28 Nisan 2024

[bisikletle]Türkiye: Paflagonya’nın derinliğine doğru...

Strabon'a göre Paphlagonia bölgesi; Halys (Kızılırmak) ile Parthenos (Bartın) / Billaios (Fiyos Çayı) ırmakları arasında kalan, kuzeyinde Pontos Eukseinos (Karadeniz), güneyinde Galatia, güneydoğusunda Cappadocia, güneybatısında Phrygia ve batısında Bithynia bölgeleri ile çevrelenmiştir. 

 

Günümüzde Kastamonu, Sinop, Bartın, Çankırı ve Karabük bu bölgede yer alırken, Çorum, Bolu, Zonguldak ve Samsun illerinin de bir bölümü bölgenin içinde kalmaktadır. MÖ 1000 tarihinde bu bölgeye hakim olan Paflagonlar kendi adlarını bu coğrafyaya vermişler, bu nedenle Batı ve Orta Karadeniz bölümünü kapsayan bölgeye Paflagonya denmiştir.

 

İşte, Batı ve Orta Karadeniz illerini kapsayan Paflagonya bölgesinin 4 bin yıl öncesine işaret eden diptarih kalıntılarına doğru kültürel ve sosyal bir yolculuk; Paflagonya’nın derinliğine doğru...


 






[bisikletle]Türkiye projesi çerçevesinde bölgeyi kapsayacak turlarda izlenecek rotalar, uzaklıklar, yolların niteliği, gezilip görülecek tarihi ve doğal güzellikler, konaklama, yeme-içme ve yerel kültürler hakkında bilgi toplamak üzere 5 Mayıs’ta pedallar dönmeye başlıyor.