7 Eylül 2020

İDO; Kadıköy

30 Ağustos 2020 Pazar günü Günübirlik Mudanya-Sudüşen-Yalova... Zafere Doğru turumuza Kadıköy’den Mudanya’ya İDO’nun deniz otobüsüyle gittik. İkidir bu terminalde çantaların X-cihazından geçirilmesi isteniyor. Pek çok İDO terminalinden geçtik, hepsi el cihazı ve gözle kontrol etti (hatta sözlü soruyla yetinen olduğu gibi bakmayan bile var). Burası nedense illaki çantaları cihazdan geçirmeni istiyor. Bilirsiniz, çantalar güzelce takıldığında tekrar sök-tak adamı uğraştırır. Ancak çaresiz yapmak zorunda kalırsınız.

İDO’ya durumu sordum. Haliyle gelen cevap beni şaşırtmadı (her zamanki aynı şablon!). Diğer terminalleri ihbar etmek istemedim. Rahatımız bozulmasın JJJ Ama bilin, Kadıköy’e gelirseniz çantaları sök-tak’a hazır edin!


From: info <info@ido.com.tr>
Subject: İDO Bilgi CAS-30836-Y3M0G1
Date: 4 September 2020 02:07:24 GMT+3
To: "mdorsay

Değerli Misafirimiz,  
Öncelikle, şirketimize göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz.  
Belli periyotlarda genel kolluktan gelen bildirimler neticesinde bazen yolcularımız kişi profil gözleme yapılmaksızın bu tür detaylı aramalar yapılmaktadır. El dedektörü  ile yapılan aramalarda uyarı verdiğinde bagajlar açılmaktadır. Bu sebepten dolayı eşyaları açtırmak yerine direk x-ray cihazını koyarak yolcularımızın daha güvenli yolculuk yapmaları sağlanmaktadır. 
Anlayışınız için teşekkür ederiz. 
Saygılarımızla,  
İDO Müşteri Hizmetleri 

-----------

From: mustafa dorsay 
Subject: Kadıköy terminali
Date: 31 August 2020 09:50:45 GMT+3
To: İdo <info@ido.com.tr>
Cc: ido@hs01.kep.tr

Sayın
Murat Orhan
Genel Müdür
İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.


Konu: Kadıköy terminali

İstanbul, 31 Ağustos 2020

30.08.2020 günü sabah 08.05’de Kadıköy-Bursa deniz otobüsüne biletimiz var. Vakitlice terminale geliyoruz bisikletlerimizle. Girişteki güvenlik görevlisi üzerlerindeki çantaları X-cihazından geçirmemizi istiyor. Bu çantaların sökülüp takılması kolay değil, el cihazıyla kontrol etseniz lütfen. Olmaz! Çantaları açsak, gözle kontrol etseniz. Olmaz! İllaki X-cihazından geçecek. Çaresiz özenle monte ettiğimiz ve geceden eşyalarımızı tek tek yerleştirdiğimiz bisiklet çantalarını söküyor, eşim içindeki eşyaları boşaltıyor ve X-cihazından geçirip girebiliyoruz.

Şimdi size sormak isterim; İDO’nun farklı terminallerinden defalarca bisikletlerimiz ve çantalarımızla geçtik. Hiçbirinde sökün-cihazdan geçirin denilmedi. El cihazıyla kontrol yapıldı,  kapakları açılıp gözle kontrol yapıldı. Kadıköy terminalinde dün yaşadıklarımız o görevlinin işgüzarlığı mıydı? Bizi onca zahmete sokup burnumuzdan getirmek zorunda mıydı? 

Pandemi nedeniyle bisikletle ulaşıma bir yandan önem verilir ve teşvik edici çözümler aranırken, İDO olarak  bizlere yardımcı olamaz mısınız? El cihazıyla / gözle kontrol yapamaz mısınız?  Kişinin eşkâli de az çok ne olduğuna dair bilgi verir. Yaşını başını almış, eşiyle yola çıkmış, durumunu açıklayan, sizin deyiminizle “misafirinize” daha anlayışlı davranamaz mısınız?

Kadıköy’deki görevlinin tutumunu esefle kınıyorum.

İDO olarak sizlerden hoşgörü ve destek beklediğimizi, özellikle pandemi döneminde bunun daha da önemli olduğunu ifade etmek ve Kadıköy’deki görevliye bunu hatırlatmanızı rica ediyorum.


Saygılarla,


Mustafa H. Dorsay