8 Ağustos 2024

E-Bisiklet Batarya Yangınları


Elektrikli bisikletler (e-bike/pedelec *) giderek daha popüler bir ulaşım aracı haline gelmekte. Ancak yanlış kullanılmaları, şarj edilmeleri veya elde etme durumuna göre bazı güvenlik riskleri oluşturabilirler.


Bu yazıda tehlikeler, cihazınızı nereden satın alacağınız ve nasıl güvenli bir şekilde şarj edeceğiniz ele alınmakta.

 

Riskler:

 

E-bisikletler, diğer birçok elektrikli araç ve gereçler gibi, lityum-iyon pillerle çalışır. Bu piller küçük bir alanda büyük miktarda enerji depolarlar. Bu nedenle yangın riskini azaltmak için güvenli bir şekilde saklanmaları ve şarj edilmeleri çok önemlidir. Yangınlar kötü tasarlanmış bataryalardan, yanlış şarj edilmelerinden veya bataryanın hasar görmesinden kaynaklanabilir. Bataryanın tutuşması patlayıcı bir yangına yol açabilir.

 

E-Bisiklet ve Şarj Cihazı Satın Alma:

 

Lityum-iyon bataryalara ilişkili yangın ve patlama riski nedeniyle, Uluslararası güvenlik standartlarına uygun ve test edilmiş bir ürün ve şarj cihazı temin etmek önemlidir. Electrical Safety First, e-bisikletinizi ve şarj cihazınızı satın alırken aşağıdakilere dikkat etmenizi önerir:

 

- Yalnızca saygın bir perakendeciden satın alın - pazar tezgahlarından, sosyal medyadan veya çevrimiçi pazar yerlerinden satın almayın.

 

- Orijinal şarj cihazı yoksa, orijinal üreticiden yenisini temin edin. Sahte ve standart altı şarj cihazları ölümcül olabilir. Aşırı şarj, aşırı deşarj ve bataryanın çok hızlı şarj edilmesi, lityum-iyon bataryalardan kaynaklanan yangınların ana nedenlerinden bazılarıdır.

 

- E-bisikletin kaliteli olduğundan emin olun - yazım hataları, kötü çeviriler ve büyük markaları kopyalama girişimleri olup olmadığını kontrol edin.

 

- Kusurlu elektrikli ürünlerde genellikle garanti kartları ve talimatlar eksik olacaktır.

 

- Güvenli şarj etme konusunda talimatlar yoksa, satın almayın.

 

- Standartların altında veya hatalı bir e-bisiklete sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, derhal kullanmayı bırakın ve arızayı üreticiye veya perakendeciye bildirin.

 

Electrical Safety First tarafından çevrimiçi pazarlarda satılan e-bisiklet şarj cihazları üzerine yapılan bir araştırma, bu ürünlerin bazılarında büyük riskler olduğunu ortaya koydu. Bazı şarj cihazlarında sigorta bulunmamaktaydı; bu da besleme hattında bir arıza olması durumunda şarj cihazının devre dışı kalacağı ve tüketicinin ciddi bir yangın riskiyle karşı karşıya kalacağı anlamına gelmekteydi. 

 

Şarj cihazlarındaki diğer kusurlar arasında fişle ilgili sorunlar da vardı. Yanlış bir fiş, şarj cihazının gerekli güvenlik standartlarına göre yeterince test edilmediğinin ve bu nedenle daha fazla gizli tehlike riskinin arttığının bir işaretidir. Elektrik çarpmasını önlemek için fişlerin minimum boyut gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir. Electrical Safety First tarafından bulunan şarj cihazlarının fişleri gözle görülür derecede küçüktü ve kullanıcının parmaklarının fiş pimlerine temas etmesi halinde elektrik çarpmasına maruz kalmasına neden oluyordu.  

 

E-Bisikletinizi Kullanma ve Şarj Etme:

 

- Şarj döngüsü tamamlandığında bataryanın bağlantısını kesin ve şarj cihazınızın fişini çekin. Ürünleri sürekli şarjda bırakmayın, örneğin gece boyunca.

 

- Bataryanın durumunu düzenli olarak kontrol edin ve ezik, deformasyon ve aşırı ısınma belirtileri olup olmadığına bakın. Herhangi bir hasar fark ettiğiniz anda bataryayı kullanmayı veya şarj etmeyi bırakın ve değiştirin.

 

- Sadece üretici tarafından sağlanan şarj cihazını kullanın.

 

- Bataryalarınızı güvenli bir yerde şarj edin.

 

- Bataryayı, yangın durumunda kaçmanızı engelleyebilecek yerlerde şarj etmeyin.

 

- Bataryayı yanıcı maddelerin veya tehlikeli maddelerin yakınında şarj etmeyin.

 

- Lityum iyon pilleri yüksek sıcaklıkların veya güneş ışığının beklendiği yerlerde şarj etmeyin.

 

- Şarj sırasında lityum iyon pillerin üzerini örtmeyin.

 

- E-bisikletinizin ve bataryanızın şarjını izleyin.

 

- E-bisikletinizi sürerken her zaman sağlam, yüksek kaliteli bir kask takın.

 

- Erken uyarı sistemlerine sahip olduğunuzdan emin olun.

 

- Yangın durumunda sizi uyaracak duman/ısı alarmlarınız var mı?

 

- Elektrik tesisatınız güncel mi? Bir arıza durumunda gücü kapatabilecek RCD'ler (kaçak akım rölesi) takılı mı?

 

ElectricalSafetyFirst



(*) E-bike’lar, sürücünün temposundan bağımsız olarak elektrikle çalışan bisikletlerdir. Bu, sürücü pedal çevirmediğinde bile motorun çalıştığı anlamına gelir. Pedelec'ler ise sürücüyü yalnızca pedal çevirirken destekler. Sürücü pedal çevirdiğinde motor otomatik olarak açılır ve pedal çevirmeyi bıraktığında kapanır. 25 km/s hız sınırına eriştiğinde devre dışı kalır.

 

 


Katkıları için Gültekin ve Ali’ye teşekkürler.

 

 








İlginizi çekebilir Vello: Sürüş Sırasında Şarj Olan Katlanır e-Bisi, XXXVI DG–36″ Kavram Bisiklet, Tasarımını geçmişten, teknolojisini günümüzden alan elektrikli bisiklet