9 Nisan 2023

Bisiklet neden 1817'den çok önce düşünülmedi?

Çünkü onları üretmek inanılmaz derecede zor ve olanaksızdı. Bisiklet kesinlikle en büyük buluştur. Başka hiçbir buluş, insanın yeteneklerini bisiklet kadar geliştirmemiştir. Dünya üzerindeki devinim için en verimli olanıdır. Bu nedenle de bugün onlardan milyarlarca görüyoruz.


İşte verimliliği gösteren bir tablo, hiçbir şey ona yaklaşamıyor. Şimdi, neden daha önce düşünülmediklerini soruyorsunuz değil mi?

 

Bu, ilk gelişmiş bir tekerlek. Bugünkü bir bisikletten daha ağır. Gerçekten insan gücüyle ikisini hareket ettirmekte zorlanırsınız. Ama her şey bu değil. Hiç yakından bir bisiklet zinciri gördünüz mü? Baklalar, dişli çarklar, aktarma organları; çok kesin ölçü gerektirirler. Bunları yapmak gerçekten zordu. Aslında ilk "bisikletler" velosiped olarak adlandırılıyordu ve buna benziyordu. Hatta başlangıçta hiç pedalları yoktu, üzerine oturup arabasıyla giden Fred Çakmaktaş gibi koşardınız. 

 

Bunlar 1800'lerin başında üretildi. Oldukça sevilen ancak çok verimli değildiler. Daha fazla mekanik yarar elde etmek için ön tekeri büyüte büyüte, geçen yüzyılın başına yakın, yaygın olarak bilinen “Penny Farthing” tarzı, ön tekeri kocaman olan bisikleti yaptılar.


Bildiğimiz zincir aktarmalı bisiklet ise, bulunuşundan sonra ancak 1890'larda satışa sunuldu. Ama ucuz değildiler, yüksek teknoloji ürünlerdi. Her bir parça kusursuz, daha önceleri elde edilemeyen özende olmaları gerekirdi; zincir ve dişliler... Şaft tahrikleri de denenmişti ama hiçbir zaman verimli çalışmadı ve o zamandan beri zincirli tahrik kullanılır oldu. 

 

Bisikletin daha önce bulunmuş olması gerektiğini düşünmenizin bir nedeni, onun eksiksiz ve kusursuz olmasının bir kanıtıdır. Düşünülmesi o kadar kolay ve o kadar sezgisel görünüyor ki, neden daha önce yapılmadığını merak ediyorsunuz. Bu yalınlık, insanların nadiren fark edecek kadar derinlemesine baktığı kusursuz bir tasarım; bir bisiklet.

Quora 







Katkıları için Ali’ye teşekkürler.

 

 






İlginizi çekebilir 200 Yaşındaki Bisiklet, e-Bisiklet 120 Yıl Önce Vardı, Bisiklet: Elektrikli Devinim ve İkiteker Üzerindeki Gelecek