16 Nisan 2018

Classon: Sorunsuz Sürüş Deneyimi için Teknik ve Tasarım

Bu yüksek teknoloji kask bisikletlileri kurtarıyor ve kusurlu araç sürücülerini saptıyor.

Yeni bir bisiklet kaskı, bisiklet sürmeyi daha güvenli hale getirmek için birçok teknolojiyi bir araya getiriyor: dönerken yanıp sönen, fren yaparken uyaran, kör noktaları izleyen ve tüm trafik hatalarını kayıt altına alan.

Şu sıralar Brooklyness firması halen bu olağanüstü kask (Classon) için Kickstarter’de para toplamakta. Bununla birlikte finansman, hedefinin iki katından daha fazlasına ulaşmış bulunmakta. Şimdi ön sipariş verenler kaskı, öngörülen 299 dolarlık perakende satış fiyatının yaklaşık yarısına alacaklar. Temmuz 2018’de gönderimi gerçekleşecek olan akıllı kask, bisiklet sürmeyi çok daha güvenli hale getirme sözü vermekte.

Özellikle önemli olan, kör noktaların ve bisikletin arkasındaki trafiğin izlenmesidir. Bu amaçla yerleştirilmiş iki kamera çalışmakta. Sinyalleri bir işlemci tarafından değerlendirilir ve sürücü, basit ama akıllı bir sistem tarafından uyarılır. Kaskın alt kenarında küçük LED’ler bulunmakta. Bisikletçi onları görme alanının kenarında algılar. Yaklaşmakta olan bir tehlikeyi net olarak bildirirler veya uyarırlar.

El/kol hareketini tanıyan kask

Dönüş sinyali el/kol hareketini tanımayı temel alır. Kol gene dönülecek tarafa uzatılır, algılayıcılar hareketi okur ve daha sonra ön/arka ışık sinyali etkinleşir. Işık, bilindik kol sinyaline göre çok daha fazla göze çarpar ve karanlıkta bile görülebilir. Ek olarak, kolu uzatılmış tutmanız da gerekmemekte. Sollarken veya dönemeçte eller güvenli bir şekilde gidonu tekrar kavrayabilir, bu arada uyarı işareti etkinliğini sürdürür. Fren lambası basit çalışır. Yerleşik bir hızlanma ölçer frenleme işlemini algılar ve kırmızı uyarı ışığını etkinleştirir.

Akıllı telefon için uygulama

İlgili uygulama ile Classon daha fazlasını yapabilir: kask akıllı telefon ile eşleştirilmiş ise yön bulma için de devreye girer. Uygulamanın yön tariflerini kask ışık sinyallerine dönüştürür. Sürüş sırasında güneşte neredeyse okunamayan bir telefona bakmak zorunda kalmazsınız. Ve elbette ön/arka kameralar sürüşü kesintisiz kaydeder. Kaza durumunda kask gerekli kanıtları saklamıştır. 

Kask, üzerinde bulunan delik aracılıyla bisiklete kilitlenebilmekte. Yıllık 100 dolar ile “Classon Club” üyeliği, kaza sırasında zedelenen kaskınızın ücretsiz yenilenme olanağını vermekte (videolara erişim, GPS, güncelleme gibi pek çok başka yararlar da).