9 Eylül 2008

Bisipark

Petrol fiyatlarının bu denli yükselmesi ve küresel ısınma tehditi pek çok ülkeyi bisikletliyi daha fazla destekleme gereğini getirdi. Bisikleti özendirmek için kimi devletler bisikletiyle işine gidene tasarruf ettiği benzin kadar parayı ödemekte. Yanısıra bisikletini güvenle park edebileceği “Bisipark”lar yapılmakta, yollar bisikletliye göre yeniden düzenlenmekte, ücretsiz bisikletler şehrin içine serpiştirilmekte vs vs.

Hani ülkemizde bu konuya ne zaman eğilinecek- herhalde hiçbir zaman. İstanbul için konuşuyorum, Belediyenin tek birşey yaptığını gören varsa bana da göstersin. Hırçınlıkla işler halolmuyor ama bu kadar da yerinde sayan bir İBB olduğunda hırçınlaşmamak da mümkün değil. Metrobüs’leri okullar açılmadan önce faaliyete geçirdiler, böbürlene böbürlene TV ekranlarında İBB başkanı anlatıp durdu, otoparkına arabasıyla gelen park biletiyle otobüse binerek yoluna devam edecekmiş. Peki aynı şeyi bisikletliye de tanısana, o parklarda güvenle bisikletini bırakabileceğin bir “Bisipark” da yap, vatandaş bisikletini bırakıp işine gidebilsin. Toplu taşıma araçlarına bisiklet için yer düşün, bisikletden ücret alma. Nerede, o geniş vizyon olsaydı bunlarda.

Alttakii bağlantıda bir video var- izleyin. Japonya’daki otomatik çalışan dev Bisipark’ı. Elektronik kartla bisikletin parktan önüne kadar geliyor. Düşünen insan nasıl da çözüm üretebiliyor. Ama bizdekiler kafasız olduklarından düşünme yeteneğine sahip değiller. Onlar kısır rantlar peşinden koşmaktan başka işleri bilmiyorlar.

Maalesef.

Bakınız:
http://www.terrapass.com/blog/posts/why-not-in-america

İlginizi çekebilir Böyle ceza görülmedi