28 Eylül 2020

Utrecht Şehri Dünyanın En Büyük Bisiklet Park Alanını Açtı

Stationsplein Utrecht bisiklet garajı 12.500 bisikletlik yeri ile Tokyo'nun 9.400 sığdırma sınırlı Kasai metro istasyonunun elinde bulundurduğu rekoru geride bırakıyor. Tamamlandığında garaj ve çevresi 22.000 bisiklete kadar alan içerecek.

Bisiklet garajı; Ector Hoogstad Architecten tarafından tasarlanan ve Utrecht Şehri, ProRail ve NS (Hollanda Demiryolları) tarafından üstlenilen bir proje olan Stationsplein merkez tren istasyonunun yeniden yapılanmasının bir parçası. Çok farklı işe gidiş gelişlere izin vermek için toplam 22.000 alan, istasyon girişlerinin yakınındaki bisiklete özgü beş gruba bölünecek.

Günün 24 saati açık olan kapalı bisiklet parkı -sürücülerin yerlerini bulmalarına yardımcı olmak için- şehrin toplu taşıma sistemlerinde kullanılan çipli kartla desteklenen dijital bir sistem kullanıyor. Bisikletçiler için ayrıca bisikletleri tamir edecek, bakımını yapacak ve parça-aksesuar satan bir bisiklet servis istasyonu da bulunmakta.

Bisiklet parkı üç kademeye ayrılmış: en üstü ve en altı günlük park için kullanılırken, orta kat daha uzun süreli park olanağı sunmakta. Özel bir alan, daha geniş gidonu olan bisikletler veya tandemler gibi farklı bisiklet modelleri için yer sunmakta. Bununla birlikte bisiklet parkı 24 saate kadar ücretsiz.

Şehir, yaptığı açıklamada, "Bisiklet sayısı kadar bisiklet askısı bulundurmak temel dileğimizdir. Böylece tüm bisikletçiler bisikletlerini bir askıya park edebilirler." dedi.




Katkıları için Vehbi’ye teşekkürler.