15 Haziran 2013

Bisiklet için ödüllü tasarımlar

Red Dot Design Award  / Kırmızı Nokta Tasarım Ödülü  











Red Dot Design Award, ürün tasarımı, tasarım ofisleri ve tasarım konseptleri dallarında verilen uluslararası bir ödül. Bu organizasyon Essen kentindeki (Almanya) Design Zentrum tarafından 1955 yılından beri yapılıyor. Her yıl düzenlenen törenlerle yarışmaya katılan tasarımcı ve üreticilerden dereceye girenlere ödülleri veriliyor. Kazanan ürünler Red Dot Design müzesinde sergileniyor. Bugüne kadar Red Dot Design ödülüne 61 ülkeden 11.000’e aşan başvuru yapılmış.

2012 yılı ödüllerinden bisiklet için bazı tasarımlar:

Synergy Sinerji

Synergy; kilit ve kaskın bileşimi. Ayrı ayrı olmak yerine bu melez objeden daha fazla yarar sağlanması düşünülmüş.

Bisiklet, günümüzde bir kültür olduğu kadar bir ulaşım şekli de. Ancak güvenli bir sürüş için kask kullanmanın gerekliliği pek çok kişi tarafından hafife alınıyor. Sürücüler daha çok bisikletlerinin güvenliğine önem veriyor.

Synergy, kilidi kaskla bütünleştiren bir tasarım. Bu tasarım, sürücülerin davranış alışkanlıklarını yönlendirmeyi amaçlıyor. Kilidin kablosu kaskı düzgünce sararken gece de parlayarak güvenli bir sürüş sağlıyor. Üstelik bisiklet kilitlendiğinde kask için yer de var. 




























Lumigrids / Işık Kafesleri

Lumigrids; gece sürüşlerinde bisikletlerin güvenliği için düşünülmüş LED bir projektör. Sürücü, zemine yansıtılan kare kafeslerin değişimini takip ederek arazi şekillerini algılayabiliyor.

Bisikletin önüne iliştirilen bu LED projektörle kafesli bir alan yaratılıyor. Sürücü, bu sayede yol üzerindeki tümsekleri veya çukurları karanlıkta bile fark edebiliyor. Lumigrids gidona monte edilebiliyor ve enerjisini pilden ya da ön tekerleğin dönüşüyle bir dinamodan alıyor. 3 farklı boyuttaki kafesli alan, bir tuşla değiştirilebiliyor.














Always Full Tires / Daima Şişik Tekerler

Always Full Tires; bisikletin amortisörlerindeki hava, sürüş sırasında tekerlere yönlendiriliyor.

Always Full Tires, bisikletin amortisörlerini tekerlere yönlendiren bir ‘hava kontrol sistemi’. Amortisörlerin bastıkları hava tek yönlü bir valften geçerek tekerleri şişiriyor. Bu sistem konforlu sürüşünüzü etkin bir şekilde uzatıp, tekerinizdeki havayı endişe etmenize fırsat vermiyor.











Seat Post Trick / Sele Borusu Hilesi

Seat Post Trick; bisiklet ve kilidi birleştirerek yeni bir güvenlik sistemi yaratmış.

Tasarımın çıkış ​​noktası kolaylık sağlamak için nesneleri birleştirip işlevleri birlikte kullanmanın yolunu bulmak.

Seat Post Trick,  bisikletle kilidi birleştirdi. Kilidin kablosu sele borusunun içinde ve şifreli kilit borunun üst kısmında. Boru kadrodan çıkarılarak esnek kabloya ulaşılıyor. Sele, böylelikle kilidin bir parçasını oluşturuyor. Kullanıcı da rahat ve güvenli bir şekilde bisikletini kilitleyebiliyor.












Reggal Original /  Orjinal Reggal

Reggal Original; LED ışıklarıyla bisikletçinin gidiş yönünü diğer motorlu araçlara duyuran entegre bir sinyal sistemi.

Fark edilmek bisikletçi güvenliğinde çok önemli. Reggal Original,  bisikletçiler için bir yol güvenliği sağlamayı amaçlıyor. Sistem gidiş yönünü diğer sürücülere duyurmaya olanak verirken, uyarı ışığı gibi araç sinyal sistemini andıran işlevleri de var. Reggal Original diğer araç sürücülerinin bu sinyalleri pek çok açıdan görmelerini sağlayan bir tasarım. Ayrıca dönüşten sonra sinyalini kapatmayı unutan bisikletçiler için bir zaman ölçer de var.

Formun küçüklüğü ana düşünce olarak göz önünde tutuldu ve kişiye ait bisikletin görünüm ve biçimi korundu. Kütleyi en aza indirgemek ve yüksek kaliteli ürünü en üst düzeye çıkarmak için 5 prototip üzerinde çalışıldı.









Saddle Lock / Sele Kilidi

Saddle Lock; kısa bir molada çabuk ve kolay yoldan bisikletinizi kilitlemeyi sağlar.

Kalabalık şehirlerde kısa mesafelerde bisiklete binenlerin sayısının artması bisiklet tasarımını da hızla geliştirdi. Ancak buna karşılık bisiklet kilidinin evrimi yavaş oldu. Kısa bir molada, büfeye veya markete girmeden, insanlar bisikletlerini kilitlemek için hala bir şeyler ararlar; yalnızca bir kaç dakika için bile oldukça çok sayıda iş yaparlar.

Saddle Lock,  fazladan bir kilide gerek kalmadan çabucak arka tekeri kilitlemeyi sağlar. Bir düğmeye basılarak sele borusu ana kadronun etrafında döner ve seledeki yarığın arka tekerin üzerine geçmesini sağlar. Özel alaşım bir halka da sele yarığının bir ucundan diğerine dönerek tekeri şifreli kilitler.










The Drain-Saddle / Suyunu Akıtan Sele

Bu yeni bisiklet selesinin gözenekli yüzeyi yağmur suyunun birikmesine engel oluyor.

Güney Çin’in yağmurlu mevsimi bisikletçiler için her zaman ıslak sele demektir. Bu sorunu aşmak için tasarımcılar selenin özelliğini gözlerinde yeniden canlandırdılar.

Yarattıkları, blok şeklinde kalıplanmış etilen-vinil-asetat karışımı malzemenin oluşturduğu tüplerden oluşan bir sele. Böylece su, karbon elyaf çerçeve destekli selenin gözeneklerinin arasından kolaylıkla akabiliyor.











İlginizi çekebilir Tam boy katlanır bisiklet