29 Mayıs 2019

[bisikletle]Türkiye: Pergamon ve Sagalassos (Hızırşah II)

27 Mayıs 2019, Pazartesi / Datça Hızırşah II (35. gün)

Keyifli bir odada, bembeyaz çarşaflarda mis gibi uyumuşum. Saat 8 buçuk gibi yataktan çıkıyorum. Yarı kapalı pencere kepenklerinin arasından sızan güneş odanın içini aydınlatmış bile. Salondan sesler geliyor. Christiane sanıyordum ama yardımcısı hanım mutfağı toparlamakta.

Yüzümü gözümü yıkadıktan sonra salona geçip iTunes üzerinden müzik yayınında devam ediyorum. Sabah sabah Salsa yerine Bohren ile. Bunların müziği daha sakin ve derin.

Hızırşah’ın geçmişini merak ediyorum: Köy, adını 1400'lü yıllarda burada yaşayan Hızırşah adında bir din bilgininden aldığı tahmin edilmektedir. Mezarı bu köyde olabilir, aynı zamanda bu köye "Yatırköy" denilmektedir. Bir de köye adını veren “Hızırşah Camisi ve Türbesi” bulunmakta. Bu Menteşe Beyliği döneminden kalma tarihi yapı kimine göre “Cami” kimine göre de “Dergah”… Hızırşah, Mısır'da tahsil görmüş olup, Allame-i Tusi'nin öğrencisidir. Köy, 1400'lü yıllardan önce Türkler tarafından kurulup yerleşime açıldığı tahmin edilmektedir. 1914’de köyün adı Hızırşah olarak değiştirilmiştir.

Christiane’nin hazırladığı nefis bir kahvaltı masasında buluşuyoruz. Ketojenik bir beslenme sürdürüyor(muş). O nedenle seçmece yiyor(uz).

Böyle bir yerde işler yoğun, idame ettirmek için Christiane de bizzat çalışıyor. Merkeze inip sanayii tuzu alıyor ve gelen şarapları da yükleyip dönüyoruz. Evde iki köpek var. Biri sakin diğeri sürekli ilgili. Üzerine atlıyor, gelip burnuyla dürtüyor, oyun istiyor. Bahçede dolanan tavuklar ve birkaç horoz, gıt gıt durumları.

Akşam üstü bahçeden toplanan sebzeleri Datça’da bir lokantaya bırakmak üzere arabayla merkeze indik. Cafe İn bir süredir Christiane’nin ürettiği sebzeleri mutfağında kullanmakta(ymış). Biz de kısa bir sahil yürüyüşü sonrasında kafeye oturup kahve ve pasta ile deniz havası soluyor gelene geçene takılıyoruz. Datça sakin, bayrama hazırlanmakta. Marmaris’in Ruslardan dolayı hareketli olduğu söyleniyor. Gidince göreceğiz...

Dönüşte bahçelerin sulanması, güllerin biçilmesi gibi işlerle uğraşırken Christiane, ben de internette dergi-haber okumaktayım. Girişte kendine ait bir evi de gördüm. Manzarası ve mekanları ile güzel bir yer. X-Burçin ile burada oturuyorlarmış, vakt-i zamanında derler ya.

Akşam geç saatte bir yemek yiyor, sonra Airbnb’de buranın pazarlanması için bazı mekanların durumunu inceliyoruz. Siz de burada konaklamak isterseniz TepeEv
Piraha Kabilesi

Türünün Son Örneği 10 İlkel Kabile: Piraha Kabilesi; Amazon ve Brezilya
boyunca pek çok küçük, ilkel kabile olmasına rağmen, Piraha kabilesi büyüleyici bir kabile çünkü onların yeryüzündeki diğer insanlarınkinden çok farklı bir dilleri ve kültürleri var. Daha önce de bahsettiğimiz gibi Piraha dili çok garip özelliklere sahip. Dil birkaç ses içeriyor fakat hiçbir renk, sayı veya geçmiş zamana dair kelime mevcut değil. Bazılarınız anı yaşayan Pirahalıların bu tuhaflıklarına basit diyebilirsiniz. Oysa, onlar komün bir yaşam sürdükleri için saymaya ihtiyaçları yok. Belirli bir tarihiniz yoksa bir şeylerin kaydını tutmak zorunda değilseniz ve sadece görebildiklerinize inanıyorsanız gereksiz bir çok dile ihtiyacınız kalmaz. Pirahalar genel olarak Batılılardan çok farklılar. Misyonerlerin mesajlarını tüm güçleriyle reddediyorlar ve bizim teknolojimizle hiç mi hiç ilgilenmiyorlar. Liderleri yok ve bizim gibi cinsel takıntıları da yok. İhtiyaç duyulan kaynakları sağlamak için diğer insanlarla ya da kabilelerle cinsel veya duygusal ilişkiler kurmuyorlar. Çok fazla dış temaslarda bulunmadıkları için, bu grup yüzyıllar boyunca değişmeden kalabilmiş.

Datça

Christiane



Tepeev



Christiane iş başında J

Tepeev’den Datça’ya bakış











































36. gün (devamı) Hızırşah III – 34. gün (öncesi) Datça Mesudiye-Hızırşah






[bisikletle]Türkiye: Pergamon ve Sagalassos 
  

Bandırma–Biga = 72,88 km

Biga–Yanıklar = 73,88 km

Yanıklar-Arıklı = 61,12 km

Arıklı–Burhaniye = 57,06 km

Burhaniye–Ayvalık = 37,13 km

Ayvalık–Bergama = 62,30 km

Bergama–İzmir = 25,10 km

İzmir–Akhisar = 10,29 km

Akhisar–Gördes = 60,94 km

Gördes–Demirci = 54,22 km

Demirci–Selendi = 32,54 km

Selendi–Alaşehir = 63,74 km

Alaşehir–Kiraz = 66,69 km

Kiraz–Tire = 67,39 km

Tire–Koçarlı = 64,20 km

Koçarlı–Karpuzlu = 62,01 km

Karpuzlu–Milas = 36,24 km

Milas-Bodrum = 52,40 km