10 Şubat 2015

Son Dakika Tuzla / Americano

Meteo son anda yağmurdan vazgeçti biz de son dakika Tuzla dedik, en azından hareket etmiş olur göbek yapmaktan kurtuluruz.

3 arkadaşımız da (Serhan, Haldun, Haluk) bize katılarak gidiş geliş 80 km olan, dörtte üçü dümdüz bu yolu pedalladık.

İstesen böyle buluşamazsın. Kızıltoprak’ta ışıklardan dönüş yapıyoruz, Serhan da karşımızdan geliyor. Birlikte Fenerbahçe mantarlarda Haldun’u gelmiş buluyoruz. Hiçbir zaman gecikmedi, her daim ilk gelen oldu. Bu disiplinine hayranım.

Birlikte içilen kahve-salep sonrası Bostancı’ya Haluk’la buluşmaya. Hava açacak sanki. Ufukta güneş ara sıra denize vuruyor. En azından pırıltısı buradan belli. Bunu fırsat bilen pek çok kişi sahilde aktif halde. Yoldan da hızlı bisikletçiler vız vız geçmekte. Bazıları işini bitirmiş dönüşteler bile.

Bostancı’dan Haluk’la birlikte sahil yolundan aheste aheste sohbet ederek yol alıyoruz. Hava da güzelleşmekte, güneş çıktı çıkacak. Maltepe Kartal arası halen yapılmakta olan yol kısmen açılmış. Ancak bisiklet yolu yer yer kesilmekte. İn kaldırımdan çık kaldırıma durumları.

Firuzan da ben de fotograf makinesini almayı unutmuşuz. İyi ki Haldun’da var, çekimleri o yapıyor.

Pendik’te kahvaltı molası veriyoruz. Beltur, her zamanki yerimiz. Burada çayı kartonla alacaksın. O da 1 lira, bardak da. Ama kartondan 2 bardak çıkıyor :))

Haluk üşüdü, döneceğim diyor. Etme, bak sana şal verelim, bere giydirelim... değiştiremiyoruz kararını. 4lü olarak yolumuza devam ediyoruz.

Güneş çıktı, nefis bir hava oldu. Zaman zaman yan yana, zaman zaman tek sıra pedallıyoruz. Bu gezi neden “Americano” oldu? Serhan’ın sayesinde. Ne içersin dediler, Americano dedi. Neydi Americano? Çok şey...

- Caffé Americano (kahve): Espresso’ya sıcak su katılarak elde ediliyor. Deniliyor ki 2. Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerlerinin İtalyan kahvesini çok sert bularak su ilavesiyle yumuşatmaları sonrası bu isimle anılır olmuş.

Americano'nun sertliğini üç faktör belirler: espresso miktarı, espressodaki kahve miktarı ve eklenen sıcak suyun miktarı. Bu faktörlerin kombinasyonu damak tadına göre değişir.

- Americano (kokteyl): Campari, tatlı vermut ve soda ile hazırlanır. İlk olarak Gaspare Campari tarafından 1860 yılında hazırlandı. İçeriğinden dolayı “Milano-Torino” olarak bilinirdi: Campari, acı likör Milano’dan, Punt e Mes, vermut da Torino’dan. Yaygın düşünce 1900’lu yılların başlarında Amerikalıların bu kokteyli sevmelerinden dolayı gönüllerini okşamak için adı “Americano” olmuş.

Bond filmlerinin ilki olan Casino Royal’de ilk ısmarlanan içki olması da ayrı bir detay.

- Americano (film): Kevin Noland tarafından yönetilmiş 2005 yapımı romantik komedi. Baş rolde Joshua Jackson, Leonar Verela, Timm Sharp ve Dennis Hopper oynamakta. Konusu: Üniversiteyi bitiren Chris meslekî kariyerine başlamadan önce çıktığı Avrupa turunda geleceği üzerine soru işaretlerini çözmeye çalışacaktır. İş hayatına atılmadan önceki son durağı olan İspanya'da bir kızla tanışır. Son kararını burada verecektir…

Ayriyeten 2011 yapımı, yönetmenliğini ve senaristliğini Mathieu Demy üstlendiği, başrolde kendisine Salma Hayek, Geraldine Chaplin ve Chiara Mastrolianni eşlik ettiği, macera-dram türündeki film. Konusu: Martin’in, çok uzun yıllardır görmediği ve çok az tanığı annesi ölünce, miras işi ile ilgilenmek için Los Angeles’a gider. Fakat annesinin vasiyetinde Lola adında hiç tanımadığı bir kadına dairesini miras bıraktığını öğrenir. Martin şimdi L.A’ın karanlık tarafında annesinin eski arkadaşını arayacak bir yandan da ailenin gizli kalmış sırlarını ortaya çıkartacaktır...

- Americano (şarkı): Lady Gaga’nın 2011 “Born This Way” albümündeki Mariachi, House, Tekno karışımı ve Latin müzik unsurları taşıyan parçası. Şarkı, eyalet çapında yasaklanan eşcinsel evliliklerden, yanı sıra Meksikalı göçmenlerin büyüyen mücadelelerinden söz etmekte. Gaga şovlarında ve 2012 “Born This Way Ball” turnesinde bu parçayı yorumlamıştır.

- Americano (bisiklet): 1988’de Amerika Oregon kentinde başlayan Co-Motion Cycles markasının el yapımı tur bisikleti. Özellikleri: Cro-Moly kadro, ön Shimano 105 - arka XT aktarıcı, TRP Spyre Rotor 203mm disk fren, FSA Afterburner 48/36/26 10spd aynakol, DT 540 Disc göbek, Velocity Dyad jant, Vittoria Randonneur Pro 700c x 35mm lastik.

- The Americano (restoran): New York Manhattan Hôtel Americano içindeki Latin yetenek ve lezzetleriyle sunulan Fransız mutfağı. Uluslararası atmosferi ile elit tasarımcılar, modacılar ve sanatçıların uğrak yeri. High Line bitişiğinde ve bölgenin en canlı sanat sahnesi ile çevrili bu restoran kahvaltı, brunch, öğle ve akşam yemeği sırasında açık.

- The Americano (sırt çantası): Los Angeles Road Runnner Bags’ın 80 litre kapasiteli dev sırt çantası. Özelliği el yapımı olması ve ömür boyu garanti verilmesi.

- Americano (pizza): Domino’s Pizza’nın pepperoni, mantar ve mozarella peyniri ile hazırladığı pizza çeşidi.

Tuzla’da, tok olduğumuzdan sadece Has fırından aldığımız tuzlu ve tatlıları çay eşliğinde tükettikten sonra Mercan’a da girmek üzere tekrar bisikletlere atlıyoruz.

Burası gerçekten çok güzel. Deniz önü, sakin, nefis evler... oturmak isterdim.

Dönüşte ‘Kanlıca Yoğurdu’na uğruyalım. Burası Tuzla çıkışında benzincilere gelmeden solda, yani geliş yönünde (Rauf Orbay Cd. 32, Evliya Çelebi Mh.). Hem yoğurdu hem ayranı nefis. 1992’den beri küçük bir imalathane olarak üretim yapmakta. Ev ihtiyacı için yumurta - peynir alıp biraz da yoğurt yiyip ayrılıyoruz.

Pendik’te tek tük damlalar düşmekte. Evet, yağmurdan da söz ediliyordu ama akşam üstü denilmişti. Bu biraz erken olmuyor mu?

Tuzla’dan beri pedal basıyoruz. Mola için Bostancı Caffé Nero demiştik. Amma uzakmış, yoruldum, kaidem ağrıyor! Üstelik de yağış arttı. Hafiften ıslanmaya başladık.

Haldun’a yetişemiyoruz. Aldı başını gitti. Acaba sigara molası için zaman mı kazanıyor? Neyse bekliyor. Devam...

Nero’da verilen mola, ihtiyaçlar... Burada WC yok, ya ‘umumi’ye gideceksin ya da şişeye yapacaksın. Beceremedin karşıdaki lokantaları kullanacaksın.

Artık yağmur var, yollar kaygan, gözlükler buğulu. Hızla ilerliyoruz. Tanıdıklar geçmekte ama duracak durum yok. Bir an evvel çatı altına girmeliyiz. Serhan’dan FB’de ayrılıp Haldun’dan da caddede, arabaya ulaşıyoruz.

Dört mevsimi de yaşadık bugün.



Son Dakika Tuzla Turu: Kadıköy-Bostancı-Pendik-Tuzla-Mercan ve dönüş

Tur tarihi: 8 Şubat 2015
Kat edilen mesafe: 78,52 km.
Ortalama hız: 14,3 km/sa.
Bisiklete biniş süresi 5 sa. 29 dk., dışarıda geçen süre 7 sa. 17 dk. 
En yüksek sıcaklık 14 ˚C, en düşük 6 ˚C, ortalama 9,5 ˚C
İrtifa kazancı (çıkış) 249 m, kaybı (iniş) 255 m.

Garmin yol bilgisi SDT/Americano























Fotolar Haldun’dan, teşekkürler.