27 Ağustos 2017

[bisikletle]Türkiye: Çoruh Nehri Boyunca (Görümlü–Erbaa) -B-


Blogspot sınırlı alan tanıdığından günün gezi notları bölünmek zorunda kalınmıştır. Öncesi için lütfen tıklayın.

Erbaa içine doğru ilerlemekteyim. Sağda maviye boyanmış bir şerit, bir metre kadar geniş. Bu bisiklet yolunu mu işaret ediyor? Ama kimse bunu bilmiyor herhalde. Üzerine park etmişler. Nereden geçecek ki bisiklet? Semerkand Vakfı var burada da. Artık oldukça fazla göze çarpmakta, çok yerde karşıma çıkmakta. Bu vakfın Menzil Cemaati ile bir ilişkisi var mı? Gülencilerin tasfiyesi sonrası boşalan yere AKP’ye yakın tarikatların yerleştiği geniş kesimlerce dillendiriliyor. Fazlasıyla haberler var. Cahilliğin olduğu yerde tarikatlar çoğalıyor. Atatürk ne güzel söylemiş: Benim manevi mirasım ilim ve akıldır.

ÖE için Simit Sarayı’ndan sağ yap denildi. Evet, geldim bile önüne. 104 kilometre tam tamına tuttu. Resepsiyonda ayrılan odanın parası (60-) ödenip 103 numaraya eşyalar, merdiven boşluğuna velespit ve duşa atlamaca. Offf... harika.

Biraz dinlenmece ve 4 buçuk gibi dolanmaya çıkıyorum. İlk işim lokanta aramak oluyor. İki yerden sonra üçüncüde, Sultan Sofrası’nda ayran+ezo g+taze fasulye+bulgur (az az), onlardan salat+taze biber=15‘e iş bitiyor.

İlçenin içinde dolanmaktayım. Kahvaltı için bir çavdar ekmeği, Toblerone,  Muratgiller’e şamfıstığı, bir “espresso” eşliğinde “cheese cake”, taksicilerden yarınki yola ilişkin bilgi, Horoztepe, Kent Müzesi...

Üst üste 3 büyük felaket yaşayan Erbaa’nın (1939 Erzincan, 1942 Erbaa-Niksar, 1943 Erbaa depremleri) Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunması nedeniyle yerinin değiştirilmesine karar verilmiştir. Ve 15 Nisan 1944 tarihinde Hükümet Konağı'nın törenle temelinin atılmasıyla Erbaa şehir merkezi yeni yerinde (eski yerinin güneyinde, İmbat Deresi'nin batısında "Ardıçlık" mevkiinde) Alman bir şehir planlamacısının çizimleriyle düzenli bir yerleşimle yeniden kurulmaya başlanmıştır. Bu nedenle günümüz Erbaa şehir merkezinde "tarihi eser" olarak nitelenebilecek bir yapı bulunmayıp en eski bina 1944 yapımıdır denilmekte.

ÖE yanındaki mekanda kına gecesi curcunası var. Zaten davul zurna eşliğinde gelin arabaları uğurlanıyordu. Her yerde dünya evine giriş yapılmakta.

Erbaa kelimesi, Arapça olup "dört" anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu kayıtlarında ise 18. yüzyılın başlarından itibaren Erbaa
adının kullanıldığı görülmektedir. Bir ara bu kelime "Nevahi-i Erbaa"
şeklinde kullanılmıştır. Mevzubahis dönemde Niksar-Amasya arasında en önemli yerleşim birimleri; Erek, Karayaka, Sonusa ve Taşâbat idi. Nüfus yönünden ancak birer nahiye büyüklüğünde ve aynı bölgede olmalarından hepsine birden Nevahi-i Erbaa yani "dört nahiye" denilmiştir. Hatta tahakkuk eden vergiler de bu isimle kaydedilmiştir.

Buna göre Erbaa; Erek, Karayaka, Sonusa ve Taşâbat'ın genel bir adı olmuş, dördü birden sanki bir ilçe görünümünü almıştır. Hatta resmiyette Kaza-i Erbaa tabiri de kullanılmıştır. Daha sonra Erek diğerlerine göre daha fazla gelişim gösterince, Erbaa adını tek başına alarak 1872'de ilçe olmuştur. Kalan üçü, yani Taşâbat, Karayaka ve Sonusa ise Erek'e, yani bugünkü Erbaa'ya bağlanıp onun köyleri olmuşlardır. Daha sonra 1944'te Taşâbat'ın, yani günümüzdeki Taşova'nın Erbaa'dan ayrılıp ayrı bir ilçe olmasıyla Sonusa da Taşova'ya bağlanmıştır.

Erbaa


Sağımda maviye boyanmış bir şerit, bir metre kadar geniş


Erbaa Çarşısı




Bisiklet yolu da var




Sultan Sofrası


Atatürk Heykeli ve Erbaa Belediyesi


Kent Müzesi



Tuğlacılık




İmlâ




ÖE’de Kına Gecesi hazırlığı



Ferhan Şensoy/Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı



Rocca Cafe


Erbaa by Night


Kına Gecesi başlamış 



































































28. gün (devamı) Erbaa–Kumluca - 24. gün (öncesi) Tokat–Almus–Görümlü




[bisikletle]Türkiye: Çoruh Nehri Boyunca

Kars-Sarıkamış = 58,39 km


Horasan–Narman = 93,09 km

Narman–Uzundere = 67,31 km

Uzundere–Yusufeli = 57,77 km

Yusufeli–İspir = 57,77 km

İspir–Baksı = 66,89 km

Baksı–Bayburt = 66,77 km

Bayburt–Köse = 62,96 km

Köse–Şiran = 55,80 km

Şiran–Alucra = 45,81 km



Suşehri–Zara = 59,42 km

Zara–Sivas = 71,93 km

Sivas–Yıldızeli = 48,79 km

Yıldızeli–Tokat = 60,60 km


Görümlü–Erbaa = 101,38 km

Erbaa–Kumluca = 27,77 km

Kumluca–Amasya = 54,07 km