10 Ağustos 2021

[bisikletle]Türkiye: Friglerin İzinde (Isparta-İstanbul)

 

8 Ağustos 2021, Pazar / Isparta – (otobüs) İstanbul (29. gün)

 

Otobüsüm 10.30’da. Telaşım yok ama hazır olduğumdan fazla da oyalanmadan DSİ’den 9 gibi ayrılıyorum. Bisikletin üzerinde kalmasın diye eşyalarımın çoğunu çantalara koydum. 8 saatlik yolculukta rahat edeyim diye bisiklet giysilerini de giymedim. Ayağımda sandalet, üzerimde pamuk gömlek ve keten şort. Bisiklet 3’üncü viteste kilitli. Ağır ağır sağdan otogara gitmekteyim. Bereket şehir dışında değil. Pazar olmasından dolayı trafik yoğun sayılmaz. Bu vitesle de hızlandığında boşa döndürüyorsun, o nedenle yavaşım.

 

Kalkışa daha çok var. Bisiyi dayayıp otogarda dolanıyorum. Büfeden bir çay ve poğaça ile kahvaltı ediyor, bir kaç foto çekiyor ve otobüsün gelmesiyle muavinin de yardımıyla velespiti bagaja yatırıyoruz. Evet yatırıyoruz, fazla bagaj yok diye tekeri sökmeden yan koyuyoruz. Bagaj lastiklerini unuttuğumdan sabitlemeyi çantalarla sıkıştırarak yapmaktayım. Kamil Koç’ta gerek şoför gerekse muavin son derece ilgili ve nazik davrandılar bisiklete. Ne kadar sevindiğimi tahmin edersiniz. Şirkete ve çalışanlarına teşekkürler.

 

8 saatlik yolculuk biraz uzayarak İstanbul’a varıyor. Ev zaten 5 dk. uzaklıkta. Garaja girip 10’uncu kata çıkmak ve Firuzan’la kucaklaşmak kalıyor.

 

Otobüsüm 10.30’da. Kalkışa daha çok var. Bisiyi 

dayayıp otogarda dolanıyorum.


Otobüsün gelmesiyle muavinin de yardımıyla velespiti 

bagaja yatırıyoruz. Evet yatırıyoruz, fazla bagaj yok 

diye tekeri sökmeden yan koyuyoruz.


“İstanbul yolcusu kalmasın” anonsuyla hızla otobüse 

gidip 8 saatlik yolculuk için yerimi alıyorum.


Molada içilen bir Yayla Çorbası iyi geliyor.


 











































































Sonuç: 2020 yılının pandemi nedeniyle evde geçirilmesinden sonra artık daha fazla duramayıp, okulun da kapanmasıyla çıkılan uzun soluklu tur, yaşanan bazı aksilikler dışında; fotoğraf makinesinin düşmesi ve hasar görmesi, hafıza kartının kilitlenmesi ve de en son bisiklet vites sisteminin takılı kalması sonucu hedeflenen rotanın yapılamaması ve Isparta’dan dönmek zorunluğuna karşın çok keyifli geçti.


1251 km yol pedallamışım. Yürüdüklerimi de eklersem çok daha fazla olur? 29 gün evden uzak kaldım. 88 kg ile çıktım 81,9 kg ile döndüm. Tura başlarken: ön çantalar+gidon ç. toplamı 16,2 kg, arka çantalar toplamı 14,6 kg, hepsi toplam 30,8 kg ağırlıktaydı. Tur boyunca mataraların suyu ve alınan yolluklarla 32 kg’ı bulmuştur. Ufak tefekler hariç, not aldığım harcamalar toplamı 5063- lira: yemek 700-, konaklama 2249-, ulaşım (gidiş geliş taksi minibüs) 425-, ıvır zıvır (müze meşrubat) 1496-; 1810- lirası nakit gerisi kredi kartı ile.

 


 

 


















[bisikletle]Türkiye: Friglerin İzinde;  İstanbul – (gemi) Mudanya – Görükle – Keles - Tavşanlı - Emet-Simav – Gediz – Çavdarhisar – Kütahya - Bozüyük – İnhisar - Eskişehir – Çukurca - Afyonkarahisar – Sandıklı - Banaz – Çivril - Bekilli – Dazkırı - Dinar – Burdur – Ağlasun – (minibüs) Isparta – (otobüs) İstanbul

 

 

 

“Friglerin İzinde” turu böylece tamamlanmış oldu. 3 il, 14 ilçe ve 2 köy/mahalle; Gölcük Dağı (1370 m), Simav Helvası, Söğüt, Aizanoi, Kütahya Arkeoloji Müzesi, Germiyan Sokağı, Odunpazarı, OMM, Devrim Arabası, Çibörek, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Sazova, Frig Vadisi, Yazılıkaya, Karahisar Kalesi, Ulucami, Zafer Anıtı, Çakmaktepe Geçidi (1904 m), İğdir Geçidi (1024 m), Acıgöl, Burdur Arkeoloji Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi, İnsuyu Mağarası, Çatak Beli (1477 m), Sagalassos, Aya Baniya Kilisesi, Prof. Dr. Turan Yazgan Halı ve Kilim Müzesi... daha nice görkemli yerler, eski dostlar, yeni tanışıklıklar, macera dolu bir 4 hafta. 

 


----------


Tura çıkmadan yaptığım hazırlık aşamasında çıkarttığım rotayı, araya vites sorunu çıkınca Isparta’da bitirdim. Evdeki hesapta Kastamonu’ya kadar gitmek vardı. Artık oraları görmek başka bir tura kaldı.










 

 

 

[bisikletle]Türkiye: Friglerin İzinde 

 

İstanbul-Mudanya-Görükle = 44 km

 

Görükle-Keles = 65 km

 

Keles-Tavşanlı = 65 km

 

Tavşanlı-Emet = 44 km

 

Emet-Simav = 44 km

 

Simav-Gediz = 50 km

 

Gediz-Çavdarhisar = 39 km

 

Çavdarhisar-Kütahya = 58 km

 

Kütahya-Bozüyük = 78 km

 

Bozüyük-İnhisar = 53 km

 

İnhisar-Eskişehir = 49 km

 

Eskişehir-Çukurca = 69 km

 

Çukurca-Afyonkarahisar = 77 km

 

Afyonkarahisar-Sandıklı = 62 km

 

Sandıklı-Banaz = 77 km

 

Banaz-Çivril = 62 km

 

Çivril-Bekilli = 36 km

 

Bekilli-Dazkırı = 92 km

 

Dazkırı-Dinar = 33 km

 

Dinar-Burdur = 60 km

 

Burdur-Ağlasun = 36 km

 

Ağlasun-Isparta = 0 km

 

Isparta-İstanbul = 0 km


 





İlginizi çekebilir [bisikletle]Türkiye: Lidyalıların İzinde (Muğla–Çıtlık)