Neden bisiklete övgüler düzüyoruz?
Yürümek, bisiklete binmek veya spor yapmak gibi orta zorlukta düzenli fiziksel etkinliğin sağlığa önemli yararları vardır. Her yaşta, fiziksel olarak etkin olmanın getirileri, örneğin kazalar nedeniyle oluşabilecek kayıplardan daha ağır basmaktadır. Biraz fiziksel etkinlik, hiç yapmamaktan daha iyidir. İnsanlar gün boyunca sıkıntısız yollarla daha etkin hale gelerek önerilen hareketlilik düzeylerine oldukça kolay ulaşabilirler.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, yürüyüş ve bisiklete binme için güvenli altyapı, aynı zamanda daha fazla sağlık eşitliğine ulaşmanın bir yoludur. Çoğu zaman özel araç almaya gücü yetmeyen en yoksul kentsel kesim için yürümek ve bisiklete binmek bir ulaşım şekli sağlarken, kalp hastalığı, felç, bazı kanser türleri, diyabet ve hatta ölüm çekincesini de azaltabilir. Buna göre gelişmiş hareketli devinim yalnızca sağlıklı değildir; aynı zamanda eşitlikçi ve uygun bedellidir.
Yürüyen ve bisiklete binen insanların gereksinimlerinin karşılanması, kentlerin nüfus artışını, oluşan atıklardan kurtulmasını ve havanın niteliği ile yol güvenliğini iyileştirmesine yardımcı olup, ulaşım çözümünün güvenilir bir parçası olmayı sürdürüyor. COVID-19 salgını birçok kentin ulaşım yöntemlerini yeniden gözden geçirmesine de yol açtı.
Bisiklet ve sürdürülebilir kalkınma
Dünya Bisiklet Günü; basit, ederi uygun, temiz ve çevreye uyumlu, sürdürülebilir bir ulaşım aracı olan bisiklet kullanmanın yararlarına dikkat çekiyor. Bisiklet, daha temiz havaya ve daha az trafik sıkışıklığına katkıda bulunuyor ve eğitim, sağlık işlevleri gibi tüm sosyal görevlerin daha erişilebilir olmasını sağlıyor. Ekonomik büyümeyi özendiren, eşitsizlikleri azaltan ve iklim değişikliğiyle uğraşıyı güçlendiren sürdürülebilir bir ulaşım düzeni, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşma açısından güvenilir önem taşıyor.
15 Mart 2022'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, sürdürülebilir kalkınma için ana akım bisiklet kullanımının toplu taşıma yöntemleriyle bütünleşen kararı onayladı. Bisikletin sürdürülebilir ulaşımın bir aracı olduğu, sürdürülebilir tüketim ve üretimi özendirmek için olumlu bir duygu verdiği ve iklim üzerinde olumlu etkisi olduğu vurgulandı.
Genel Kurul, iki yüzyıldır kullanımda olan bisikletin benzersizliği, uzun ömürlülüğü ve çok yönlülüğü ile yalın, uygun bedelli, güvenilir, temiz ve çevreye uyumlu, çevre yönetimini ve sağlığı özendiren sürdürülebilir bir ulaşım aracı olduğunu kabul ederek 3 Haziran’ı Dünya Bisiklet Günü olarak duyurdu.
İlgili taraflar, sürdürülebilir kalkınmayı özendirmek, çocuklar ve gençler için beden eğitimini güçlendirmek, sağlıklı yaşam ile hastalıkları önlemek, hoşgörüyü, karşılıklı anlayışı yaymak ve sosyal katılımı kolaylaştırmak için bisikletin kullanımını vurgulamaya, barış kültürü olarak ilerletmeyi uygun gördü.
Kurul, fiziksel ve zihinsel sağlığı ve bolluğu güçlendirmenin ve toplumda bisiklet sürme geleneğini geliştirmenin bir yolu olarak ulusal ve yerel düzeyde bisiklet gezileri ve etkinlikleri düzenlemeye yönelik girişimleri sevinçle karşıladı.
İlginizi çekebilir 200 Yaşındaki Bisiklet, e-Bisiklet 120 Yıl Önce Vardı, Bisiklet: Elektrikli Devinim ve İkiteker Üzerindeki Gelecek