4 Haziran 2014

SadaBike: Geleceğin jant telsiz katlanır bisikleti


İtalyan Gianluca Sada katlanır bisikletiyle bu grubu yeniden oluşturmak istiyor. Bu amaçla da geleceğin tekerlerini göbeksiz ve jant telsiz olarak seçiyor.

Geleceği olan bir buluş mu?




















Tam boyda kullanıma hazır, katlandığında baston şemsiyeden büyük değil.
















Katlanır bisikletler arasında öne çıkan JiveBike ve GiBike’ı biliyoruz. Bir numara daha küçük olan Urb-E ise bir ‘katlanır roller’. Motorlu veya motorsuz, yapısına baştan karar vermek gerek: Bisiklet açıldığında olabildiğince büyük mü yoksa katlandığında olabildiğince küçük mü olacak? İkisi aynı anda olamıyor. Bunu Gianluca Sada kabullenmek istemedi. Alttaki videoda onu ‘SadaBike’ın ilk örneğiyle görmektesiniz.
Tasarladığı kadro bir el hareketiyle katlanabilmekte - hem de şaşırtıcı bir boyuta. Bir baston şemsiye ile karşılaştırabilirsiniz. Geriye göbeksiz ve jant telsiz tekerler kalmakta. Gianluca Sada, tüm parçaları rahat taşıyabilmek için, içine dizüstü bilgisayarınızı da koyabileceğiniz özel bir sırt çantası öngörmüş. İsteyen sapından tutarak onu, katlanır bisikletin tekerlerinin de devrede olduğu bir el arabası gibi çekebiliyor.

Sayfasında pek fazla teknik bilgi ne yazık ki yok, tek öğrendiğimiz 26 inç tekerden oluştuğu. Ağırlığı ise sırrını koruyor.

Sıradışı tasarımın bir çok ayrıntısı şimdilik belirsiz. Sürüş duygusu ve ne kadar güvenilir / dayanıklı olacağı tamamen açık.

Son olarak böyle özel bir çözümün “çok çok pahalı” da olmaması gerekir.

Şu sıralar Gianluca Sada ilgilenecek yatırımcılar arıyor. Kim bilir, belki de bisiklet pazarında sağlam bağlantıları olan biri çıkarsa bu ‘Ultra Katlanır Bisiklet’in rüya olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşmesini görebiliriz.


Haber için Jochen’e teşekkürler.

Not: YouTube videolarını göremiyorsanız DNS ayarlarınızı değiştirin lütfen.