17 Eylül 2010

Garmin Edge 500

Geçen yılın sonuna doğru Garmin’in yeni bir GPS saati çıkarttığını okumuştum. Mevcut 705’den daha ucuz ve daha küçük, ama yaptığı hemen hemen aynı. Biz de gezilerimiz için buna benzer bir alet arıyorduk. Yani mesafe, süre dışında yükseklik, eğim ve en önemlisi, sonradan bunları bilgisayarda tutan ve harita - grafik şeklinde sunan. İşte Edge 500 tam bize göreydi.

Burada aradık ama daha gelmemişti. O nedenle o sıralarda Amerika’dan dönen oğlum Aydın’a getirttik ve nisan itibariyla kullanmaya başladık.

Oh ne güzel, geziler sonrası takıyoruz BS’ye, giriyoruz Garmin’in sitesine yüklüyoruz ve herşey önümüzde. Bu şekilde birkaç gezi yaptık ve ağustosta döndüğümüz doğu gezimizi de aktarıp yeni bir güncellemesini yüklemek için baglandığımızda olan oldu. Aleti BS tanımıyor, sitesine bağlandığımızda algılamıyor. Kısacası Garmin Edge 500 devre dışıydı. Hoppala olduk. Acele internet forumlarını tarayıp başkalarının da benzeri sorunlarla karşılaştığını görmek içimizi biraz rahatlattıysa da, şimdi “ne edcez” gibisinden bir durum çıktı önümüze. Garmin bu sorunu düzeltmek için yeni bir güncelleme yayınlamıştı ama bağlanabilmek için aleti çalıştırabilmek lazımdı. Bizimkisi sessizliğe bürünmüş öyle bakıyordu suratımıza.

Tabii ne edersin, önce internetten bir ileti yollandı Amerika’ya, beklendi beklendi ama yanıt yok. Hadi bir hatırlatma ve fırçalama. Onun üzerine İngiltere’den gelen yanıt pek tatmin edici açıklamalar içermiyordu. Bizim zaten bildiklerimizi bize tekrar ediyordu. Hadi onlara da fırça. Bu arada ya aleti garanti kapsaminda geri yollayacaktık, ki bu demek aleti aylarca unut. Gideni bulacan, geleni bulacan, yenisini al daha iyi. Neyse ki Firuzan’ın aklına İstanbul’daki temsilcisini aramak geldi. Evet, Baytekin Ticaret’miş ihtiyacımız. Hemen Karaköy’e gidildi, teslim edildi ve tamiri istendi. Ama onların da yapabileceği birşey yoktu, alet kilitlenmişti. Yani memleketine iade edilecek, çöpe atılacaktı. Peki biz ne edeceğiz?!! Bunun üzerine Baytekin bir teklif yaptı ve 70 $ karşılığı bozuk aleti geri alıp bize yenisini 2 yıl garantiyle verdi. Ehh bundan daha iyisi olabilir miydi bilemiyorum, ama 350’nin üzerine 70 de eklenince aletin fiyatı 420 $ oldu. Burada da 450 $’a satılıyordu. Bazı şeyleri alırken iki kere düşünmek lazım. Özellikle elektronikte. Gerçi biz aradığımızda bu ürün yoktu, sonradan geldi ama haritalı falan modellerinde dışarıdan alınanlara burada harita yüklenirken ekstra ödemelerle aynı fiyata geliyormuş.

İşte Garmin’le maceramız böyleydi, Baytekin Ticaret’e konuya gösterdiği duyarlılık için teşekkür eder, Garmin’in yeni modelini (Edge 800) merakla beklediğimizi buradan bildirmek isteriz.
Not: Bir yanlışlık yapmış ve fiyatını 350 $ üzerinden hesaplamışım. Halbuki alınışı 250 $'dı. 70 $'da eklenince 320 $ oldu. Burada da 440 $'a (kdv'li) satılıyor, yanılmıyorsam (27.10.10).