Dünya Bisiklet Birliği (UCI) yönetimi, 19 Haziran 2019 tarihinde yaptığı yönetim kurulu toplantısında Türkiye Bisiklet Federasyonu'nun 2 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda yeterli profesyonel takım yarıştıramadığı için 2020 yarışma takviminden Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nu çıkardığını açıkladı.
Dünya Bisiklet Birliği yönetimi, World Tour 2020 takvimini açıklarken Türkiye Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nu takvimden çıkardığını kendi resmi sitesinden yayınladı.
UCI, Türkiye Bisiklet Federasyonu (TBF) tarafından gelecek yıl 56'ncı defa düzenlenecek olan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun peş peşe 2 yıl 10 profesyonel takım şartını yerine getirmediği için yarışma takviminden çıkardı.
Eski başkan Emin Müftüoğlu'nun federasyon başkanlığı döneminde UCI yönetiminde yer alıyordu. Ancak Müftüoğlu'nun başkanlıktan gitmesiyle yeni gelen başkan Erol Büyükbakırcı döneminde UCI yönetiminde Türkiye temsil edilmiyordu.
Öte yandan, UCI tarafından profesyonel ligden düşürülen Türkiye'nin kaçıncı kategoriye düştüğü, Eylül ayında yapılacak olan yönetim kurulu toplantısından sonra açıklanacak.
2020 UCI WorldTour Takvimi şöyle:
21-26 Ocak: Santos Turu Altında (Avustralya)
2 Şubat: Cadel Evans Büyük Okyanus Yolu Yarışı (Avustralya)
23-29 Şubat: BAE Turu (Birleşik Arap Emirlikleri)
29 Şubat: Omloop Het Nieuwsblad Elite (Belçika)
7 Mart: Strade Bianche (İtalya)
8-15 Mart: Paris-Nice (Fransa)
11-17 Mart: Tirreno-Adriatico (İtalya)
21 Mart: Milano-Sanremo (İtalya)
23-29 Mart: Volta Ciclista a Catalunya (İspanya)
25 Mart: AG Driedaagse Brugge-De Panne (Belçika)
27 Mart: E3 BinckBank Classic (Belçika)
29 Mart: Flandre Alanlarındaki Gent-Wevelgem (Belçika)
1 Nisan: Cüceler kapısı Vlaanderen - Flandre'deki bir travers (Belçika)
5 Nisan: Ronde van Vlaanderen - Tour des Flandres (Belçika)
6-11 Nisan: Itzulia Bask Bölgesi (İspanya)
12 Nisan: Paris-Roubaix (Fransa)
19 Nisan: Amstel Altın Yarış (Hollanda)
22 Nisan: La Fleche Wallonne (Belçika)
26 Nisan: Liege-Bastogne-Liege (Belçika)
28 Nisan-3 Mayıs: Tour de Romandie (İsviçre)
1 Mayıs: Eschborn-Frankfurt (Almanya)
9-31 Mayıs: Giro d'Italia (İtalya)
10-16 Mayıs: Amgen Kaliforniya Turu (ABD)
31 Mayıs-7 Haziran: Criterium du Dauphine (Fransa)
6-14 Haziran: Tour de Suisse (İsviçre)
27 Haziran-19 Temmuz: Fransa Turu (Fransa)
5-11 Temmuz: Tour de Pologne (Polonya)
Cumhurbaşkanlığı Turu küme düştü
Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu (TUR) küme düştü. Bunu “düşürüldü” diye de okuyabilirsiniz. TUR, içinde yer aldığı dünya bisiklet liginin en üst basamağındaki yarışmanın koşullarını yerine getiremediği için, yeni açıklanan 2020 uluslararası takvimde yerini alamadı. Bu karar Türkiye bisiklet sporunu yakından izleyenler için sürpriz olmadı. Çünkü TUR, birkaç iyi niyetli amatör insanın beklentisiz çabaları, gelişmiş organizasyon yeteneği ve uluslararası camiayla ilişki kurma becerisi ile bu düzeye ulaşmıştı. Oysa son yılların organizasyonu, özellikle yabancı katılımcılarca birçok yönden eleştirilmekteydi.
Diğer bir acı gerçek de, organizasyonun geldiği noktanın yarışmacı Türk bisiklet sporunun durumunu yansıtmaktan uzak olmasıydı. Nasıl Kolombiya pıtrak gibi üst düzey yarışmacı sporcu yetiştiriyor ama bizimkinin yanında amatör kalan bir ulusal tur düzenliyorsa, bizde de tam tersi olmaktaydı.
Otoyol sevdası!
Bisiklet sporunu allayıp pullayıp, devletin parasını kullanarak cümle âlem görsün, ülkemizin tanıtımı yapılsın diye tur organize etmekteydik. Bisiklet, tanıtım öğesi uğruna tamamen araç olmuştu. TUR, tabii ki ülkede bisiklet sporuna olan ilgiyi artırdı. Bilgilenen sporsever iyi tüketici oldu. Ama yarışmacı sporcu sayısında aksine kötüye gidiş yaşandı. Dünya Bisiklet Birliği (UCI) TUR’un takvimden çıkarılma nedeni olarak, yarışmada yer alması zorunlu olan 10 pro tur takımı sayısına ulaşılamamış olmasını gösterdi. Bunun dışında, takımlar sıcak denizlerden alınıp otoyollara aktarılan organizasyondan şikâyetçiydiler.
5 yıl geriye gitti
Bir de kâğıda dökülmeyen neden vardı: Ülkemize nasıl üst düzey spor organizasyonları artık verilmiyor; kongre, kültür gibi nitelikli turist çekecek turizm çeşitlerinde gerileme yaşanıyorsa, bisiklet takımlarının gelmekte çekince göstermesi de politik nedenlere bağlanıyordu! Şimdi ne olacak? Seneye bir alt kategoriye düşürüldüğümüzü varsaydığımızda, beş yıl geriye gitmiş olarak organizasyona başlayacağız. Takımları ülkemize getirebilmek için daha özel çabalar sarfedilmesi gerekecek. Bir alt kategoriye düşmek dünyanın sonu değil. Ama TUR’u Avrupalının gözünde çekici kılabilecek bol güneşli parkurlar, deniz kıyısındaki kaliteli oteller, iyi yemek gibi aslında sporun çok dışında gibi görünen öğelerle süslemediğimiz takdirde daha da gerileme yaşanması işten değildir. Hele de, süregiden bu organizasyon anlayışıyla!
Feyzi Açıkalın – Cumhuriyet
Katkıları için Gültekin’e teşekkürler.