23 Haziran 2020

Bisiklete binenler maske takmak zorunda mı?


20.10.2020 / Konu resmi olarak duyurulmadığından yolda maskesiz kullandığım bir günde çevrildim ve polislere gerekmediğine dair resmi bir kanıt gösteremedim. Gerçi polisler de emin değildiler, o nedenle ceza yazmadılar. Durumu netliğe kavuşturmak için, CİMER üzerinden sorduğum resmi makamlardan gelen yanıtta zorunlu olmadığı açıklandı. 

 

Bu da kanıtı:




















25.10.2020 / Ancak zorunlu olmasak da önlem almayı boşlamamalıyız. Grup halinde yan yana binerken veya kalabalık içinden geçerken maske takmak virüsten korunmak için gerekli.


----------


Corona virüs önlemleri kapsamında çok sayıda kentte maske takma zorunluluğu getirildi. Milyonlarca bisiklet sürücüsü bu kuralın pedallarken geçerli olup olmadığını merak ediyordu.

Çünkü, maske takıldığında ortaya çıkan terleme ve nefes alma güçlüğü nedeniyle bisiklet kullanmak zorlaşıyordu. Sözcü, “Bisiklete binerken maske takmayanlara ceza kesilecek mi” sorusuna İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha'ya sordu.

Maskesiz bisikletlilere ceza kesilecek mi?

Hıfzıssıhha Meclisi'nden gelen cevapta alınan kararın yayalar için geçerli olduğu belirtilerek, sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek maskesiz bisiklete binen vatandaşlara ceza kesilmeyeceği ifade edildi.

İstanbul İl Hıfzıssıhha Meclisi 17 Haziran 2020 tarihinde aldığı kararla kamu kurumları ve özel sektör iş yerlerinin kapalı alanları ile toplu ulaşım araçlarında maske takılması zorunluluğu kararlarına ilaveten, sokağa çıkan her vatandaşın açık alanlarda da ağız ve burunu kapatacak şekilde, usulüne uygun maske takmasını zorunlu hale getirmişti.

Maske kullanımı zorunluluğuna aykırı hareket edenlere, 900 TL idari para cezası kesilmesi yönünde takdir tavsiye kararı alınmıştı.

Maske yasağı olan iller

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi (salgın) ilan edilen ve Türkiye'de salgın riski olan Corona virüs (COVID-19) hastalığının yayılmasının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun tavsiyesiyle Hıfzıssıhha kurulları tarafından; Adıyaman, Ankara, Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Uşak, Yalova ve Zonguldak'ta kent sınırları içindeki sokak ve caddelerde ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske takma zorunluluğu getirilmişti.



Katkıları için Kaya’ya teşekkürler.



Son zamanlarda maskesiz bisikletlilere ceza var şeklinde çıkan haberler gerçeği yansıtmamakta. Böyle bir durumla karşılaşırsanız aşağıdaki yazıyı gösterin lütfen. (17.07.2020)


Maskesiz Bisikletlilere Ceza Var mı?

İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen yeni genelge ile Valiliklerin alacakları karar doğrultusunda hayata geçirilecek olan maske takma zorunluluğu kapsamında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince pek çok ilde cezai işlem uygulayan emniyet güçleri bazı illerde uygulamaya konan yasak ile 81 ilde yapılacak olan denetimlerde sokakta yürüyen vatandaşlar maske takmıyorsa ceza kesilecek uygulama yayalar için geçerli olduğundan, bisikletliler de maske yasağı kapsamı dışında sayılacak.

Umumi Hıfzıssıhha Meclisi aldıkları kararın sadece yayalar için geçerli olduğunu belirtti. Koronavirüs salgını nedeniyle alınan sağlık tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kurallarına dikkat eden  bisiklet sürücülerine yasak kapsamında herhangi bir cezai işlem uygulanmayacağı belirtildi. Yasak kapsamı dışında kalan bisiklet sürücüler rahat bir nefes aldı.