız.

 

Cyc: Bisiklet konusunda en büyük çekincelerden bir tanesi hırsızlık. 

Bisikletim Sigortası hırsızlığa karşı hangi şartlar altında güvence sağlıyor?

 

BS: Hırsızlık teminatında bisikletin kamera ile izlenen kontrollü bir alanda ve her koşulda kilit altında olması şartı aranıyor. Mesela AVM’ye veya hastaneye gittiniz, bisikletinizi AVM’nin bisiklet parkına kilitlediniz ve burada kilidiniz kesilerek bisiklet çalındı. Bisiklet evin içindeyken çalınırsa kamera kaydı aranmıyor ama apartman boşluğu, garaj veya sitenin bahçesinden çalınırsa mutlaka kamera kaydı isteniyor.

 

Cyc: Bisikletim Sigortası poliçesi ne tür kaza durumlarında sigortalının zararını karşılıyor?

 

BS: Bisikletin bir araçla trafik kazasına karışmasını kapsıyor ve kazanın trafik tutanağı ile kayıt altına alınmış olması gerekiyor. Tek taraflı çarpma düşme vakaları teminata dahil değil. Bisikletin faturasında yer alan bisiklet bedeli direkt sigorta kapsamında. Ancak aksesuar, ekipman ve giyim eşyaları dahil değil. 

 

Cyc: Bisikletim Sigortası’ndan şehir bisikletinden tutun da yol bisikletine 

kadar her bisiklet faydalanabilir mi?

 

BS: Evet çocuk bisikletleri hariç yeni satın alınan tüm bisikletlere yapabiliriz.


Cyc: Peki ya e-bisikletler?

 

BS: Fabrika çıkışlı tüm e-bisikletlere sigorta yapabiliyoruz. E-bisikletin bundan sonraki süreçte artık bir ulaşım aracına dönüşeceğine inanıyoruz. Normal bisikletlere göre daha ağır olduğu için de eve çıkarmak-taşımak yerine sigorta ile güvence altına almak kullanım açısından kişilere kolaylık sağlayacaktır. Mesela metro ile bir yere gideceksiniz, bisikletinizi metroda kamera ile izlenen bir alana kilitlediniz ve dönüşte de tekrar alarak evinize kolaylıkla döndünüz. Bu sırada da bisikletinizin sigortası sizi güvence altına alıyor. E-bisiklet satışlarına katkısı olacağına inanıyoruz. 

 

Cyc: Daha önce satın alınıp kullanılmakta olan veya direkt ikinci el olarak satın alınan bisikletler sigortalanamıyor mu? 

 

BS: Hayır şu anda sadece yeni, sıfır kilometre satın aldığınız bisikletleri sigortalayabiliyoruz. Bisikletim Sigortası henüz çok yeni bir sigorta ürünü. Sigortalılardan gelen talepler ve bizim sahada karşılaştığımız durumlar sonucunda Groupama’nın teknik kadrolarıyla ürün üzerinde çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bisiklet severlerden ricamız, “Bisikletim Sigortası” Instagram, Facebook hesaplarını, #bisikletimsigortası hashtag’ini takip etmeleri ve ürünle ilgili gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmaları.

 

Cyc: Sigorta yaptırmak isteyenler ne kadar prim ödeyecekler?

 

BS: Sigorta poliçesinin primi, bisiklet bedelinin %5’ine vergilerin eklenmesiyle oluşuyor. Mesela 10.000 TL’lik bir bisiklet için vergileri ile birlikte 589,16TL prim çıkıyor. Dünyadaki örnekleri ile karşılaştırdığımızda Groupama Sigorta’nın bisiklete bakış açısı ve desteği ile Türkiye’de gayet uygun çarpanlarla bu hizmeti bisiklet severlere sağlayabildik.


Cyc: Sigorta poliçesinin vadesi dolunca yenileme yapılabilecek mi?

 

BS: Sigorta poliçesi bir yıl vadeli olarak düzenleniyor. Vade dolduğu zaman sigortalının talebi doğrultusunda tekrar bir yıllık yeni bir poliçe düzenlenebilecek.

 

Cyc: Bisiklet kullanıcıları Bisikletim Sigortası’nı nereden temin edebilir?

 

BS: Şu anda İzmir, İstanbul, İzmit, Bursa, Aydın, Muğla, Antalya ve Kayseri’de toplam 33 bayi ve 44 mağazada Bisikletim Sigortası satışı yapılabiliyor. Sürekli bayi ağımızı büyütüyor ve yeni bayiler ile anlaşma sağlıyoruz. Bu süreçte internetten veya hâlihazırda henüz çalışmaya başlamadığımız bir bayiden bisiklet satın alanlar da faturaları ile birlikte ve fatura tarihinden itibaren 15 gün içerisinde bisikletlerini sigortalatmak için acentemize ulaşabilirler.


Cyc: Groupama aynı zamanda Fransız WorldTour ekibi Groupama-FDJ’nin ana sponsoru. Firmanın bisiklete bakışından ve bisiklet sporuna verdiği desteklerden bahseder misiniz?

 

BS: Aslında Groupama Grubu UCI WorldTour statüsündeki Fransız bisiklet takımı Groupama–FDJ’nin sponsorluğunun ötesinde bisiklet kullanımını bütüncül bir yaklaşımla destekliyor. Bir yandan insanlar arasında yakınlığı sağlayan, diğer yandan modern ve inovasyona açık olan bisiklet sporu, Grubun değerlerine uygun olması nedeniyle öncelikli olarak destekleniyor. “Bisiklet Tutkusuyla” adını taşıyan programı çerçevesinde Groupama bisiklet sporcularına yönelik somut aksiyonlar alıyor. Bu aksiyonların en önemlileri amatör bisikletçi kulüplerine, bisiklet kullanıcılarına uygun yol altyapıları oluşturulmasına destek vermek, bisiklet kullanıcılarının ihtiyaçlarına tam olarak karşılık verecek nitelikte sigorta ürünleri sunmak.

 

Erman Öner-Tarık Gül/CyclistTürkiye Nisan 2022, BisikletimSigortası 





İlginizi çekebilir Bisiklet Dostu Konaklama Tesisleri Misafirlerini Bekliyor, Bacak Kaslarına Elektrik Şoku Vererek Performansı Artıran Bisiklet Şortu, Türkiye'de bir ilk! Konya'da bisiklet tramvayı raylarda