8 Haziran 2020

Çanakkale'den Alanya'ya kadar dünyanın en uzun ‘Antik Kentler Bisiklet Rotası’

Almanya‘da yeni kurulan Tourexpi Destination Development GmbH genel müdürü, tanınmış turizmci Hüseyin Baraner, küresel turizm sektörünün şimdi turizmin yeni Pi değerini aradığını söyledi.

Oldukça zengin bilgi ve öneriler içeren, uzunca bir söyleşiden bizi, bisikletlileri ilgilendiren bölüme göz attığımızda hepimizi heyecanlandıracak bir proje var: Antik Kentler Bisiklet Rotası.

./..

TD: Bu konuda sektör ne yapabilir?

HB: Değişen dünyada küresel turizm öncü sektör olma mecburiyetindedir. Olamazsak zaten çok yazık olur. Bu anlayışı güçlendirecek ve içini dolduracak gerçek turizmcilerin yeniden destinasyonlarda ve kaynak pazarlarda ivedilikle yeni vizyon ve yaklaşım için örnek projeler sunmaları gerekmektedir.

TD: Peki bu yeni anlayış içerisinde Türkiye olarak neler yapabiliriz?

HB: Burada çok önerilerim var. Nereden başlasam? Geçen hafta geliştirmeye başladığımız 'Her şey dahil'e alternatif 'Antik Kentler Bisiklet Rotası'nı örnek olarak verebilirim: Gelecek yıllarda korona virüs nedeniyle daha seçici davranan insanların tatil yaparken bir yandan zinde kalmayı bir yandan her türlü sağlığa zarar verici riskten uzak olmayı tercih edenler için dünyada önemli bir heyecan oluşturacak ve Türkiye'ye yeni profilde turist kazandıracak, antik kentler bisiklet rotası projesi hazırladık. Bunu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve ilgili yetkililerle paylaştık.

Projeyle Anadolu'da antik şehirleri bisikletle birbirine bağlamayı planlıyoruz: İlk etapta Ege ve Akdeniz'i kapsayan bir bisiklet rotası çizdik. Çanakkale'den başlayan Antik Rota Truva, Assos, Behramkale, Edremit, Ayvalık, Bergama, Dikili, Çandarlı, İzmir, Çeşme, Kuşadası, Priene, Milet, Didim, Bodrum, Marmaris, Datça, Gökova, Köyceğiz, Dalyan, Fethiye, Patara, Kalkan, Kaş, Demre, Finike, Olimpos, Kemer, Antalya, Belek, Side, Alanya ve Gazipaşa'da sona erecek.

Bu hatta bulunan tüm havalimanlarında profesyonel bisiklet şirketi büyük bir bisiklet envanteri ile hizmet verecek.

Projenin ilerleyen aşamalarda Gazipaşa'dan Mersin ve Hatay üzerinden tüm Anadolu'yu kuşatarak dünyanın en uzun bisiklet antik kent rotası ile 3 milyon yeni müşteriye yeni yaşam heyecanı yükleyeceğiz.

Biliyor musunuz? Anadolu'nun medeniyetler beşiği Türkiye'nin tarihi dokusu bu projeye ve yaşadığımız zamana çok uyuyor.

Bisiklet turizmi zaten Avrupa'da şu anda revaçta. Antik kentlerimiz de butik, dağ yamaçlarında muhteşem restoranları olan oteller, glamping denilen temelsiz lüks çadırlar, ahşaptan yapılan 7 yıldızlı odalarla zenginleştirmeyi ve Türkiye'ye turizmde bambaşka bir imaj kazandırabiliriz. 

Eğer başarabilirsek yılda en az 3 milyon turistin bu rotayı kullanacağına inanıyorum. Sadece bisiklet rotasından günlük kullanım için 15 avro alınabilir. 3 milyon turist ortalama 5 gün kullansa yarım milyar euro gibi önemli bir döviz girdisi sağlamış oluruz. Bir de buna otelleri, restoranları, çadırları dahil edersek önemli bir gelir kapısı oluşur. Ve aynı turist memnun kalırsa tüm rotayı tamamlayabilmek için bir kaç kriz Türkiye'ye gelecek. 

Biz bunu çok katılımlı bir yatırım projesi olarak görüyoruz: ayrıca AB fonlarının aktif olarak desteğini sağlayacağız.

Söyleşinin tamamını okumak için Tourexpi


Katkıları için Filiz’e teşekkürler.