24 Nisan 2018

[bisikletle]Türkiye: Lidyalıların İzinde

Anadolu'nun batısında, Gediz ve Menderes ırmakları arasında kalan bölgeye Antik Çağ’da Lidya, bu topraklarda yaşayanlara da Lidyalılar denilmiştir.
Hint-Avrupa kökenli bir kavim olan ve doğudan Anadolu'ya gelen Lidyalılar, önce Hititlerin daha sonra da Frigler'in egemenliği altında yaşadılar. Frigya’nın yıkılmasından sonra Kral Giges zamanında bağımsız bir devlet kurdular (MÖ 687). Başkentleri dönemin en büyük ve zengin kentlerinden olan Salihli yakınlarındaki Sardes’di. Kral Giges devletin sınırlarını genişletti. Doğu sınırları Kızılırmak ırmağına dayandı. Kimmerler’e karşı Asurlular’la iş birliği yaptı ve bunun sonucunda Kral Yolu Asur'a kadar uzandı. Kral Alyattes zamanında Medler’le savaş yapıldı. MÖ 585 yılında barış yapılarak Kızılırmak iki devlet arasında sınır oldu. Son kralları Krezus 
dönemi Lidya’nın en parlak zamanı oldu. Başkentleri Sardes aynı zamanda dönemin kültür ve sanat merkeziydi. Ancak bu durum uzun sürmedi. Adalar Denizi'ne (Ege) çıkmak isteyen Pers Kralı Kirus, Mısır'la ittifak yapan Lidya Kralı Krezus'u yenerek Lidya Krallığı'na son verdi (MÖ 546). 

Tarihte ilk kez madenî parayı basıp kullanarak ticaretteki takas usulüne son veren bu müthiş uygarlığın izlerini süren kültürel bir yolculuk; Lidyalıların İzinde.





















[bisikletle]Türkiye projesi çerçevesinde bölgeyi kapsayacak turlarda izlenecek rotalar, uzaklıklar, yolların niteliği, gezilip görülecek tarihi ve doğal güzellikler, konaklama, yeme-içme ve yerel kültürler hakkında bilgi toplamak üzere 29 Nisan’da pedallar dönmeye başlıyor...
















9 Haziran akşamı İstanbul'a Antalya’dan otobüsle döndüm. Çok keyifli bir tur oldu. Gezi notları pek yakında blogda.

5 il + 13 ilçe + 8 belde = 1650 km