13 Şubat 2013

Garmin Edge 810 ve Edge 510: Bluetooth’lu akıllı GPS

Akıllı telefonlarla (smartphone) yönbul (GPS) arasındaki farklar gün geçtikçe azalmakta. Bazı yönbullarda esnek Android tabanlı işletim sistemi yeğleniyor.  Bazıları ise akıllı telefon uygulamaları olarak çalışıyor.

Garmin, Las Vegas’taki CES elektronik  fuarında bisiklet için iki yeni yönbul modelini tanıttı: Garmin Edge 510 ve 810. İkisinde de renkli dokunmatik ekran var. ‘Bluetooth’ özelliğiyle ‘GarminConnectMobile’ uygulaması kullanarak akıllı telefonlara bağlanıyor. Bu da internet üzerinden yeni çevrimiçi (online) işlevlerin kullanılmasını sağlıyor: Canlı izleme, güncel hava durumu, sosyal iletişim ortamında (medya) paylaşım, katedilen yolun kendiliğinden ‘GarminConnect’ sitesine yüklenmesi veya aynı siteden rotaların yönbula indirilmesi gibi.
Garmin’in Edge 510 modeli 80 gr ve pil ömrü 20 saat. 810 modeli ise 98 gr ağırlığında ve pili 17 saat dayanıyor.




















Bu iki modelin en önemli yeniliği ‘Bluetooth’ özelliğiyle akıllı telefonlar veya tablet bilgisayarlara bağlanabilmeleri (Android ve IOS iPhone 4, 4S, 5 ve iPad). Telefonların internet bağlantısını kullanarak yeni ‘GarminConnectMobile’ uygulamasıyla sürüş sırasında farklı kullanıcıların verileri de çevirimiçi olarak karşılaştırılıp Edge 510 veya Edge 810’a aktarılıyor. Ayrıca tamamlanmış antrenman verileri ve yarış sonuçları da kendiliğinden ‘GarminConnect’e yüklenip antrenör, takım ve antrenman arkadaşları veya tüm dünyayla paylaşılıyor.

Her iki modelde de kullanıcı arayüzü (user interface) yeniden geliştirildi: Kolay menü kullanımı dışında bağımsız olarak yapılandırılmış etkinlik ve bisiklet profili, ekranlar arası hızlı geçiş, bilgi ve araç ayarları.












Önceki modele göre Garmin Edge 510’nun ekranı %25 daha geniş; eldiven veya ıslak parmakla kullanılabilen dokunmatik ve renkli. Uzaklık ve rotaların görünümü düzeltildi. Bilinçli olarak Edge 510’da harita gösterilmiyor.

Edge 810 ise yalnızca parlak renkli dokunmatik ekranında yol ve topografik haritaları göstermekle kalmıyor ayrıca  ‘GarminActiveRouting’ yardımıyla internette yüklü sayısal haritalardan istenilen etkinliğe uygun rotalar indirebiliyor.













Şubat 2013’de Avrupa pazarında satışa sunulması beklenen aksesuar-lı/-sız modellerin (kardiyo/kadans ölçerli, haritalı) fiyatları (Edge 510 aksesuarsız) 299- avro ile (Edge 810 aksesuarsız) 449- avrodan başlıyor. 10 avroya alacağınız renkli silikon kılıflar ile hem cihazınızı koruyacak hem de renklendirebileceksiniz. ABD’de ise Edge 510 için 330- dolar, Edge 810 için 500- dolar ödemek gerekiyor.

Kaynak RadtourenGarmin