12 Nisan 2014

GiBike: Cep telefonunuzu da şarj edebilen katlanır bir e-bisiklet













Herkesçe tanınan, basitliği ile uyum sağlamaya hazır olan bisikletler, yeniliklerin sürekli gelebileceği bir alan. Ancak, bir bisiklete ne kadar işlevsellik yükleyebilirsiniz ki? Bisiklet firması Gi bu işi denemeye kalktı ve ‘en hafif, güvenli, katlanır, akıllı e-bisiklet’ini oluşturdu.
Gi’nin uygulayıcı genel müdürü Mariano Bossana yaptığı açıklamada “GiBike kendi gereksinimizin bir sonucu” diyor ve “bisikletçi olarak, bizimle özdeşleşen, duygularımızı yansıtan bir bisiklet bulamadık” diye ekliyor.

Bu gereksinimler; taşınabilirlik (GiBike’ın 3 sn içinde katlanabilmesi), güç desteği (bisiklete 64 km ulaşılır yol ve 25 km/s hız vermesi), akıllı telefon bağlantısı ile yön bulmak, sosyal ağlara bağlanmak ve telefonu şarj edebilmek.

Sahibinden 3 m uzaklaşması durumunda, akıllı telefon uygulamaları ile uzaktan kontrol edilebilen bir kilit sistemi ile bisiklet otomatik olarak güvence altına alınıyor. LED’li tekerler karanlıkta görünürlüğü sağlamakta, karbon zincir kayışları ise bakımı azalttığı gibi giysilerin kirlenmesini de önlemekte.

2 farklı sürümü bulunan GiBike’ın elektrik destekli modeli 17 kg, standart pedallı modeli ise 12 kg ağırlıkta. Katlandığında 90x66 cm yer tutan bisiklet, kullanım için açıldığında 170x102 cm. Teker ölçüsü 26”.

Gi, bisikletin özellikle kent kullanımında işe gidip gelmeler için tasarlandığını vurguluyor. “Amacımız, insanların bisiklet bakımını dert etmemelerini sağlamak” diyor Bossana. “GiBike, bakım gerektirmeyen dişli kayış kullanmakta. Artık kirlenmiş veya yırtılmış pantolonlarınız olmayacak. Ve tekerlerdeki LED ışıklar yandan gelebilecek kazaları önlemede yardımcı olacak”.

Bossana, ekibin araştırma sırasında yüzlerce farklı tasarımlara baktığını, sonuçta minimalist görünen, mono çatal ve çabucak katlanır özelliği olanda karar kıldığını açıklıyor. Ekip, tasarım ve gelişim sürecinde kalite ve dayanıklılığı ilk sırada tutmuş.

GiBike bugünlerde prototip aşamasında. Gi, üretimi finanse etmek için bir kampanya başlatmayı amaçlıyor. Hedeflenen bağışa ulaşılamaz ise geribildirim değerlendirilip projenin uygulanabilirliği konusunda karar verilecek. “Eğer GiBike insanlar için iyi bir ürünse her durumda bisikleti üretip satacağız” diye sözlerini tamamlıyor Bossana.














Not: Tabii çamurluktan vazgeçilmesi yağmurlu günler için pek keyif verici olmasa gerek. Bir de farklı beden ölçülerine göre nasıl bir ayar olanağı verecek GiBike? Ve, elbette en önemlisi “kaç para?”.

Kaynak

Not: YouTube videolarını göremiyorsanız DNS ayarlarınızı değiştirin lütfen.

İlginizi çekebilir