25 Haziran 2024

Karayolları Genel Müdürlüğü

CİMER üzerinden konuyu duyurdum. Nasıl bir yanıt gelecek merak ediyoruz.


















Sayın

Ahmet Gülşen

Karayolları Genel Müdürü 

 


Konu: Tüneller / Güvenlik şeritleri

 

 

İstanbul, 24 Haziran 2024

 

Öncelikle belirtmek isterim ki Karayolları ülkemizde çalışan en iyi kurumların arasında. Ancak olumlu/olumsuz bir iki nokta var ki dikkatinizi çekmek isterim. Ama önce kendimi tanıtayım; bisikletli gezgin diyebiliriz. Ülkemizin bisikletle gezilebileceğini göstermek adına uzun yıllardır [bisikletle]Türkiye projesi kapsamında pedallamaktayım, 40 bin kilometreyi geride bıraktım. Tüm turlarımı internet ortamında paylaşmakta, yerli yabancı gezginlere önermekteyim.

 

Şimdi çok yerinde bir uygulamadan söz edeceğim. Son turumda Kızılcahamam-Çerkeş tünelinden geçtim. Bisikletliler için öylesine yararlı bir uygulama düşünmüşünüz ki tebrikler. Butona basıyoruz ve gelen araçlara girişte bir uyarı yapılıyor: Tünelde Bisikletli Var. Dâhiyane bir düşünce. Ancak sarı uyarı ışıkları biraz daha parlak ve büyük olursa daha kolay dikkat çekecektir. Bu uygulamayı tüm tünellere dahil edebilirseniz çok da yararlı olur. Malumunuz geçen ekim ayında Trabzon Sürmene Çamburnu tünelinde Norveçli bir bisikletli kamyonun çarpması sonucu öldü.

 

Diğer bir konu güvenlik şeritleri. Burası bizler için bir nimet. Yolun kenarında güvende yol alabiliyoruz. Hele de dar bırakılmamışsa adeta bisiklet yolu oluyor. Ancak şöyle uygulamalar sıkıntı yaratmakta;

güvenlik şeridi üzerinde kilometrelerce süren tırtıllar. Herhalde uyuyan sürücüler için düşünülmüş ancak bu tırtıllar nedeniyle güvenlik şeridi daralmakta, bize de en dışta, en kenarda gidecek yer kalmakta. Dar olması ayrı bir sorun, genelde tüm cam kırıkları, yoldan savrulan minik taşlar, araçlardan düşen/atılan parçalar, lastik kaplamaları/telleri gibi her şey buralarda toplanıyor. Bunlar da en başta lastik patlağına neden oluyorlar. Bir başka uygulama asfaltın tırmıklanması. Hani böyle yol boyunca çizilmesi. Oluşan incecik kanallar tam tekerin dalması için birebir zemin oluşturmakta. Bir o kanala bir bu kanala girdikçe sanki buz üstünde gider gibi oluyoruz, her an kayacakmış gibi.

 

Bu durumları göz önünde bulundurarak çözüm getiremez misiniz?

 

 

İlginize tüm bisikletliler adına teşekkür ederiz.

 

Saygılarla,

 

Mustafa H. Dorsay