9 Haziran 2018

[bisikletle]Türkiye: Lidyalıların İzinde (Antalya III)

8 Haziran 2018, Cuma / Antalya III (41. gün)

Bu sabah uzun uyudum, çok da rahat. Uyanmam 8 buçuğa doğru. Tıraş olup biraz oyalandıktan sonra Osman aradı ve annenin evine çıkıp çay alıp bir üst katta Osman’ın dairesine, sonra tekrar alt kata inip Asuman’ın hazırladığı kahvaltı sofrasına oturduk. Bolca sohbet ederek kahvaltıyı edip Osman’ın gene çalışmak için ayrılması sonrası ben Asuman’la laflayarak öğlen 1’i buldum. 
  
Sema ile telefonlaşıp ev adresini ve tarifini alarak çaya gitmek üzere 2’ye doğru evden çıkıyorum. Biraz karnımın açlığını otobüse binmeden bir dürümcüde (Mango Dürüm) patates+domatesli bir dürüm ve ayran ile 10 liraya gideriyor, Firu’nun telefonuyla neşeleniyorum. Sesini duymak hoşuma gidiyor.

KL08 hattı bir saatlik bir yolculuk sonrası beni Medicalpark durağında indirdi. Seyyar satıcıdan alınan kirazlarla Sema’nın yolunu tuttum. Hem konum hem tarifle siteyi bulmak zor olmadı. Ama B blok esnaf tarafından bilinmiyordu. Binanın adı varmış onu da vermemişti Sema. Bu sefer telefon yardıma yetişti ve 12’nci katın balkonunda Sema’yı görerek binayı da bulmuş oldum.

Uzun zamandır görüşmemiştik. Daha doğrusu tanışmamız herhalde 10 sene önce Macahel gezisinde olmuştu. Küçük bir grup olarak Ayşe’nin organizasyonuyla o bölgeyi çok keyifli gezmiştik. Ehh, 10 senede çok şey değişmişti. Kahve eşliğinde gelişmeleri paylaşarak, daha sonra kocası, adaşımın da katılmasıyla, hem Hi-Fi hem fotoğraf makineleri ile 2,5 saatimi yanlarında geçirdim. Uzun bir aradan sonra tekrar görmek çok iyi geldi.

KL08 fazla bekletmeden geldi. Biletim yoktu, sürücüde de yoktu, 260 krş. bırakarak bindim. İyi de oldu, 7,5 liraya 2 biniş satılıyor. Bana sadece tek lazımdı.

Gene bir saatlik yol sonrası Osman’a dönmüş oldum. Sıcaktan pişmiş olan ayaklarımı soğuk suya sokarak biraz serinlemeye çalıştım. Duş almıyorum, yaralar yüzünden. Yarın sabah İstanbul yolcusuyum. Artık evde rahat rahat alırım. 5 hafta oldu ayrılalı, Firuzan’ı da özledim, evimi de.

Gezdiğim antik kentlerde Hadrian ismine sıkça rastlıyorum, neredeyse her yerde; tapınaklar, hamamlar, duvarlar, kapılar, heykeller... Kimdi Hadrian?
Hadrian
  
Antik Roma tarihindeki en başarılı imparatorlardan biri olan Hadrian, yirmi bir yıllık iktidarı döneminde büyük askeri başarılar kazandı ve Roma İmparatorluğu’nun sınırlarını alabildiğine genişletti. Onun dönemi göreli bir barış ve refah dönemiydi. Hadrian sanatçılara büyük bir destek verdi. Mimari tarihte bugün için dahi bir dönüm noktası olarak görülen Roma Pantheonu’nun inşasında önemli katkıları oldu. O zamanlar bir Roma eyaleti olan İspanya’da doğan Hadrian (MS 76) bir senatörün oğluydu. Babası 85 yılında Hadrian 10 yaşındayken öldü. Hadrian geleceğin imparatoru Trajan tarafından yetiştirildi. Çeşitli imparatorluk görevlerinde bulundu. Almanya, Suriye ve günümüz Romanya’sında bulunan Dacia’da savaşlara katıldı. Trajan tarafından Roma İmparatorluğu varisi olarak ilan edildi.
Hadrian döneminde
 imparatorluk sınırları

Veliaht imparator Hadrian eyalet savaşları sırasında imparatorluğun zayıfladığını kendi gözleriyle görme şansı elde etti. İmparator olur olmaz savunulmaz olarak gördüğü yerleri terk etti ve kalan yerlerin savunmasını güçlendirdi. Roma’da ise daha önce yangından hasar gören eski bir tapınağın yerine Roma tanrılarına adanmış büyük ve kubbeli bir tapınak olan Pantheon’un yeniden inşasına katkı sağladı. Hadrian aynı zamanda imparatorluk sınırlarında yaşayan Romalı olmayan halklarla ilgilendi ve onlara hoşgörü gösterdi. Hadrian’ın yönetimi sırasındaki dönem büyük ölçüde barış içerisinde geçti. Diğer taraftan 135 yılında Yahudi isyanını bastıran büyük bir tiran olarak anılmaktadır. İsyanın bastırılması için binlerce Yahudi öldürttü. Hadrian MS 138 yılında öldü ve yerine evlatlık oğlu Antoninus Pius geçti.





(devamı) 42. gün Antalya–İstanbul(öncesi) 39. gün Tekirova–Antalya



[bisikletle]Türkiye: Lidyalıların İzinde

Mudanya–Görükle = 43,09 km






Akhisar–Manisa = 51,81 km

Manisa–Salihli = 76,51 km

Salihli–Kula = 48,22 km

Kula–Uşak = 76,59 km

Uşak–Eşme = 67,73 km

Eşme–Buldan = 75,10 km

Buldan–Nazilli = 84,89 km

Nazilli–Aydın = 47,20 km

Aydın–Bozdoğan = 72,83 km

Bozdoğan-Yatağan = 57,03 km

Yatağan–Muğla = 32,63 km


Çıtlık–Dalyan = 59,50 km

Dalyan–Fethiye = 63,62 km

Fethiye–Gelemiş = 81,12 km

Gelemiş–Kaş = 52,43 km

Kaş–Demre = 67,61 km

Demre–Karaöz = 59,64 km

Karaöz–Tekirova = 47,55 km

Tekirova–Antalya = 53,37 km