19 Ekim 2023

Otomobil firmalarından elektrikli bisiklete yatırım

Elektrikli bisiklet pazarının potansiyeli geleneksel bisiklet markalarının dışına taştı. Pazara dev otomobil firmaları da yatırım yapmaya başladı. Gelişen motor ve batarya teknolojileri sayesinde şehir içi ulaşımını keyifli ve çevreci hale getiren elektrikli bisikletler, birçok kişi için otomobillerin yerini almış durumda.


Ayrıca elektrikli bisiklet üretiminde ortaklıkların öne çıktığı da görülüyor. Elektrikli otomobil modellerine önemli yatırımlar yapan firmalar, ulaşımın kişisel geleceğinde yer alacak çalışmalara başladılar. Elektrikli bisiklet pazarı her geçen gün büyüyor. Böylece bu araç yeni ve iddialı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.


Aralarında elektrikli bisikletin de yer aldığı geniş ürün kategorileri ile elektrikli araç sektörünü buluşturacak olan “Go Green Türkiye” ziyaretçilerini bekliyor!




Go Green

 

Bugüne kadar kendinize hiç bu soruyu sordunuz veya düşündünüz mü? Hemen hemen tüm etkinliklerde çevre, çevre kirliliği, çevresel etki gibi kavramlardan söz ediliyor. Peki nedir bu çevre ve Go green’nin hayali?

 

Çevre, aslında içinde yaşadığımız yaşam ortamı; içtiğimiz su, soluduğumuz hava, gıdamızı ektiğimiz toprak, yüzdüğümüz deniz, yediğimiz ekmek, dostumuz köpek ve kedi, kokladığımız nergis, oksijen aldığımız ağaçlar, bin yıl boyu bize en güzel gıdayı sunan zeytin ve biz insanlar! Hepimiz çevrenin bir bileşeniyiz ve çevreyi oluşturuyoruz. Yaşadığımız ortamda insanıyla, hayvanıyla, bitkisiyle, canlısıyla cansızıyla her bir unsurun bir görevi var ve bunlar tıkır tıkır işleyen bir saat gibi denge içinde görevlerini sürdürüyorlar. Bu dengeye ekolojik denge diyoruz; eğer insanoğlu yaptığı etkinliklerle bu dengeye bir çomak soktu mu, işte o zaman bu denge bozulup çevre kirlenmesi başlıyor.

 

Doğada bir denge ve birbiri ile sürekli etkileşim halinde canlılar ve besin zinciri var. Örneğin fareleri ortamdan yok ederseniz bununla beslenen yılan, tilki, çakal ve yırtıcı kuşlar açlıktan ölür. Veya tersi durumda yılan, kedi, tilki veya yırtıcı kuşlar yok olduğunda, yaşam ortamları fare istilasına uğrar. Farelerin artmasıyla tarladaki sebze ve meyveler zarar göreceği gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olur. Denizel ortamda da bir besin zinciri vardır; balıklar diğer deniz canlıları ile, diğer deniz canlıları ise böcek, larva veya deniz yosunları vb. ile beslenir. Biz denizlerimize atıklarımızı boşaltıp kirlettikçe, ortamda ışık geçirgenliği ve oksijen azalır, bulanıklık artar. Böylece oksijenle yaşamını sürdüren canlılar ortadan kalkar.


Besin zincirinin son halkası insandır. İnsan hem hayvan hem de bitkilerle beslenir. Hayvanların bir kısmı bitkilerle bir kısmı etle beslenir. Kısacası zincirin bozulması, türlerden birinin azalmasına, diğerinin çoğalmasına neden olur. Bu dengenin bozulması ise zincirin son halkası olan insan soyunu tehdit eder ve insan soyu ortadan kalkabilir.

 

Bu noktada tekrar başlığa dönersek; çevreyi neden korumalıyız? Go green olarak şöyle düşünüyoruz: Çevreyi, kendimiz, çocuklarımız, torunlarımız, bugünü ve geleceği sağlıklı ve mutlu yaşayabilmek için korumak zorundayız!


Soluduğu havası zehirli gazlarla kirlenmiş, yediği gıdalarına kanserojen maddeler bulaşmış, içtiği veya toprağını suladığı suya atıklar karışmış, yediği balıkta ağır metaller bulunan; klakson, satıcı sesi veya özellikle yaz aylarında eğlence mekanlarının yüksek müzikleri nedeniyle uyku uyuyamayan bireylerin sağlıklı ve mutlu olmasını bekleyebilir misiniz?

Toprak su hava gibi alıcı ortamlar sonsuz değildir. Onların da kirliliği, bir taşıma kapasitesi vardır. Yıllar boyu ağaçları kesip beton yığınları diken, her türlü atık suyunu denizlere, nehirlere, göllere, derelere boşaltan; havaya, başta karbondioksit olmak üzere zehirli gazları boca ederek iklimlerin değişmesine neden olan, en verimli tarım arazilerine sanayi tesisleri kuran, hem zeytincilik kanunu çıkarıp, hem de binlerce zeytin ağacı kesen; tüm bu yaptıklarından dolayı doğal ve temiz gıdalarla beslenemeyen insanoğlu, neden hala çevreyi kirletmekte ısrar eder ve neden ben kanser oldum diye düşünür durur?


Gogreen 



Katkıları için Vehbi’ye teşekkürler.

 

 




İlginizi çekebilir Türkiye’nin İlk İklim Davası, Elektrikli Bisiklet Yasa(k)ları, Dünya İçin Hareket Et