16 Temmuz 2014

Araştırma 50 yaş üstü bisikletçilerde prostat kanseri riskinin yükseldiğini göstermekte













Erkek Sağlığı Dergisi’nde çevrimiçi yayımlanan yeni bir araştırma, 50 yaş üzeri erkek bisikletçilerin prostat kanseri tehlikesinde artış olduğunu göstermekte.

Milo Hollingworth, Alice Harper ve Mark Hamer, Londra UCL (University College London) Tıp Fakültesi, Epidemiyoloji ve Halk Sağlığı Bölümü’nde araştırmacılar. “İngiltere’de Sağlık İçin Bisiklet” başlıklı çalışmalarında, bisiklete binmenin sertleşme bozukluğu, kısırlık ve prostat sağlığı üzerindeki etkilerini incelediler.

Bisiklet kökenli 5.000'den fazla katılımcının, haftalık bisiklete biniş süreleri ile sertleşme bozukluğu, kısırlık ya da prostat kanseri riski arasındaki olası ilişki verilerini çözümlediler.

Önceki araştırmalarda bisiklet ve sertleşme bozukluğu arasında bir bağlantı kurulurken, bisiklete biniş sıklığı ve sertleşme bozukluğu veya kısırlık arasında bir ilişki bulunamadı. Ancak 50 yaş üstü erkeklerde uzun biniş süreleri ile prostat kanseri tehlikesi arasında belirgin bir ilinti gözlemlendi (%1’den az bir tanı oluşturdukları için 50 yaşın altındakiler bu araştırmanın dışında tutuldu). Haftada 8,5 saatten fazla binenler için zarara uğrama tehlikesi oldukça yüksek.


Çalışma için veriler isimsiz çevrimiçi anket yoluyla toplandı. Araştırmacılar, kendiliğinden bildirmenin yanlışlığa yol açabilecek bir eksiklik olabileceğine dikkat çekmekteler. Çalışmanın sonuçları kesin olmamakla birlikte, bulgular daha fazla araştırma gerektirecek kadar güçlüydü.
Kaynak PBS

Haber için Aydın ve Amy’e teşekkürler.



Ercan'dan gelen bilgilere teşekkür ederiz (18.07.2014)

Araştırmayı yapan bilim adamları haftada 8.5 saati geçince 6 misli artan kanser riskini azaltmanın yöntemlerini de yazmışlar:

1) Selenizi mutlaka rahat ve konforlu bir sele ile değiştirin, spor ve sert selelerden kaçının,
2) Sürüş sırasında sık sık pedal üstünde ayağa kalkıp oturma pozisyonunuzu değiştirin, 
3) Orta ve uzun sürüşlerde mutlaka kaliteli pedli şort kullanın.

Not: 8.5 saat sonrasının erektil fonksiyona ve infertileteye direkt etkisi olduğu kanıtlanmamış.