5 Kasım 2014

Arboretum - Kemerburgaz - TutmayınBeni, ± 80

Yollarda ne çok bisikletli var artık. Çok sevindirici. Umarız belediye de artık bunu görür ve ‘ciddi’ bisiklet yolları yapar. Öyle göstermelik ve yanlış çözümler değil ama!

Beşiktaş’tan çıktık yola, Haldun, Serhan, Levent ve Ali (birlikte ilk) ile. Karşıdan esen güçlü bir rüzgar. Hava kapalı. Gültekin de Yeniköy’den katılınca yediledik. Amacımız Atatürk Arboretum’unu gezmek. Müthiş yeri görmek.

Arboretumlar bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orijini ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitki taksonlarının uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır. Başka bir açıdan bakıldığında arboretumlar eğitim ve bilimsel yanları ağır basan bilgi, emek ve sabırla meydana getirilmiş birer canlı bitki müzeleridir.

Çayırbaşı’nda verdiğimiz molada kahvaltımızı ediyoruz. Levent’le de uzundur bir araya gelmedik. Antalya’yı anlatıyor. Bölgenin bisiklete ne denli uyumlu olduğunu, iklimin avantajını… Kredi kartımı heklemişler, Paraf kart. Bankanın kabahati diyor Haldun. Tedbirini almalıydı. Kart, güvenlik kodu olmadan kullanıma kapalı olmalıymış. Bunu öğrendiğin iyi oluyor, bankayı bu konuda uyaracağım/sıkıştıracağım.  Ali ağ (network) konusunda uzman. Bazı bilgiler de ondan geliyor. Bir de yurt dışından yapılan alışverişler. 100 avroya kadar genelde sıkıntısız girebiliyormuş. Hatta bazı yabancı şirketler bizim gümrük mevzuatına göre faturayı bölüyorlarmış. İş biraz da şans işi. Çattığın memura göre değişen durumlar. Bilgisayardan faks çekmeyi de Serhan’dan öğreniyoruz. Hatta ön izlemede imza atmanın sırları. Gültekin’se Stravacı olmuş... Bize de maydanozun faydaları kalıyor.

Vedat’tan gelen telefonla kalkıp su kemerlerine doğru tırmanıyoruz. Tam tadında bir rampa. Ah-of derken bitiyor.

Yasın ve Vedat’la dokuzladık. Biliyor muydunuz burada “Exuma” diye spor malzemeleri satan, hem de ucuza, bir mağaza varmış? Yani bugüne kadar nasıl oldu da duymadım, hayret. Umumi istek üzerine oraya dalıyoruz. Gerçekten önemli bir yer. Oldukça da fazla bisiklet giysisi var. Bazıları hesaplı, bazıları değil ama. Olsun gene de bakmaya değer. Bostancı, Bahçeşehir, Çatalca’da da yerleri varmış.

Arboretum kalabalık, giriş 10 lira. Çoğunluk görmüş, kapıdaki de beleş almıyor bizi. İllaki para istiyor. İçerde gelinlikli kadınlar fotograf çektiriyorlar. Anlaşılan temiz mekan platoya dönüşmüş. Biz de transit geçiyoruz, başka zaman tekrar geliriz. Hafta içi 4 liraymış çünkü.

Buradan Kemerburgaz’a kadar giden yol çok keyifli. Orman içinden sürülen, inişli çıkışlı. Su doldurabilecek bir çeşmesi (Fatih Çeşmesi) olan.

Herkes keyfine göre pedal basmakta. Sırayla öne geçenler, tutmayın beni durumları.

Kemerburgaz’da aramıza Gönül de katılınca ormana onlu olarak girdik. Ancak Çiftalan yolunun keyfi kaçmış. Köprü–havaalanı vs meselesi buranın a’sına koymuş. Damperliler tren gibi dizili geçmekteler. Araba trafiği de feci. Yani bir zamanlar kimsenin olmadığı bu bölgeyi bitirmişler.

Ormana girdin mi geyik üretme istasyonuna kadar tırmanırsın. Hatırı sayılı bir rampa. Bir 2. rampa da ormandan çıkarken vardır. Bundan biraz daha hafif.

Bu tırmanışlarda ağır ağır pedal basarken kafanın içinden 1001 düşünce geçer. Geçenlerde Serhan’ın yolladığı, yanlış bildiğimiz bazı atasözlerinin...


Şu deyimleri hepimiz biliriz : 

Deyimlerin “doğru” halleri ise şöyle: 

“Güzele bakmak sevaptır”,                  

Güzel bakmak sevaptır”, 

“Göz var nizam var”, 

“Göz var izan var”, 

“Eşek hoşaftan ne anlar”, 

“Eşek hoş laftan ne anlar”, 

“Aptala malum olurmuş”, 

Abdala malum olurmuş”, 

“Kısa kes Aydın havası olsun”, 

“Kısa kes Aydın abası olsun”, 

“Su uyur düşman uyumaz”, 

Sü (asker) uyur düşman uyumaz”, 

“Saatler olsun”, 

Sıhhatler olsun”, 

“Su küçüğün söz büyüğün”, 

Sus küçüğün söz büyüğün”, 

“Elinin körü”, 

Ölünün kuru (mezarı)”, 

“Sıfırı tüketmek”.

Zafiri (soluğu )tüketmek”.


... doğruları.

Vedat, Yasin ve Gönül ormanda kalıyorlar. Bizse geldiğimiz yoldan dönmek üzere çıkıyoruz. Zaman zaman toplanma noktalarında bekleyerek, bir araya gelip tekrar tutmayın beni diyerek uzayıp İstinye’de bir kısa mola ve Gületekin’e veda edip Beşiktaş’a slalomlayarak ulaşıyoruz. Buradan herkes evinin yolunu tutuyor. Ali Kağıthane’ye, Levent Osmanbey’e, en uzağa Serhan, Beşiktaş’a, biz de Haldun’la Anadolu yakasına.

Haydoy’a katkıda bulunun herkese çok teşekkürler. Bilemezsiniz ne çok işe yarıyor. Son bağışlar, arabanın çarptığı ve felç olan iki köpeğin tedavi masraflarında kullanıldı. Hayvan sevgisi doğa sevgisinin önemli bir parçası. Bazı insanlar ne de acımasız olabiliyor.

Bodrum’da yerleşik yaşayan İngiliz 48 yaşındaki Brayn C., 12 yıldır sahibi olduğu ‘Kol’ adlı Alman kurdu cinsi köpeğini cadde ortasında herkesin gözü önünde tahta ile başına vura vura öldürdü. Kendisine engel olmak isteyenlere saldıran Brayn C., polis tarafından gözaltına alındı. “Çok seviyordum ama artık yaşlanmıştı, hastaydı. Nasıl olsa ölecekti” diyerek, hayvanseverlerin tepkisini çeken Brayn C., Kabahatlar Kanunu’na göre 200 lira para cezası kesildikten sonra serbest bırakıldı. (Sözcü)

200 lira komik değil mi? Alay eder gibi.





















Arboretum-Kemerburgaz-TutmayınBeni Turu: Beşiktaş-Çayırbaşı-Bahçeköy- Arboretum-Kemerburgaz-Belgrad Ormanı-Bahçeköy-Çayırbaşı-Beşiktaş

Tur tarihi: 2 Kasım 2014
Kat edilen mesafe: 78,41 km.
Ortalama hız: 14,6 km/sa.
Bisiklete biniş süresi 5 sa. 22 dk., dışarıda geçen süre 10 sa. 8 dk. 
En yüksek sıcaklık 21 ˚C, en düşük 12 ˚C, ortalama 14,2 ˚C
İrtifa kazancı (çıkış) 896 m, kaybı (iniş) 908 m.

Garmin yol bilgileri Arboretum

Tur bilgisi: Beşiktaş’tan Çayırbaşı’na kadar düz, sonra Bahçeköy’e tırmanış. Kemerburgaz’a giden ormanlık yol, inişli çıkışlı. Kemerburgaz’dan Belgrad Ormanı girişine kadar düz, sonra tırmanış. Ormandan çıkışta tırmanış, dönüş yolu iniş sonrası sahil yolu. Tüm yol asfalt kaplı.

Çayırbaşı’nda lokanta, kahve, fırın, börekçi... bolca, Kemerburgaz’da da.








































































Foto katkıları için Haldun ve Levent’e teşekkürler.



Bu bölgeye yapılmış geziler Çiftalan Onbirlisi, Belgrad Ormanı-Kemerburgaz, ±76


İlginizi çekebilir Kumbaba-Ne Macera, Osvaldo Cavandoli