24 Kasım 2012

İstanbul ‘Akıllı Bisiklet’i sevdi

Trafik yoğunluğunun her geçen gün artığı İstanbul’da “Akıllı Bisiklet” uygulaması pilot bölge seçilen ‘Kadıköy-Kartal’ sahil yolunda hayata geçti.








Güzergah üzerindeki istasyonlardan kredi kartıyla kiralanan bisikletler, ulaşmak istediğiniz noktadaki istasyona teslim ediliyor. Bir saatlik kiralamanın bedeli de 2 lira. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSPARK aracılığıyla hayata geçirilen ‘Akıllı Bisiklet’ projesini yerinde test ettik. Caddebostan’daki istasyondan aldığımız bisikletle Suadiye’ye kadar yaptığımız yolculukta çok sayıda İstanbullunun projeyi benimsediğini gördük.



50 lira provizyon ücreti
‘Akıllı Bisiklet’ uygulamasından yararlanmanın iki yolu var. İlki için sadece bir kredi kartı yeterli. Sisteme kayıt olmak isteyenler güzergah üzerindeki 10 istasyondan herhangi birinde kredi kartı bilgilerine dijital paneller yardımıyla girerek bisiklet kiralayabiliyor. Bu yöntemle kiralama yapandan 50 liralık provizyon ücreti alınıyor ve kullanım bedeli bu paradan tahsil ediliyor. Geri kalan meblağ ise kullanıcının hesabına iade ediliyor. Diğer yöntem ise abonelik sistemi. Güzergah üzerindeki İSPARK otoparklarında abonelik sözleşmesine imza atılmasının ardından istenilen miktar görevlilerce abone kartına yükleniyor. Bu kartla istasyonlardan bisiklet kiralanabiliyor.



GPS ile izleniyor
Sistemi anlatan İSPARK yetkilileri, alternatif ulaşım hizmeti sağlayan sistemin bisiklet taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırdığına dikkat çekti. GPS teknolojisiyle bisikletlerin tüm hareketlerinin izlenebildiğini belirten yetkililer, “İstasyonlarda bisiklet azaldığında yeni bisiklet temini için sisteme mesaj gidiyor ve özel elektrikli ring araçlarıyla bisiklet takviyesi yapılıyor” dedi.

Sistem 13 günlük bir sürede 500 İstanbulluya ulaştı. 1500 bisiklet, bugüne kadar toplan 2 bin 100 saat kullanıldı. Bisiklet kiralayanlardan Nihan Sarı, kısa mesafeli ulaşım alanlarında sistemin çok avantaj sağlayacağını belirterek, “Çevre kirliliği ve trafiği önleyecek. Aynı zamanda sağlıklı yaşamamızı sağlayacak” dedi.
Çağla Ağırgöl, İstanbul