3 Kasım 2012

Havasız bisiklet lastiği

Tasarım alanında rastladığımız o kadar çok ilginç icat var ki son günlerde. Aralarında gerçekten fark yaratan, hayatımızı kolaylaştıran veya sıkça karşılaştığımız  bir soruna çözüm olan ürünler görmek sevindirici.
İngilizce’den Türkçe’ye Enerji Kazanımı Teker olarak çevirebileceğimiz ‘’The Energy Return Wheel’’ kuşkusuz nerede olursa olsunlar tüm bisiklet sürücüleri için olağanüstü bir yenilik.
Lastiklerin hava basıncı yeterli mi? Bu engebeli yerde lastiğim patlar mı? Patlarsa en azından ön patlasın. Bunlar biz bisiklet sürücülerini kaygılandıran düşünceler…
Kolorado, Amerika’da yaşayan Britek firmasından Brian Russel, yeni havasız bisiklet lastikleri ile patlak sorununa çözüm üretmiş, ‘’Energy Return Wheel’’ olarak adlandırdığı teknolojiyi kullanarak. Hava yerine, lastiklerde karbonnano boru ile güçlendirilmiş bir dizi kompozit çubuk üzerine gerili kauçuk kullanılmış. Bu çubuklar, bildiğimiz havayla dolu lastiklerin tampon görevinin aynısını yapmak üzere tasarlanmış. En iyi yanı, çubukların ayarlanarak lastiğin farklı yol durumlarına uyum göstermesinin sağlanması.












Not: Peki ya çamurda nasıllar?

Duyuru için Kumru'ya teşekkürler.