28 Ağustos 2021

[bisikletle]Türkiye: Misya’dan Karya’ya

Anadolu’nun kuzeybatısındaki tarihsel bölge, Anadolu’ya MÖ 1200’lerden sonra Balkanlar’dan gelen Misler tarafından yerleşildiğinden Misya adını almıştır. Günümüzde Balıkesir ve Bursa illerinin sınırları içinde kalan Misya, ilkçağda iki bölüme ayrılıyordu. Marmara Denizi’nin kuzey kıyılarına yayılan bölüme Misya Minör, güneyde Kaikos (Bakırçay) çevresindeki bölümüne Misya Major adı veriliyordu. Güneyinde Lidya, doğusunda Bitinya ve Küçük Frigya, kuzey ve batısında ise Marmara ve Ege denizleriyle sınırlanıyordu. Ancak batı kıyı şeridi, buraya yerleşmiş çoban Aioller nedeniyle Aiolia adını taşıyordu.

 

Karya ise Güneybatı Anadolu’daki antik bölgedir. MÖ 2. bin yılının sonlarından itibaren Anadolu’nun yerli halklarından olan Karlar burada yaşadıklarından bu adı almıştır. Günümüzde Aydın, Denizli ve Muğla illerinin sınırları içinde kalır. Başkentleri başlangıçta Mylasa'da (Milas) iken, MÖ 4. yy.da Mausolus tarafından Halikarnas'a taşınmış, ancak Mylasa önemini korumuştur. Bu bölge genel olarak antik dönemde doğu ve güneydoğuda Frigya ve Likya, kuzeyde Lidya ve İyonya bölgeleri ile komşudur. Bölgenin batısı ve güneyini tümüyle Ege Denizi çevreler.

 

Trakya'dan Nairi'ye, Karya'dan Pontos'a, Paflagonya'dan Pamfilya'ya, Misya'dan Kilikya'ya... Anadolu’da varlığını sürdürmüş olan güçlü iki uygarlığın izlerini süren kültürel bir yolculuk; Misya’dan Karya’ya.


[bisikletle]Türkiye projesi çerçevesinde bölgeyi kapsayacak turlarda izlenecek rotalar, uzaklıklar, yolların niteliği, gezilip görülecek tarihi ve doğal güzellikler, konaklama, yeme-içme ve yerel kültürler hakkında bilgi toplamak üzere 5 Eylül’de pedallar dönmeye başlıyor...



--------



3 Ekim akşamı İstanbul'a Bodrum’dan döndüm. Çok keyifli bir tur oldu. Gezi notları pek yakında Blog’da.

 

10 ilçe + 3 köy/mahalle = 808 km






Seyahatname’yi okumak için... Misya’dan Karya’ya